Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint túl sok a párhuzam Horthy Miklós és Orbán Viktor politikájában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma van a 101. évfordulója annak, hogy Magyarországon kikiáltották a köztársaságot (tavalyi cikkeinket lásd itt és itt)- annak pedig éppen 100 éve, hogy Horthy Miklós bevonult Budapestre és elmondta híres beszédét a Gellért téren a „vörös rongyokba öltözött városról”.  Ennek alkalmából szervezett a Mi Hazánk a mai napon, délutánra felvonulást Újbudán – szerintük ugyanis az októberi, önkormányzati választások ellenzéki győzelme, főképp Karácsony Gergely főpolgármestersége miatt hasonló helyzet kezd körvonalazódni. Kunhalmi Ágnes és Molnár Zsolt, az MSZP képviselői, Barabás Richárd, a Párbeszéd elnökségi tagja, Újbuda alpolgármestere és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa a felvonuláshoz kapcsolódóan, Horthy beszédének helyszínén tartotta meg ma reggel sajtótájékoztatóját, „Le a neohorthyzmussal” címmel.

Kunhalmi Ágnes azt mondta: Horthy híres beszédében megfenyegette a budapestieket, igyekezett szembefordítani a város a vidékkel – mindössze azért, mert a főváros a haladás és a demokrácia mellett áll ki.

Kormányzósága alatt olyan rendszer jött létre, amelyre Orbán és a Fidesz példaként tekint,

a miniszterelnök és a kormánypárt ugyanígy próbálja kettészakítani az országot, mint anno Horthy. De nem ezt tarja a két rendszer között az egyetlen párhuzamnak: az antiszemitizmus állami, politikai szintre emelése (sorosozás), valamint az olyan törvények, amelyek alapján az ellenzéki kritizálhat, de hatalomra nem kerülhet, kísértetiesen eméleztetnek a száz évvel ezelőtt állapotokra.

Kunhalmi felhívta a figyelmet arra is: Horthy jobboldali politikája háborúhoz vezetett, soha nem látott pokollá változtatva hazánkat, majd Orbán egy friss beszédét idézte, amelyben a miniszterlenök azt mondta: 2026-ra háborúra készen áll majd a honvédség. Megígérte: ha 2022-ban, az országgyűlési választások alkalmával bizalmat kapnak a demokraták, akkor a vörös terror áldozatainak emlékműve mellett a fehér terror áldozatai is emlékhelyet kapnak.

Molnár Zsolt azzal folytatta:

Budapest nem „vörös rongyokba” öltözött újból, hanem visszaszerezte a demokráciáját.

Ezzel szemben A Fidesz és a Mi Hazánk egy újhorthysta társadalom kiépítésén munkálkodik – lehet választani, melyik a szimpatikusabb.

Gréczy Zsolt bűnösnek nevezte Horthyt:

bűnösnek abban, hogy az olyan híres színészeink, mint Kabos Gyula, elhagyták az országot, nem beszélve a Nobel-díjas tudósainkról; az általa hozott zsidótörvény miatt verték meg Szerb Antalt, végezték ki Radnóti Miklóst – ezért is kell a horthyzmus magját kiírtani.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a Mi Hazánk pont a Bartók Béla úton vonul majd, amelynek nevet adó zeneszerző szintén a kormányzó intézkedései miatt kellett elhagyja az országot.

Barabás Richárd, a kerület alpolgármestere szerint nem csak ezért visszás, hogy Újbuda kultúrális főutcájára szervezték a demonstrációt. A Bartók Béla út egyszerre ad teret konzervatív kávézóknak és progresszív színházaknak, helyszín a találkozásra; pontosan egy ilyen helyen lehetne párbeszédet kezdeményezni, hogy a különböző vélemények ellenére egy közös kulturális alappal rendelkezhessünk. Magyarországnak ugyanis sok kibeszéletlen traumája van, Trianontól kezdve a holokauszton át a rendszerváltásig,

és ha ezeket a konfliktusainkat nem vitatjuk meg, könnyen két, külön politikai valóságba keveredhetünk, amely teret ad a gyűlöletnek – és ezzel az olyan tüntetéseknek, amelyet a Mi Hazánk szervezett mára.

A sajtótájékoztatón készült videónk itt megtekinthető:

Címlapkép: Fotó: Mérce