Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzat helyett civilek számolták fel a szeméttengert a Hős utcában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Civilek tisztították meg hétvégén a Hős utca lebontásra ítélt társasházának környékét a hónapok óta egyre csak gyűlő szeméttől – amibe gyakorlatilag az önkormányzat fojtotta bele. A szemétszedést a Hős utca lakóit támogató Kontúr Közhasznú Egyesület szervezte, méghozzá rekordszámú önkéntes részvételével.

Mint a civil szervezet írja,

„Jöttek a helyi Momentumtól, főiskoláról, egyetemről, Facebook-posztot látva, a lakók eddig motiválatlan része is beindult. Fantasztikus élmény volt és a végére értünk… Fantasztikus élmény volt, mert ez visszajelzés nekünk is, a lakóknak is társadalmi felelősségvállalásról, emberségről, érdeklődésről, előítélet- és félelemmentességről.”

Bár a lakóházak takarítása, illetve azok környezetének rendben tartása a kőbányai önkormányzat feladata lenne, ezt 2017 áprilisa óta nem végzi el.

Miután végleg eldőlt a ház sorsa, a kormány 2018 tavaszán 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az önkormányzatnak a magántulajdonosok (pofátlanul alacsony áron való) kivásárlására, de nem mellesleg ennek az összegnek része a társasház közös udvarának és közvetlen környezetének folyamatos rendben tartása, a hulladékelszállítással kapcsolatos költségek, illetve a társasházi takarítás költségeinek fedezése.

Pénz tehát lenne a probléma megoldására, szándék azonban jó ideje nincs arra, hogy a Hős utcai szegregátum lakói legalább addig normális körülmények között éljenek, amíg az önkormányzat el nem veszi a fejük felől a tetőt.

2019 februárjára olyannyira elharapódzott a szeméthelyzet a Hős utcában, hogy félő volt a patkányok, csótányok inváziója és a lakókat fenyegető közegészségügyi kockázat megnövekedése. A lakók egy része megbélyegezve érezték magukat a környezetük miatt, az pedig emberi és gyermekjogokat sértett, hogy ilyen körülmények közé kényszerítette őket az önkormányzat.

A civilek már akkor szemétszedő akcióra készültek, a társasházért felelős önkormányzati vagyonkezelő azonban éppen azzal az indokkal állította le őket, hogy ha szakszerűtlen hulladékgyűjtésbe kezdenek, fennáll a baleset és fertőzés veszélye, ezért inkább ne is kezdjenek a szeméthalommal semmit.

Jogos a kérdés: akkor mégis ki tarkítsa el? Ahogy azt a szervezet írja egy korábbi blogbejegyzésében,

„az önkormányzatnak nem csak morális kötelessége, de előírt feladata is megvédeni az itt élőket, köztük gyerekeket és azokat a lakókat, akikkel szemben nem lehet panasz, attól a közegészségügyi kockázattól, amit a felhalmozódó szemét hordoz.”

Persze vannak, akik azzal érvelnek a szemétszedés ellen, hogy a lakók úgyis hamar újra szemétdombot csinálnak az udvarból, azt nem árt hangsúlyozni, hogy a Hős utcában nem csak a médiában agyondokumentált herbálfüggő „zombik” élnek (tegyük hozzá, ők sem kapnak semmiféle szociális/egészségügyi segítséget ahhoz, hogy javuljon az élethelyzetük), hanem sok „problémamentes” ember is.

És ha már „problémás” lakókról beszélünk, a Kontúr Egyesület a hétvégén végül megvalósuló szemétszedéssel kapcsolatban azt üzeni:

„Igen olyanok is takarítottak, akik előtte szemeteltek, igen, igyekszünk felvilágosítani, hogy ne legyen újra szemetes… Mindazonáltal az elmúlt pár év bizonytalansága (telepi lakáshelyzet, önkormányzat, vagyonkezelő visszaélései) tragédiáktól, haláltól nem voltak mentesek. A kiszolgáltatottság feszültséget, közönyt, és mint láttuk, szemetet szül. Bízunk benne, hogy ez valami újnak a kezdete…”

szemétszedés előtt. forrás: kontúr közhasznú egyesület / Facebook

szemétszedés után. forrás: kontúr közhasznú egyesület / Facebook

Az október 13-ai önkormányzati választáson bár nem váltotta le az ellenzéki jelölt a fideszes polgármestert, a képviselő-testület viszont 9-8 arányban ellenzéki többségű lett, így talán hatással lehetnek a Hős utcával kapcsolatos jövőbeli döntésekre is.

A fideszes vezetésű önkormányzat egyébként nem sokkal az önkormányzati választások előtt kapcsolta magasabb fokozatra a közel 100 magántulajdonban álló lakás áron aluli kisajátítását. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy a  magántulajdonosok a lakásaikért kapott nyomott árból nem tudnak újra lakáshoz jutni, így könnyen ők is utcára kerülhetnek, ahogy az önkormányzati bérlakásokban élők is.

A Hős utca mai állapota az elmúlt nagyjából 10 év teljes elhanyagoltságának eredménye. 2015 és 2017 között 50 családot lakoltattak ki a Hős utcai ingatlanokból, mert nem kaptak semmiféle segítséget. A magántulajdonosoknak most ajánlott alacsony árak, az elhelyezés nélküli kilakoltatások, illetve a lakók másik szegregátumba való költöztetése pedig csak újratermelik a nyomort.

Címlapkép: Mérce / Markoszov Szergej