Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Afrikában egyszerre 12 ezer helyen ég az erdő

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb a közfelháborodás az Amazonas őserdeit pusztító tüzek miatt, részben Jair Bolsonaro brazil elnök késlekedése, részben pedig az eddigi hozzáállása miatt a környezetvédelem terén.

Brazília elnökét, Jair Bolsonaro-t több környezetvédő is azzal vádolja, hogy rendkívül elhanyagolja a kérdést. A legutóbb például azt nyilatkozta az erdőtűzzel kapcsolatban, hogy nem találja furcsának a jelenséget: annak van most a szezonja, hogy a gazdák az általuk kívánt területeket megtisztítsák a fáktól. Az űrhivatala vezetőjét pedig egyszerűen kirúgta, amikor az nyilvánosságra hozta az erdőírtásra szóló adatokat, mondván: ez csak árt az ország hírnevének.

Bár azóta megígérte, hogy mozgósítja a hadsereg egyes alakulatait a tűz ellen, az elmúlt 48 órában összesen 2,127 helyen égett az amazonasi őserdő.

Ennél is durvább az adat, miszerint Afrikában, közelebbről Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban még ennél is több erdei tűzfészek lángol jelenleg. Ugyanezen két napban Angolában 6,902, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 3,395 tüzet regisztráltak a hatóságok.

A Kongói Demokratikus Köztársaságtól délre fekvő Zambia is felkerült az elmúlt 48 óra legtöbb tűzesetét felvonultató országok listájára, közvetlenül Brazília után a negyedik, körülbelül ezer aktívan égő tűzzel.

(Bloomberg)

Hogyan tudsz segíteni?

 

Az egyéni döntések, az egyéni felelősség vállalás édeskevés, ha közben a nemzetállamokat és a nagy cégeket nem tudjuk arra rávenni, hogy változtassanak működésükön, felkészüljenek a környezeti változásra, a klímaválságra, illetve annak megelőzésére.

De ha aggaszt, hogy éppen lángokban állnak az oxigénkészletünk jelentős részét szolgáltató esőerdők, akkor a Business Insider összeszedte, hogy egyéni szinten milyen lépéseket tudsz tenni: