Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A világörökség részét képező Gondwana esőerdő egyötöde égett le Ausztráliában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az új-dél-wales-i nemzeti parkok területének több mint tíz százaléka, a Kék-hegységben lévő világörökség részét képező erdőknek 20%-a égett le az idei tüzekben – értesült a Guardian Australia. Összesen 1,9 millió hektáron pusztítottak tüzek idén július elseje óta Ausztráliában.

A tavalyi „tűzszezon” idején mintegy nyolcvanezer hektárnyi nemzeti parki területen pusztítottak erdőtüzek, idén ennek tízszerese a leégett természetvédelmi terület – aminek egy része egyébként a világ legkiterjedtebb szubtrópusi esőerdei területe, a Gondwana esőerdők, ahol számos ősi faj, koalák, dingók és kacsacsőrű emlősök is élnek.

Chris Gambian és Mark Graham, az ausztrál Természetvédelmi Tanács (Natura Conservation Council) ökológusai elmondták, hogy a terület leégése túlzás nélkül „globális tragédia” – mivel ezek a területek még sosem égtek le korábban, ezért páratlanul van jelen az ősi biológiai sokféleség a területen, legalábbis volt, a mostani tüzekig.

A Gondwana esőerdőkön kívül számos más területet is tűz pusztít, Új-Dél-Wales 28 természetvédelmi területe közül tizenkettőt érintettek különböző mértékben az idei erdőtüzek. Ma reggel is még összesen 118 helyen pusztított bozót- és erdőtűz Új-Dél-Walesben, ezek közül 48-at nem tudnak egyelőre ellenőrzés alá vonni a tűzoltók.

Bár Ausztráliában minden évben jellemzők a bozót- és erdőtüzek, Új-Dél-Wales állam mezőgazdasági, ipari és környezetvédelmi osztályának egyik szóvivője elmondta, hogy az idei a legnagyobb tűzszezon 2002-2003 óta. Múlt héten az UNICEF Világörökségi Központja is kifejezte aggodalmát a Gondwana esőerdők leégése miatt.

Az utóbbi hónapokban a sajtó leginkább az amazonasi tüzektől és erdőirtástól volt hangos, azonban jelentős tüzek pusztítanak és pusztítottak idén világszerte:  Kaliforniában ezekért Trump az erdészeket hibáztatta, augusztus végén Afrikában több mint tízezer helyen égett az esőerdő két nap alatt, valamint hatalmasak a  sarkköri tüzek is – Alaszkában több mint 2,4 millió, Szibériában 13 millió hektár égett le, a szibériai tüzekből pedig nagyobb füstfelhő szállt fel, mint az Európai Unió területe, eltakarva a napot Oroszország és az amerikai kontinens északi területei fölött is.

Mindeközben az üvegházhatású gázok légkörben való koncentrációja soha nem látott növekedési szintet ért el, valamint múlt héten jelent meg, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint rosszabbul állunk a klímaváltozás elleni harcban, mint valaha – többek között erről is fog szólni a hétfőn kezdődött 25. ENSZ-klímaváltozási csúcs (COP25) Madridban.

Címlapkép: Pixabay