Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén először nem támogatja a gyerekprogramokat a kőbányai önkormányzat a Hős utcában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kontúr Egyesület idén már az 5. nyári Hős utcai alkotótábor megrendezésére készül (az elmúlt évekről szóló beszámolókat itt lehet olvasni), a három napos program keretében augusztusban ismét változatos sport- és kézművesprogramokkal, előadásokkal készülnek a Hős utcai családoknak, és közös főzést is tartanának. Az alkotótábort pedig lomeltakarítás, tereprendezés előzné meg.

Kép forrása: Kontúr Egyesület

Az önkormányzat a kezdetektől jelentős összeggel járult hozzá a program megtartásához aktuális, a helyi civilszervezeteket támogató pályázata keretében.

Csakhogy idén a pályázat keretében elkölthető 4,5 millió forintból egy fillérrel sem támogatják a Kontúr Egyesület alkotótáborát.

Összesen 27 pályázat érkezett be, ebből 2 volt érvénytelen, 23-at támogatnak, a Kontúr Egyesület pályázatát azonban bármiféle indoklás nélkül nem tartották támogatásra érdemesnek, miközben egyébként a hatásvizsgálatban külön megállapítják, hogy:

„A sikeres pályázatok a kőbányai lakosság közösségformálását szolgálják.”

A Kontúr Egyesület az elmúlt négy évben megfelelt a megadott kritériumoknak, épp ezért érthetetlen, hogy idén vajon miért nem támogatja az önkormányzat azt a programot, amely a Hős utcai családok, gyerekek számára nyújt a nyáron értelmes, tartalmas, közösségfejlesztő programokat.

A Kontúr egyébként önkéntesekkel dolgozó egyesület, és továbbra is nyitottak a közös párbeszédre, a leülésre a helyi vezetéssel a helyzet megnyugtató és professzionális megoldása érdekében.

Az egyesület egyébként az önkormányzat döntésétől függetlenül is megtartja az alkotótábort, amelyhez most más forrásokat keresnek. Ha szeretnéd támogatni a kezdeményezést, itt megteheted.

A kőbányai önkormányzat egyébként is jelentősen megnehezíti a Hős utcai szegregátum lakóinak az életét, nem olyan rég derült ki, hogy ráadásul a két kérdéses épület helyére műfüves sportpályás, futópályás rekreációs központ épül, minek következtében mintegy 600 lakónak kell elhagynia az otthonát. Az önkormányzat egyenként tárgyal a lakókkal, sok választási lehetőségük azonban nincsen, akkor is el kell költözniük, ha nem fogadják el a kerület ajánlatát.

Ráadásul nem ez az önkormányzat egyetlen vitatható, a szegénységben élőket sújtó intézkedése, a Bihari utcában szintén lebontásra ítéltek egy háztömböt, melynek lakói hónapok óta tiltakoznak – mindeddig eredménytelenül – otthonuk megtartása érdekében. Csakhogy az önkormányzat minden, a párbeszédre irányuló kezdeményezést következetesen figyelmen kívül hagy.

A Hős utcáról itt írtunk korábban, a Bihari utcai lakók kálváriájáról pedig itt lehet bővebben olvasni.