Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába az 5000 támogató, családokat rak utcára a kőbányai önkormányzat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport több korábban több száz fős tüntetést szervezett, most 5000 támogató aláírást adott át a kőbányai önkormányzatnak, hogy ne lakoltassák ki a Bihari utca 8/C számú házban lakók családokat, dolgozó embereket. A kőbányai képviselők most mégis leszavazták azt a javaslatot ami megoldhatná az ott élők problémáit.

Az AVM szeretne volna elérni, hogy:
1. az önkormányzat vállalja a Bihari utca 8/C alatti lakóház helyzetének az olyan rendezését, ami megelőzi, hogy a ház jelenlegi lakói közül bárki elveszítse a lakhatását;
2. az önkormányzat teremtse meg a jogi lehetőséget arra, hogy a lejárt szerződésű, de még az önkormányzati lakásában élő emberekkel méltányolható körülmények fennállása esetén legyen mód új bérleti szerződést kötni.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón A Város Mindenkié aktivistája Udvarhelyi Tessza elmondta, bár a polgármester azt állítja, áramlopások vannak a területen, illetve együttélési problémák a lakókkal, az általuk képviselt 6 családnak nincsen semmilyen tartozása, sőt az egyik család most kapott vissza az ELMŰ-től 11 ezer forintot, mert túlfizetésük volt. Összesen egyébként a 6 család kilakoltatával 15 fő kerülne az utcára köztük gyerekek is.

Az épületet az önkormányzat (akkor még szocialista vezetése) egyébként 700 millió forintért felújította, most arra hivatkozva tennék utcára a lakókat, hogy az épületet rossz állaga miatt le kell azt bontani. Az AVM szerint nincsen olyan műszaki felmérés, és nincsen olyan hivatalos önkormányzati döntés ami a bontásról szólna, miközben a kilakoltatások elkezdődtek.

A házban egyébként csak és kizárólag önkormányzati bérlakások vannak, az AVM szerint ezért órási társadalmi kár lenne, ha elbontanák ezeket a lakásokat, ahelyett, hogy bérlakásra váró kerületi lakosok költözhetnének be.

Azt is elmondták több általuk képviselt lakó kapott most időpontot a polgármestertől arra, hogy személyes találkozón oldják meg a problémájukat. Kérdés mi fog történni ezeken a találkozókon. Az AVM egyébként már közel fél éve tiltakozik a bihari utcai lakók érdekében.

Az AVM képviselő azt is elmondták a kilakoltatási végzések bármikor megérkezhetnek azután 2 napjuk van a lakóknak elhagyni a házat. Adott esetben az AVM megfontolja, hogy megpróbálja megakadályozni a kilakoltatásokat.