Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszer is leszavazta a Fidesz az SMA-s gyerekek állami megsegítését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormánypárti többség kedden leszavazta, hogy a parlament megtárgyalja azt a javaslatot, amely egy alapot hozna létre a ritka betegségben szenvedők, így az SMA-s gyerekek megsegítésére is.

Az SMA betegségben szenvedő kisgyerek ügye az elmúlt hónapokban azért került a közvélemény látókörébe, mert az izomsorvadásban szenvedő Levente és Zente ügyében is több százmillió forintot gyűjtöttek össze a gyerekek kezelésére, amelyet a magyar állam jelenleg nem finanszíroz.

A külföldi példák nyomán kidolgozott javaslatot először múlt héten a bizottságban szavazták le akkor tartózkodtak a fideszes képviselők, most a Jobbik külön napirendre kérette a javaslatot, amelyre nemmel szavaztak a Fidesz képviselői. Az ellenzéki pártok  a Jobbikkal szavaztak. A javaslatot már év elején is napirendre akarta venni az ellenzék, a kormánypárt akkor is megakadályozta ezt.

A lényeg egy pénzügyi alap létrehozása lenne az SMA-sok és ritka betegségben szenvedők támogatására. Az alapba adó egyszázalékok, és egyéb adományok érkeznének vállalkozások és magánszemélyek részéről, a harmadik lábat kormányzati hozzájárulások alkotnák, hasonlóan a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott alaphoz.

Az SMA kezelése Romániába, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és több más helyen is ingyenes.

A napirendre vételről hétfőn vitáztak a Parlamentben, akkor egyetlen kormánypárti képviselő se szólt hozzá a vitához.

A tegnapi vitában a javaslatot benyújtó Rig Lajos elmondta, a leggyakrabban az SMA-ról van szó a médiában, de 800 ezer ember szenved valamilyen ritka betegségben. Egy körzetében lakó gyerek, Krisztián történetét említette, akinek betegsége a verejtékmirigyét támadja meg, teste folyamatos gyulladásban van, és csak sebészi úton lehet szenvedését enyhíteni. A család pedig még a kötszer és a fertőtlenítőszer megvásárlására sem kap ingyenes támogatást.

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője elmondta, hogy érthetetlen, hogy egy olyan javaslatot, amely gyerekek életét mentené meg, és amely abban segíti az embereket, hogy segíteni tudjanak másokon, leszavazott a kormánypárt. Mesterházy is beszélt arról, hogy jó lenne ha nem fideszes oligarchák jókedvétől függne, hogy egy gyerek megkapja-e a kezelést. Itt utalva arra, hogy Orbán Viktor oligarchája Mészáros Lőrinc is adományozott SMA-s gyerekek megmentésére.

Lukács György, a Jobbik képviselője is csatlakozott Mesterházyhoz. Szerinte felháborító, hogy a problémát nem a magyar állam, hanem a jó szándékú emberek és oligarchák oldják meg. Szerinte a helyzet olyan, mintha egy betörő betörne valahova, elvinne mindent, majd utána visszaadna valamennyi pénzt, mondván, „jól van ne haljál éhen”.