Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilekkel és lakókkal egyeztetve indulhat el a tárgyalás a Hős utcai lakótelep humánus felszámolásáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megindult az egyeztetés a Hős utcai lakótelep méltó felszámolásáról Papp Zoltán, a kőbányai 1-es választókerület (amelyhez az utca is tartozik) képviselőjének, valamint Stemler Diána, a Közjóléti Bizottság momentumos tagjának vezetésével. A tervezésben egy helyi civilszervezet, a Kontúr Egyesület is részt vesz.

Stemler Facebook-posztja szerint Papp Zoltán egy, az ellenzék által közösen kidolgozott, a lakótelep felszámolását érintő interpellációval fordult ma D. Kovács Róbert Antalhoz, a kerület fideszes polgármesteréhez. A képviselők által benyújtott kérdésre a polgármester válaszát sem Papp, sem a képviselőtestület (9 nem és 8 igen ellenében) nem fogadta el, így a Közjóléti Bizottág vizsgálatot indít az ügyben.

Stemler posztjában arról is beszámol: eddig nem egy ingatlankisajátítási ügy lett megtámadva a bíróságon, így valószínűsíthető, hogy további tárgyalásokra kerülhet sor.

„Emellett az emberi sorsokról sem feledkezhetünk el, hiszen nagyon régóta bizonytalanságban tartja az önkormányzat a helyben lakókat. Sem nekik, sem az önkormányzatnak nem érdeke, hogy még hosszú évekig elhúzódjon az eljárás.”

Stemler úgy gondolja: itt az ideje megvizsgálni a terepfelszámolás költségvetését, a lakókkal való tárgyalások menetét, illetve azt, hogy mi valósult meg az Integrált Városfejlesztési Stratégiából.

„Elindultunk ma egy úton, amivel közelebb kerülhet az önkormányzat álláspontja a lakókéhoz”

-írja Stemler Diána.

Az önkormányzatot a Hős utcában aktívan tevékenykedő Kontúr Egyesület nem olyan régen nyílt levélben szólította fel arra, hogy a lakókkal szemben folytatott „megtévesztő, megalázó és arrogáns” kommunikáció helyett kötelességük lenne a hiteles tájékoztatás, valamint a felszámoláshoz való humánus hozzállás, a helyiek jogainak figyelembevétele – és ehhez segítségüket is felajánlották.

A Hős utca mai állapota az elmúlt nagyjából 10 év teljes elhanyagoltságának eredménye. 2015 és 2017 között 50 családot lakoltattak ki a Hős utcai ingatlanokból, mert nem kaptak semmiféle segítséget. A magántulajdonosoknak ajánlott alacsony árak (4-5 millió forint), az elhelyezés nélküli kilakoltatások, illetve a lakók másik szegregátumba való költöztetése pedig csak újratermelik a nyomort.

Címlapkép: Kontúr Közhasznú Egyesület / Facebook