Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kidobja az önkormányzat a Hős utcaiakkal dolgozó Kontúr egyesületet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január 25-i keltezéssel levelet kapott a Hős utcai telepen működő Kontúr Közhasznú Egyesület a kőbányai önkormányzat vagyonkezelőjétől, melyben a cég felszólítja őket, három hónapon belül hagyják el és adják át jelenlegi, az önkormányzat tulajdonában álló helyiségüket, amelyben a Hős utcai közösségi teret működtetik.

A kőbányai vagyonkezelő vezérigazgatójának szignójával ellátott felszólítás szerint a civileknek április 30-ig el kell hagyniuk a telepet.

Amennyiben ez nem történik meg, vagyis a rendes felmondási idő után tovább használják a helyiséget, az önkormányzat egy részről „emelt összegű használati díjat” számolhat fel az ingatlan használatáért, másrészt jogi útra tereli az ügyet, melynek végén akár végrehajtókkal is eltávolíthatja a Kontúrt.

Az egyesület weboldalán azt írja, tudták hogy

„egyszer nekünk is el kell hagynunk a Hős utcát, de evidenciaként kezeltük, hogy hagyják, hogy addig folytassuk heti rendszerességű közösségi beszélgetéseinket, gyerekfoglalkozásainkat, ameddig csak lehet. Hiszen – ahogy arról rendszeresen beszámolunk – a helyi gyerekek olyan nagy örömmel tanulnak, alkotnak, sütögetnek, mesélnek, készülnek ünnepekre itt.”

A vagyonkezelő nem fűzött a levélhez hivatalos – vagy nem hivatalos – indoklást, emellett az idén áprilisi kiköltözési határidő azért is furcsa, mert az önkormányzat szerint az épületeket nem fogják 2019 vége előtt lebontani, a Kontúr pedig évek óta fontos munkát végez a telepen lakókkal együttműködve, az ő érdekükben.

A döntést a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete gazdasági és pénzügyi bizottságának január 15-i ülésén hozták meg – sok más, a kerület ingatlanvagyonát illető döntés között – indoklás pedig az ülésen sem hangzott el az arról készült jegyzőkönyv szerint.

A Kontúr meg fog ragadni minden lehetőséget, hogy rábírják az önkormányzatot a bérleti szerződés meghosszabbítására, de amennyiben ez nem sikerül, valamilyen formában akkor is maradnak, nem hagyják magukra a telep lakóit.

A Hős utca és az ott lakók kálváriájáról már többször írtunk a Mércén; a hivatalos kommunikációban drogtanyának és a bűnözés melegágyának beállított telepen jellemzően súlyos szegénységben élnek emberek, részben önkormányzati, részben magántulajdonú lakásban.

Azonban az önkormányzat le akarja bontani az épületeket, hogy sportpálya épülhessen a helyükön, miközben a bérlőknek csak egy részének biztosítanak cserelakást, a tulajdonosokat pedig határozott idejű bérleti szerződéssel, vagy 4,5 millió forinttal akarják kártalanítani.

Emellett a 2018 októberi közgyűlésen a többségi tulajdonos önkormányzat megszavazta, hogy 131 millió forintért kerítést emeljenek és beléptetőrendszert működtessenek a telepen, azonban ezt a magántulajdonosok a helyszínen leszavazták, és később nyílt levélben is tiltakoztak a döntés ellen, melyet egy önkéntes ügyvéd segítségével megtámadtak a bíróságon.

A kerület vezetése nyilvánvalóan látja a Hős utca problémáját, azonban ahelyett, hogy a kialakult helyzet megoldására törekedne, még inkább ellehetetleníti mind a lakosokat, mind a velük együtt dolgozó civil szervezetet, és eszkalálja a problémát, hogy arra hivatkozva felszámolhassa a telepet.

Az önkormányzat tavaly először nem támogatta a Kontúr gyerektáborát, a lakók és az egyesület által generált közösségi beszélgetéseken pedig meghívás ellenére sem vesznek részt. Legutóbb januárban hívták meg a képviselő testületet és a három érintett országgyűlési képviselőt, azonban a megbeszélésre csak Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője látogatott el.

 

Megkérdeztük a Kontúrt a kialakult helyzettel kapcsolatban, válaszukban azt írták, nem kaptak se hivatalos, se nem hivatalos indoklást, és

„ha ki kell költöznünk, az nem tántorít el bennünket hogy továbbra is jelen legyünk a telepen, de például a gyerekektől elveszik azt a védett közeget amit a Hős utcai közösségi tér adott, és ez egy óriási veszteség a közösségnek.”

A Kontúr keresi a lehetőségeket, és – ahogy írták – biztosak abban, hogy megoldást tudnak majd találni a kialakult helyzetre, illetve azt sem tartják kizártnak, hogy az önkormányzat belátja, hogy a telepfelszámolás kellős közepén, amikor a tárgyalások megakadni látszanak, inkább támaszkodniuk kéne a helyi civilszervezet tapasztalatára, semmint akadályozni annak munkáját.

via Kontúr
Címlapkép: Markoszov Szergej