Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány tovább szigorítaná az Országgyűlési törvényt: durvább büntetések, könnyebb kitiltások jöhetnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több kormánypárti képviselő, köztük Kocsis Máté, Böröcz László, Bajkai István, Vejkey Imre és Harrach Péter módosító javaslatot nyújtottak be Kövér László házelnöknek az „Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvényekhez”. A javaslatra Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet, amiben úgy kommentálta a lépést, hogy „a kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer”.

Szabó szerint a javaslatban „jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek”.

A törvénymódosító javaslatnak a tárgyalási rend fenntartását és az Országgyűlés ülésein a fegyelmi jogkört tárgyaló pontja valóban jelentős szigorításokat tartalmaz a hatályos törvényhez képest.

Például abban az esetben, ha egy képviselő „az Országgyűlés ülésén fizikai erőszak alkalmazásával közvetlenül fenyeget, fizikai erőszak alkalmazására felhív, más kivezettetését akadályozza vagy fizikai erőszakot alkalmaz”, a korábbi törvénykezés értelmében egyhavi tiszteletdíját lehetett megvonni, a módosító szerint viszont már minimum négyhavi, de legfeljebb hathavi tiszteletdíjának összegével megegyező mértékben lehetne csökkenteni.

De ugyanekkora büntetéssel járhatna az is, ha „a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”.

Tehát a jövőben például az olyan akciók, mint Hadházy Ákos táblamutogatása, akár félévnyi fizetésmegvonással is járhatnak a képviselők számára.

További durva módosítás az is, hogy a házelnök lényegében egyedül dönthet arról, hogy kitiltsa a Parlament épületéből a képviselőket: „A házelnök döntése alapján – legfeljebb hat hónapra vagy az adott ülésszak végéig – megtagadható az (1) bekezdésben meghatározott épületek területére történő belépése annak a személynek, aki a (3) bekezdésben előírt kötelezettségét súlyosan megszegte, továbbá annak, akiről az Országgyűlési Őrség megalapozottan feltételezi, hogy az (1) bekezdésben meghatározott épületekben az Országgyűlés működését megzavaró, az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő tevékenységet folytatna, vagy magatartásával az ott tartózkodók biztonságát veszélyeztetné.”

A módosítójavaslat létezéséről, amit kifejezetten Hadházy Ákos októberi táblás akciója miatt kezdeményezte a Fidesz, már korábban is lehetett tudni. Kocsis Máté sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott a javaslatról, hogy szerinte gátat kell szabni az ilyen akcióknak, mielőtt abból „gyakorlat lenne.”

A törvény ilyen mértékű szigorítása olyan szempontból is érdekes, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már számos alkalommal a megbüntetett ellenzéki képviselőknek adott igazat Kövér László házelnökkel szemben, és az még a korábbi törvénykezés alapján történt. A szigorítást követően várhatóan további büntetésekre számíthat a házelnök Strasbourgtól, amiket aztán a magyar államnak kell megfizetnie.

A javaslattal kapcsolatban a Demokratikus Koalíció képviseletében Arató Gergely tartott sajtótájékoztatót. Arató „pofa be törvénynek” nevezte a kormánypárti módosítót, és kijelentette, hogy minden eszközt megragad az ellenzék (jogi eszközöket, beleértve a nemzetközieket is, valamint tüntetést is kilátásba helyezett), hogy megakadályozza a javaslat elfogadását. A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük:

Címlapkép: Tordai Bence Facebook-oldala