Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amazonasi erdőtűz: mi történt eddig és mit tehetsz?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Napok óta iszonyú erdőtüzek pusztítanak az Amazonas vidékén: ebben az évben összesen már 73,000 tüzet regisztráltak, ez lassan kétszerese a tavalyi 40,000-nek. Brazília legnagyobb őserdőjét a „Föld tüdejének” is hívják, ugyanis az oxigénkészletünk húsz százalékát állítja elő.

Mi történik most?

A nemrégiben nyilvánosságra hozott adatok alapján rendkívül felgyorsult az erdőírtás: a tűz 40 százalékkal több fát pusztított idén el, mint az előző év azonos időszakában. Az erdőtüzek nagy része nem természeti folyamatok része: Brazília erdeit azért pusztítják, hogy az ország gazdasága szempontjából fontos exportcikkeket, vagyis fát, marhát és mezőgazdasági terményeket tudjanak termelni. Mindez  az élővilág pusztulása mellett az őslakos népekre is igen negatív hatással van, tekintve, hogy a gazdálkodók elüldözik őket élőhelyükről.

Brazília elnökét, Jair Bolsonaro-t több környezetvédő is azzal vádolja, hogy rendkívül elhanyagolja a kérdést. A legutóbb például azt nyilatkozta az erdőtűzzel kapcsolatban, hogy nem találja furcsának a jelenséget: annak van most a szezonja, hogy a gazdák az általuk kívánt területeket megtisztítsák a fáktól. Az űrhivatala vezetőjét pedig egyszerűen kirúgta, amikor az nyilvánosságra hozta az erdőírtásra szóló adatokat, mondván: ez csak árt az ország hírnevének.

Forest 500

A Global Canopy nevű nonprofit szervezet Forest 500 nevű programjához 350 olyan nagyvállalat csatlakozott, amelyek termékeik előállításával veszélyeztetik az esőerdők fennmaradását, illetve 150, őket támogató pénzügyi intézet is. Céljukként azt jelölték meg, hogy összefogva, 2020-ig megszüntetik az erdőirtást: ám sorra jelennek meg arról cikkek, hogy ezt a célt valószínűleg nem fogják elérni.

A GreenPeace napokban indított ezzel kapcsolatban egy petíciót, amit bárki aláírhat.

Tisztelt vállalatok,

Éppen klíma- és természeti vészhelyzetet élünk át. Az általatok meggondolatlanul előállított pálmaolaj, szója, hús és tejtermékek a kihalás szélére sodorják a Földünket és esőerdőinket.

Követeljük, hogy a profitot ne az élővilág megsemmisítésével szerezzétek meg, valamint védjétek a Földünk ökoszisztémáját

-szól a petíció.

Hogyan tudsz segíteni?

Az egyéni döntések, az egyéni felelősség vállalás édeskevés, ha közben a nemzetállamokat és a nagy cégeket nem tudjuk arra rávenni, hogy változtassanak működésükön, felkészüljenek a környezeti változásra, a klímaválságra, illetve annak megelőzésére.

De ha aggaszt, hogy éppen lángokban állnak az oxigénkészletünk jelentős részét szolgáltató esőerdők, akkor a Business Insider összeszedte, hogy egyéni szinten milyen lépéseket tudsz tenni:

Címlapkép: Erdőtűz. Forrás: Pixabay