Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

22-en fagytak meg november végéig, a hideg érkeztével megteltek a budapesti hajléktalanszállók

Ez a cikk több mint 4 éves.

A napokban határozottan beköszöntött a téli idő: a hőmérséklet éjszakánként nulla fok alá csökken, de sokszor napközben sem emelkedik fölé, így újra nagy veszélybe kerülnek hajléktalan, illetve rászoruló embertársaink, akiknek bár lakhatásuk megoldott, nem tudják megfizetni a fűtéssel járó megemelkedő költségeket. Ahogy arról szeptemberben beszámoltunk, már az ősz elején két kihűléses halálesetet regisztráltak Budapesten, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) mai közleménye szerint november végéig ez a szám 22-re emelkedett.

Az emberi jogi szervezet friss közleménye szerint az áldozatok közel kétharmada saját fűtetlen lakásában, illetve kórházba szállítás közben vagy beszállítás után halt meg, mert már nem tudtak rajta segíteni, nyolcan pedig közterületen hűltek ki végzetesen.

Ezeket az adatokat minden bizonnyal felül fogja írni a decemberi hideg, ráadásul azt az aggasztó hírt is közölte a szervezet, hogy Budapesten megteltek a hajléktalanszállók, így sokan kinn rekedtek hely híján.

Vannak, akik a főváros parkjaiban, erdőiben, szigetein vészelik át a hideg időt, illetve sok hajléktalan ember él sátrakban, barlangokban, zugokban.

A rendszerváltás óta több mint 8 ezer magyar szenvedett fagyhalált, közülük 760 az elmúlt öt évben. 2018-ban 259 ember fagyott halálra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján. A tavalyi fűtési szezonban – vagyis 2018. szeptemberének hideg napjai és 2019. március 31. között – összesen 172 embertársunk halt meg kihűlés következtében.

A hajléktalanság kriminalizációjáról nemrég itt írtunk bővebben, az országban tomboló lakhatási válságról pedig itt és itt olvashatsz.

Az MSZF a tavaly októberben életbe lépő hajléktalanellenes törvénnyel kapcsolatban – sok más hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezethez hasonlóan – korábban azt mondta, nem váltotta valóra a kormány által hozzá fűzött reményt, a tiltás és az adminisztratív szabályozás nem bizonyult alkalmasnak az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál megszüntetésére.

Az MSZF ebből arra a következtetésre jutott, hogy sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, rendőri módszerekkel, azt csakis politikai akarattal lehetne megszüntetni.

A szervezet most arra kér mindenkit, a szokásosnál is jobban figyeljen oda az idős, magányos, beteg emberekre, segítsen nekik befűteni, felaprítani a fát, vigyenek nekik egy tál meleg levest – ugyanis ahogy az az adatokból is jól látszik minden évben, a végzetes kihűlések viszonylag nagy része fűtetlen lakásokban történik.

Ha rossz állapotban lévő hajléktalan embert látsz, fontos, hogy próbáld meg kideríteni, hogy nincs-e egészségügyi problémája, nem szorul-e segítségre. Ha sürgős egészségügyi problémával küzdő hajléktalan embert látsz, hívd ki a mentőket, és lehetőleg várd meg őket és győződj meg róla, hogy ellátják, illetve kórházba szállítják az illetőt. Ha krízishelyzetben látsz hajléktalan embert, hívd a regionális diszpécserszolgálatot!

Regionális diszpécserszolgálatok:

Budapest, Pest megye: 1/338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 34/511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 92/323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 72/233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42/504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 76/485-582

A dicspécserszolgálatról és a hajléktalan emberek segítéséről az AVM kisokosában olvashatsz bővebben.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos