Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro kirúgta az űrhivatala vezetőjét az erdőirtásról szóló nyilvános adatok miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jair Bolsonaro brazil elnök kirúgta az ország űrügynökségének a vezetőjét, miután vitába keveredtek azzal kapcsolatban, hogy valóban oly mértékű erdőirtás zajlik-e az országban, mint az a műholdképeken látszik.

Bolsonaro ugyanis úgy gondolja, a szatellitképek alapján kiszámolt erdőirtás ismertetése sérti az ország jó hírnevét.

Kirohanása keretében megkérdőjelezte az adatok érvényességét is, miszerint a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) jelentését egész egyszerűen „hazugságnak” minősítette, ezután rúgta ki Ricardo Galvaot, az intézet vezetőjét is – miután kiderült, hogy az elmúlt két hónapban 40%-kal nagyobb mértékű volt az erdőirtás, mint a megelőző év azonos időszakában.

Bolsonaro véleménye szerint

„elfogadhatatlan az szenzációhajhászás, vagy a pontatlan számok közzététele, melyek hatalmas károkat okoznak Brazília megítélésében.”

Galvao cserébe „gyávának” nevezte az elnököt, aki üzenget, ahelyett, hogy szemtől szembe rendeznék le a nézeteltérést.

Miközben az ország megítélésében vélhetően valóban okoznak károkat a szervezet honlapján – legalábbis ezidáig – rendszeresen közzétett adatok, azok pontosságát illetően a tudományos közegben kevés kétség van. Paulo Barreto, az Imazon civil szervezet vezető kutatója szerint az INPE nagy felbontású műholdképeken alapuló jelentései 95 százalékos pontossággal állapítják meg az erdőpusztítás mértékét.

Az INPE havi és éves jelentésben számol be a földhasználat változásairól, melyek az utóbbi időben – Bolsonaro hatalomra kerülése óta – ismét felgyorsultak, és elképesztő tempóban vágják ki az erdőket, hogy az ország gazdasága szempontjából fontos exportcikkeket, vagyis fát, marhát és mezőgazdasági terményeket tudjanak termelni.

Az erdők tápanyagban gazdag talaja nagy terméshozamokat tesz lehetővé, és mivel gyakorlatilag végtelennek tűnik a termőföld utánpótlása, a gazdák a kormány félrenézése mellett nyakló nélkül pusztítják a Föld ökoszisztémája számára nélkülözhetetlen, nagy mennyiségű szén-dioxidot elnyelő amazóniai esőerdőt.

Mindez az élővilág pusztulása mellett az őslakos népekre is igen negatív hatással van, tekintve hogy a gazdálkodók elüldözik őket élőhelyükről – már amennyiben nem dolgoztatják őket rabszolgaként az ültetvényeken, vagy nem ölik meg őket amennyiben ellenállnak.

Carlos Rittl, a Climate Observatory civil szervezet kutatója és főtitkára elmondta,

„Bolsonaro egyelőre nem fogta fel a tudományos eredmények eltitkolásának következményeit”,

és úgy gondolja, egyes piacok, mint az EU bezárhatják kapuikat a brazil exporttermékek előtt.

Habár valóban vannak az Európai Uniónak az erdőirtás megakadályozására vonatkozó irányelvei, sokan attól aggódnak, hogy mikor a gazdasági érdekek kerülnek veszélybe, ezek mindössze üres szavak – és az EU és Mercosur közötti kereskedelmi egyezménnyel csak még jobban felgyorsul az amazóniai esőerdő irtása.

via Climate Home News