Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az „újra vörös” Budapesten tart Horthyra emlékező felvonulást a Mi Hazánk

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Budapest újra vörös rongyokba öltözött!”

– így adja meg az alaphangot annak az eseménynek a leírása, amit Novák Előd osztott meg Facebook-oldalán, és ami egy november 16-i, lovas és fáklyás felvonulással egybekötött rendezvényre invitál Horthy Miklós kormányzó Budapesti lovas bevonulásának 100. évfordulójára.

Az esemény leírása nem visz sokkal közelebb a voltaképpeni tartalomhoz, bár a keretezés arra enged következtetni, hogy a Mi Hazánk nem különösebben örül Karácsony Gergely főpolgármester és számos budapesti kerület ellenzéki választási sikerének.

Mint ismeretes, Horthy Miklós 1919-ben az Antant engedélyével bevonult Budapestre, ahonnan – szintén az Antant hatalmak utasítására – a román hadsereg előbb kivonult, miután a Tanácsköztársaság bukása után kifosztották a fővárost. A hatalmi vákuumban (a gyengekezű Friedrich-kormány nem rendelkezett kellő támogatással) felemelkedő katonatiszt az engedélyezett felvonulás során a Szent Gellért téren erős kritikával illette a fővárost a Tanácsköztársaság vélt vagy valós támogatásáért:

„Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit, és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat.”

A szélsőjobboldali párt rendezvényén felszólal Mi Hazánkos politikusok mellett Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke, valamint egy református lelkész, Kovács Attila is.

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton