Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Perverz világ az, ahol luxus a tisztes lakás – 9 éve üresen álló épület előtt követeltek megoldást a lakhatási válságra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy kilenc éve üresen álló ferencvárosi ingatlan előtt tartott sajtótájékoztatóval egybekötött akciót a Szabad Budapest baloldali aktivistacsoport – amely nemrégiben épp a Mércén mutatkozott be -, hogy a lakhatási válság kormányzati és önkormányzati elhanyagolására hívja fel a figyelmet. Az akcióhoz csatlakozott A Város Mindenkié (AVM) lakhatási mozgalom, valamint Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő, az ellenzék közös polgármesterjelöltje a főváros IX. kerületében.

Az épületről, amelyre az aktivisták molinót is kifeszítettek, Baranyi a Mércének elmondta: a lakhatási válság szempontjából „ikonikus” épületről van szó. Ez ugyanis a IX. kerület tulajdonában volt, de nem az nem hasznosította, így „ingyen és bérmentve” odaadta a fővárosnak, amely azonban szintén nem tudott vele mit kezdeni. Az épület ezért újabb gazdát váltott, átkerült a központi kormányzat tulajdonába, hogy a SOTE Gyógyszerésztudományi Karát kibővítő nagyberuházás része legyen. Ám az épülettel azóta sem történt semmi,  9 éve üresen áll úgy, hogy a kiürítés előtt részben felújították.

A sajtótájékoztatón a Szabad Budapest képviseletében Schultz Nóra az ingatlan kapcsán rámutatott: ahelyett, hogy a lakókra figyelnének, szociális lakásokat hoznának létre a döntéshozók befektetőkre várnak és piaci folyamatoknak szolgáltatják ki a lakhatási nehézségekkel küzdő egyre nagyobb néprétegeket.

Fehér Tibor, az AVM aktivistája arról beszélt, hogy ő a közoktatásban dolgozik pszichológusként, és úgy látja, a lakhatás alapvetően hozzájárul az ember mentális jólétéhez, épp ezért a lakhatásnak alapvető emberi jognak kellene lennie.

Bevallotta: a lakhatási válság elszenvedőjeként van jelen, ugyanaz a bért kapja, mint pedagógusok ezrei az országban. Pályakezdőként 135 ezer forint nettóval kezdik a hónapot, ami 40 ezerrel több, mint a létminimum.

Ám szerinte ebből nem lehet önálló lakhatást finanszírozni, hiszen Budapesten az például átlagosan 160 ezer forintba kerülne havonta.

Mikor reménykedhetünk abban, hogy valaha kibérelhetünk önállóan egy ingatlant, és még a létminimumon meg is élhessünk? – tette fel a kérdés.

Amelyet meg is válaszolt: a jelenlegi bérhelyzet mellett neki 42 ledogozott év után lenne lehetősége erre.

Ez tarthatatlan állapot, épp ezért buzdított mindenkit, hogy vegyen részt az AVM által kilencedik alkalommal megszervezendő Lakásmeneten, hogy fehívjuk a figyelmet az egyre többeket sújtó lakhatási válságra,  és a felelősök kilétére is. (A 9. Lakásmenetre október 6-án vasárnap, délután 4-től kerül sor, az esemény Facebook-eseményét ide kattintva érhetitek el.)

Szabó Milán kilencedik kerületi aktivista arról mesélt, húsz éve él a Ferencvárosban, és egyre kevesebb a szegény ember, ami nem jelenti azt, hogy a szegénység probléma megoldódott volna. Csupán annyi történt, hogy a jelenség elkerült a szemünk elől, mert sokan elhagyni kényszerültek az otthonukat a növekvő albérletárak és kilakoltatások miatt.

Szabó szerint mindenkinek joga van tisztes és biztonságos lakhatásos:

Ez nem lehet luxus, perverz világ az, ahol ez azzá válik – mondta.

Baranyi Krisztina figyelmeztetett: a lakhatási válság már nem csak a hajléktalan emberek és a szegények problémája. Emlékeztetett, hogy a fővárosban négyezer üres lakás van, ennek aránytalanul nagy része, tíz százaléka a Ferencvárosban áll üresen.

Elmondása szerint azzal szoktak takarózni az önkormányzatok, hogy leromlott állapot miatt lakhatatlanok, és ezért állnak üresen a kérdéses ingatlanok. Csakhogy a Ferencvárosban az üres lakások harmada frissen felújított, és mégis több mint három éve üresek ezek.

Ezzel párhuzamosan  fiataloknak képtelenség önállóan lakni, többen össze kell állniuk, hogy csillagászati áron kibérelhessenek egy-egy szobát.

Budapesten változásra van szükség – mondta a polgármesterjelölt, és ígéretet tett arra, hogy az ellenzék változást fog hozni.

Meg kell oldani, hogy akik itt élnek legyen tető a fejük felett – tette hozzá.

A sajtótájékoztató teljes egészében itt nézhetitek meg:

Címlapkép: Mérce