Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemcsak megnyerte a kőbányai momentumos képviselő az újraszámlálást, de még 8 szavazatot is találtak neki

Ez a cikk több mint 4 éves.

A végső, újraszámolt eredmény szerint is a Momentum jelöltje nyerte meg sokáig vitatott önkormányzati választókerületét a 10. kerületben. Huszti András a Facebookon jelentette be, hogy a Fővárosi Választási Bizottság korábbi, ugyancsak neki kedvező határozatát a Fővárosi Ítélőtábla ma ugyancsak fenntartotta.

Az újraszámolásból egyébként Huszti még jobban is jött ki, mint előtte. Az újraszámolás után megállapított, Ítélőtábla által is hitelesített eredmény szerint ugyanis 987 szavazat helyett immár 995 szavazatot adtak le rá rá érvényesen. Ezzel még 8 szavazatot is szerzett a képviselő az ellenfele által indított eljárás következményeként.

A párt kőbányai alapszervezete a jogerős eredményt úgy kommentálta Facebook-oldalán:

„Köszönjük az újraszámlálást a Fidesznek!”

A másik vitatott, ugyancsak Momentumos jelölt által megnyert 10. kerületi körzetben már hétfőn kiderült, Stemler Diána győzelme ugyancsak érvényes, és immár jogerőre is emelkedett. Az ő esetében a Fővárosi Ítélőtábla nem találta megalapozottnak a kifogásokat.

Stemler tehát jogerősen is 9 szavazattal nyerte meg a körzetét, de ez ellen immár fellebbezésnek nincsen helye. Ez azt is jelenti, hogy Kőbányán a polgármester ugyan fideszes maradt, a testületi többség viszont biztosan az ellenzéké.

Kőbányán elég hosszan sikerült elnyújtani az önkormányzati választást.

Nem csoda: a kerület polgármestere, D. Kovács Róbert Antal ugyanis a kormánypártok színeiben aratott sikert, képviselő-testülete azonban a jelenlegi eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű lenne. Ezért is volt nagy a tét kedden, amikor a momentumos Huszti András körzetében újraszámlálást tartottak.

Huszti körzete mellett az FVB hétfőn helyben hagyta a 6-os és az 1-es körzet eredményeit is, előbbiben ugyancsak szoros eredménnyel, 9 szavazattal győzött a momentumos Stemmler Diána, utóbbiban a DK-s Papp Zoltán 21 szavazattal.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kerületben a momentumos Huszti András eredményét a választás után első körben egy ismeretlen nevű választópolgár és a Fidesz is vitatta, ám a Fővárosi Választási Bizottság 5 igen szavazattal és 1 nemmel az elsőfokú határozatot helybenhagyta, ami alapján az ellenzék megnyerte volna az 5-ös számú egyéni választókörzetet – ahol Huszti indult – 1 szavazattal.

A Fidesz azonban az 5-ös körzet esetében az FVB szinte egyhangú döntése ellenére újra megtámadta az eredményt, pénteken pedig a Fővárosi Ítélőtábla ezután elrendelte a szavazatok újraszámlálását, amelyet kedden tartottak meg.

Huszti egyébként jelezte, hogy beszélt ugyan a Fővárosi Ítélőtáblával a döntés kapcsán,

de különösebb indoklást nem közöltek vele azon túl, hogy a törvény lehetővé teszi a szavazatok újból megszámlálását.

Az október tizenharmadikai választások óta az ellenzék által megnyert helyeken többször is szavazatok újraszámoltatásával vagy az eredmények megtámadásával próbálkoztak sikertelenül: az első kerületben V. Naszályi Márta, a nyolcadik kerületben Pikó András, a kilencedik kerületben pedig Baranyi Krisztina győzelme ellen nyújtottak be fellebbezést, V. Naszályi esetében pár szavazókörben újra is számoltatták a voksokat.

Címlapkép: A szavazatok újraszámlálását végző háromfős bírói tanács átveszi a kőbányai 5-ös EVK szavazatait tartalmazó urnákat 2019. október 29-én. Fotó: Mérce