Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet hibázni, de érdemes lenne a DK-nak bocsánatot kérni a menekültmentő javaslat leszavazása miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ezt a cikket megírhatnám dühödten, belerongyolva a Demokratikus Koalícióba, amiért egy olyan álláspontot képviseltek az Európai Parlamentben, amely szerintem a párt vállalásaival és az emberség alapvetéseivel sincs összhangban.

De egyrészt a dühödt cikket már megírták a Mércén működő BalraÁt blogon a kollégák, másrészt pedig igazából nincs olyan érzelmi viszonyom a DK-hoz, hogy dühös legyek. Nem vagyok a párt szavazója, és bevallom, nem is várok el semmit a párttól.

De abban még reménykedem, hogy a DK meg tud lepni, és tud hozni egy olyan döntést, amely szokatlan lenne a magyar politika világában, amely kilép a haszonlesésből, elismeri a hibáját, és bocsánatot kér. Erről a lehetőségről akarok írni.

Ugyanis a DK 4 EP-képviselője az európai szélsőjobboldallal együtt szavazott az EP-ben, amikor a LIBE emberi jogi bizottságának azt a határozatát leszavazták, amely arra kérte volna fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen új javaslatot az európai menekültügyi rendszer reformjára. Illetve felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák a kutatási és mentési műveleteiket az ehhez szükséges személyzet és eszközök biztosításával együtt, mivel nemzetközi jogi kötelezettség a fuldoklókat kimenteni a tengerből.

A szavazás végül 2 szavazattal bukott el. A DK 4 képviselője mind nemmel szavazott. Ha a másik irányba szavaztak volna, vagy csak tartózkodnak, a javaslat átmegy.

Ez a javaslat pedig talán a minimum a valódi európai értékek megmentéséhez. Mármint ha például az emberélet tiszteletét és mindennél feljebbvalósságát „európai értéknek” tartjuk.

Miután a DK leszavazta a javaslatot, írt róla a BalraÁt, és TGM is felvetette a kérdést a Klubrádióban, a DK-től két reakció érkezett és ez a két reakció legalább annyira ijesztő, mint a szavazás eredménye.

A Klubrádiónak a párt szóvivője nyilatkozott:

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője a DK-s EP-képviselők szavazatát azzal indokolta, hogy a beterjesztett dokumentumban a menedékkérők kötelező áttelepítéséről is szó volt, a párt pedig sokszor elmondta, hogy nem támogatja a migrációs kvótát. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a javaslat az EP többségének ellenkezése miatt nem ment át, a DK-s képviselők pedig ezzel a többséggel együtt szavaztak. Viszont a tengeri mentés kiszélesítését, megerősítését a DK mindennél fontosabbnak tartja, és ezt mindig is támogatták, hiszen az emberi életeket meg kell menteni.

Egyrészt én elég sokszor olvastam át a javaslatot, de nem találtam benne szót a kötelező kvótátokról. Másrészt az egy érdekes felvetés a DK-tól, hogy a párt képviselői az EP többségével szavaztak, hiszen velük lett meg a többség. Ha nem szavaznak, nincs többsége a javaslatnak.

De ennél egy kicsit keményebb volt Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője hivatalos Facebook-oldalán:

Mindamellett, hogy az EP-képviselő és a szóvivő reakciója ellent mond egymásnak (lásd: „azért nem szavaztuk meg, mert benne volt a kötelező kvóta” vs „semmire se kötelező”), ritkán látni ennyire durva viszontválaszt.

Egyrészt az elmúlt napokban számtalan, egyébként nem szélsőbalos ismerősöm írta le a fenti poszt kapcsán, hogy ha a fulladó emberek vízből való kimentése szélsőbaloldali javaslat, akkor ők bizony szélsőbaloldaliak. Ehhez én is tudnék kapcsolódni szociáldemokrataként.

Másrészt, ha ennyire lényegtelen volt ez a szavazás, akkor miért nem tartózkodtak Ara-Kovácsék? Harmadrészt pedig a javaslatot 9 képviselő híján megszavazó szocdemek (a DK saját frakciója), 14 képviselő híján megszavazó centrista, liberális Renew, a javaslatot minden képviselőjükkel megszavazó Zöldek, és a szintén minden képviselővel a javaslatot megszavazó európai balos frakció tagjai mind sztálinisták lennének, ahogy erre Ara-Kovács utal? Vagy csupán a DK képviselője erősen fordítva megy az autópályán?

Életemben egyszer beszéltem Gyurcsány Ferenccel. Akkor a DK pártelnöke telefonon arról akart meggyőzni, hogy vannak közös értékeink, ha még sok mindenben nem is értünk egyet, hogy a DK kiáll a szegények, az elnyomottak, a megnyomorítottak mellett.

Azt gondolom, ezt itt lenne az ideje bizonyítani, vagy újra bizonyítani. Az Ara-Kovács-féle vagdalkozás helyett, bocsánatot kéne kérni a rossz szavazásért, és megpróbálni helyreállítani a hibát. Mert hibázni nem bűn, letagadni a hibát, és megtámadni azokat, akik erre felhívják a figyelmet, az viszont bűn.

Vagyunk ugyanis minden kutatás szerint pár millióan ebben az országban, akik nem hunyunk szemet a menekülteknek való nem segítés, így módszeres meggyilkolásuk felett.

Afelett, ami a Földközi-tengeren zajlik, sőt, szégyenteljesnek tartjuk. És ebből a pár millió emberből kerül ki az ellenzéki pártok szavazó táborának nagy része.

Jó lenne, ha ez az álláspontunk, az a meglepő állítás, hogy a menekültek, migránsok, bevándorlók is emberek, és az ő életük is érték, képviselve lenne a magyar politikában. Remélem, jön egy bocsánatkérés, és képviselve lesz a DK által is, ez, a szerintem abszolút a normalitást, és az „európai értékeket” képviselő vélemény.

Címlapkép: Ara-Kovács Attila/Facebook