Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump az erdészeket és tűzoltókat hibáztatja a kaliforniai erdőtüzekért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben a legújabb kaliforniai erdőtüzek teljes településeket pusztítanak el és a halálesetek száma egyre növekszik – szombaton már 23 áldozatról tudtak a helyi hatóságok – Donald Trump úgy döntött, ez a megfelelő pillanat arra, hogy azzal fenyegetőzzön, megvágja a kaliforniai erdőgazdálkodás állami támogatását, amennyiben nem változik a helyzet. Az elnök Twitteren írta, hogy

„Nincs semmi kiváltó oka ezeknek a hatalmas, halálos és drága erdőtüzeknek Kaliforniában a pocsék erdőgazdálkodáson kívül. Minden évben sok milliárd dollárt kapnak, ennek ellenére rengeteg élet veszik oda az erdők rendkívül rossz kezelése következtében. Ha nem változtatnak ezen most, nem lesz több állami támogatás!”

Harold Schaitberger, a Tűzoltók Nemzetközi Szövetségének elnöke szerint az elnök megjegyzései „meggondolatlanok és sértőek az összes tűzoltóra és érintett emberre nézve”. A kaliforniai tűzoltók elnöke, Brian K. Rice szerint Trump üzenete „félreinformált, rosszul időzített és megalázó azok számára, akik a tüzek miatt szenvednek, valamint az ellenük harcoló férfiak és nők számára.” Rice szerint továbbá

Trump azon feltételezése, hogy az erdőtüzeket a rossz erdőgazdálkodás okozza, „veszélyesen helytelen”.

Szombati Twitter bejegyzése akkor felháborodást váltott ki, hogy Trump kénytelen volt később valamelyest árnyalni korábbi kijelentését – bár a fenyegetést konkrétan nem vonta vissza. Pár órával a korábbi posztja után az elnök azt írta, „lélekben azokkal vagyunk, akik a tüzek ellen harcolnak, azzal az 52 000 emberrel, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat és a 11 áldozat családjaival. A pusztítás katasztrofális. Isten áldja őket.”

Nem ez az első alkalom, hogy Trump az erdőtüzek megfékezése ellen harcoló szervezeteket tette felelőssé a kaliforniai állapotokért a szakértők által megállapított kiváltó okok helyett (megnövekedett mennyiségű tüzelőanyag, azaz több növényzet, nagymértékű fejlesztések, építkezések és persze a klímaváltozás). Nyáron például Trump azt állította, hogy az a baj, hogy nem áll elég víz a tűzoltók rendelkezésére a veszélyeztetett fajokat védő törvény miatt, ami bizonyos élővizek felhasználását is szabályozza. Trump kijelentései nyomán a kereskedelmi minisztérium egy olyan módosítást fogadott el a törvényben, amely lehetőséget ad a víztartalékok fölötti döntések gyorsított meghozatalára az erdőtűzzel sújtott államokban. Mindezt annak ellenére, hogy a kaliforniai tűzoltók állítása szerint bőven elegendő víz állt a rendelkezésükre a tüzek elleni harchoz.

Jelenleg három erdőtűz pusztít Kaliforniában: az észak-kaliforniai Camp tűz 105 ezer hektárnyi, azaz nagyjából 425 négyzetkilométernyi területet pusztított el, a Los Angeles környéki Woolsey tűz 340 négyzetkilométernyi területet és a Ventura megyében égő Hill tűz 20 négyzetkilométernyit. A Camp tűz a legpusztítóbb erdőtűz az állam modern történetében, már 23 emberéletet követelt és közel 7000 épületet pusztított el. Paradise városában az épületeknek körülbelül a 80-90 százaléka elpusztult. Az egész államban több mint 300 ezer embert kellett evakuálni.