Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gazdák és környezetvédők tiltakoznak az EU-Dél-Amerika kereskedelmi megállapodás ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Japánban tartott G20 találkozón, melyen a világ vezető gazdasági hatalmainak képviselői tárgyalták meg, hogy nézzen ki a világ a közeli és távoli jövőben, valamint kötöttek megállapodásokat ennek elérése érdekében, bejelentették hogy hosszú, két évtizedes vajúdás után sikerülhet tető alá hozni az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodást.

A Mercosur a Dél-Amerikai államokat tömörítő közös piac és vámunió, némiképp hasonló az Európai Unióhoz, azonban jóval gyengébb politikai intézményekkel, leginkább gazdasági valamint ahhoz szorosan kapcsolódó funkciókkal, melyek biztosítják az áru, a tőke és a munkaerő szabad áramlását. Teljes jogú tagjai Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, valamint Venezuela, habár utóbbi ország tagságát 2016-ban felfüggesztették.

Az Európai Unió kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmstrom sajtótájékoztatóján elmondta, a megkötött alku „hangos és tiszta üzenet” a kereskedelmi megállapodás mellett, azonban az uniós országoknak és az Európai Parlamentnek is rá kell még bólintania, mielőtt életbe léphetne.

A jelenlegi megállapodással az Európai Unió lenne a Mercosur első nagy szabadkereskedelmi partnere – miközben jelenleg is az EU a Dél-Amerikai vámunió első számú kereskedelmi és befektetési, valamint a második legnagyobb árukereskedelmi partnere.

A megállapodást erősen kritizálják környezetvédő csoportok és mezőgazdasági érdekvédő szervezetek.

A megállapodás jegyében a Mercosur 99.000 tonna mennyiségig vámkedvezményt kapna marhahús EU irányába történő exportjára, ennek fényében 7,5 százalékos adó terhelné ezen termékeket, a cukor és a szárnyasok kereskedelme pedig vámmentes lenne 180.000 tonna mennyiségig.

Ezzel igen kényelmetlen helyzetbe hoznák az európai gazdák egy részét, az ír marhatenyésztők szerint az egyezmény például „megtizedelné” a marhatenyésztésüket, miközben állításuk szerint a Dél-Amerikai marha minősége sem közelíti meg az Európaiét, és rosszabb hatással lenne az üzletükre, mint egy kemény brexit, miközben a francia gazdák is aggodalmukat fejezték ki.

A környezetvédő csoportok szerint a megállapodás felgyorsíthatja az erdőirtást, Dél-Amerikában, hogy a „megtisztított” területek helyén folyhasson az Európába exportált állatok tenyésztése.

Az európai gazdákat tömörítő Copa-Cogeca egyesülés Twitteren kelt ki a megállapodás ellen, véleményük szerint

„a Mercosur mezőgazdasági terményeinek importja de facto kettős mércéket állít fel és igazságtalan versenyt okoz több fontos európai termelő szektorban, veszélyeztetve az fennmaradásukat”.

Habár a megállapodó felek állításuk szerint elkötelezettek a párizsi klímacéloknak megfelelő működés, valamint a „fenntartható fejlődés”, az erdők megőrzése és a munkások jogainak tiszteletben tartása mellett, sokan kételkednek, és nem látnak garanciát hogy ezek a jól hangzó állítások felülírnák a gazdasági érdekeket.

via Euronews