Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon másfél millió dollárt költött a seattle-i választásokra, mégis nyert a baloldali jelölt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kshama Sawant, a Szocialista Alternatíva párt tagja, és korábbi technológiai cégbeli munkás nyert helyet szombaton a seattle-i helyhatósági választásokon a városi képviselő-testületben.

A hír azért érdekes, mert példa nélküli módon az Amazon (amelynek a főhadiszállása Seattle-ben van) összesen másfél millió dollárt költött egy szervezeten keresztül „piacbarát” jelöltek támogatására, és így a kifejezetten Sawant ellen induló Egan Orion kampánya 440 ezer dollárnyit részesedett a cég „befektetéséből”. És így is veszített.

Sawant győzelme után így nyilatkozott a brit Guardiannek:

„Góliáttal kellett megküzdenünk, ehhez nem fér kétség. Mivel a milliárdosoké minden pénz, hatalom, politikai lehetőség, eléggé nehéz kiállni ellenük.”

Sawant egyik legfontosabb ügye a városi tanácsban annak az „Amazon-adóként” számon tartott adójavaslatnak az elfogadtatása, amely az óriáscégeket különadóval sújtaná, és az abból befolyó összeget a hajléktalanság és a mélyszegénység visszaszorítása érdekében szociális lakások építésére fordítaná.

A világszerte mintegy 20 ezer főt foglalkoztató, és 34,2 ezer milliárdos árbevételű Amazonnál az elképesztő rossz munkakörülmények miatt rendszeresek a túlhajszoltságból fakadó munkahelyi balesetek, ezekről a Mérce is be szokott számolni. Arra is volt példa, hogy az egyik dolgozóra ráesett egy nehéz csomag, viszont a vezetőség nem volt hajlandó mentőt hívni neki. Egy másik nőt pedig a munkahelyi sérülése miatt bocsátották el, mivel nem dolgozott elég hatékonyan.

Néhány munkavállaló megpróbált szakszervezetet alapítani, amelyet hivatalosan is be akartak jegyezni. Viszont, amint a vezetőséghez jutott az információ több a szakszervezetbe belépni tervező munkást ellenőriztek és megrovásban részesítettek a teljesítménye miatt. Így nem tudott megvalósulni a munkások érdekeit képviselni akaró szervezet, akik például a 10 percnél hosszabb szünetekért akartak küzdeni.

A dolgozók munkakörébe beletartozik, hogy részt kell venniük „az erő óráján”, ahol a menedzserek hangosan üvöltenek különböző szlogeneket, majd hangos és gyors zenét játszanak le a munkásoknak, annak érdekében hogy felgyorsítsák a termelékenységet. Vélhetően ez az eszközük annak érdekében, hogy felpörgessék a végkimerülés határán lévő munkásokat.

Jeff Bezos az Amazon alapítója egyébként a világ leggazdagabb embere, személyes vagyona körülbelül 85 milliárd font úgy, hogy idén a válása miatt 27 milliárd font a feleségéhez került, melynek köszönhetően bekerült a világ leggazdagabb öt nője közé.

Bezos tíz másodperc alatt többet keres, mint dolgozói egész évben.

(The Guardian)