Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdogan Budapestre látogatott, több ezren tüntettek ellene – percről percre a nap eseményei a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

A török elnök akkor látogat Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral, amikor a török katonai erők Észak-Szíriában háborút viselnek az eddig az Iszlám Állam ellen harcoló kurdok ellen. Recep Tayyip Erdoğan 10 órakor érkezik, és az egész nap folyamán folyamatosan tüntetéseket tartanak ellene. Ezeken ott leszünk, beszámolunk a fontosabb eseményekről.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Budapest Néhányan még azt skandálják, hogy „Lendvay utca”, de egyre többen indultak el hazafelé, valószínűleg nemsokára ténylegesen befejeződik az Erdogan elleni tüntetés. Ezennel mi is lezárjuk élő közvetítésünket, köszönjük, hogy ennyien olvastátok ma a Mércét!

10 órás közvetítésünk lassan a végéhez ér! Nem csak az Erdogan látogatásról és az ehhez kapcsolódó tüntetésekről, hanem a győri közgyűlés eseményeiről is beszámoltunk. De ezt legközelebb csak akkor tudjuk megtenni, ha támogattok minket!

A közvetítésünket és élő videóinkat ingyen nézhetitek, de az előállítása pénzbe kerül, ha tehetitek támogassatok minket rendszeres 5000 forint átutalásával, hiszen a Mérce működését 100%-ban az olvasók támogatásából finanszírozzuk.

Jussanak el mindenhova a Mérce hírei!

Rendőrsorfal várja a tüntetőket a török nagykövetségnél, közben a tüntetők olyan 100-200-an maradhattak. A követségtől körülbelül 300 méterre állították meg a tömeget. A Délibáb utca fele próbálnak kerülni. Kordont húzott fel a rendőrség a Rippl Rónai utcánál. 

(Videó: Mérce)

Budapest Két zöld szemeteskukához kötötték, így feszítették ki a tüntetők azokat a kordonokat az Aradi utcánál, amiken korábban átjutottak, hogy ezzel is időt nyerjenek és lerázzák a rendőrséget.

Budapest Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület új polgármestere is kifejezte rosszallását azzal kapcsolatban, hogy megbénult a közlekedés a török elnök látogatása miatt. A polgármester Facebook-posztjában elítélte Erdogan szíriai akcióját, és szolidaritását fejezte ki a kurdokkal.

Budapest Az Andrássy úti Török Nagykövetségre mennek a tüntetők, jelenleg az Aradi utcán vonul a tömeg.

Budapest Elfogadhatatlannak nevezete Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán, hogy összeomlott Budapest közlekedése csütörtökön Erdogan látogatása miatt.

„Lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt”

– írta.

Karácsony poszt szerint arra kérte fel a BKK és a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intézkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben.

A tüntetők egy része a Szent István körúton haladnak, ahol a rendőrök feltartóztatták őket, és a járdára terelték. Lökdösődés alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. A sajtó egyik munkatársát is lökdösték a rendőrök

(Videó: Mérce)

Budapest Habár sokan hazamentek a Margit körútról, még mindig tart a tüntetés: körülbelül 200 ember vonul a Szent István körúton a Nyugati pályaudvar irányába. A rendőrök csak később érték utol a tömeget, de azonnal elkezdték az oszlatást.

Budapest Megint kettészakadt a tüntető tömeg. A villamosokat és az autókat ismét közlekedni engedte a rendőrség, de úgy, hogy közben még a tüntetők is az úton vonulnak.

A tömeg a Margit hídon halad át.

A zárást feloldották, a bent rekedt járókelők és a tüntetők a Margit-körúton két irányba Pest felé és a Moszkva tér felé. Azt nem tudjuk, hogy a tüntetés folytatódik-e jelenleg.

A tömeg szembekerült Erdogan konvojával a Körúton, a Fekete sas utcánál. Viszont a csupán négy főből állő rendőrsorfalt nem törték át.

(Kép: Olvasónk beküldése)

(Videó: Mérce)

Budapest A Mechwart téren át lejöttek a Rózsadombról a tüntetők, és a Margit körúton át ismét a Margit híd felé tartanak. Információink szerint a Török Nagykövetséghez mennek.

Hősök tere Az Andrássy úti török nagykövetségénél gyertyagyújtással és főhajtással emlékezett néhány tucat ember az észak-szíriai török offenzíva áldozataira:

 

A tömeg egyik fele a Margit útról eljutott a Rómer Flóris utcába és  próbál feljutni a Türbéhez, de rendőrsorfal állja el az útjukat. A tömeg különböző rigmusokat skandál, miközben egyre több rendőrt vezényelnek a környékre. Rómer Flóris utcában megkezdték a rendőrök a tüntetők kiszorítását.

 

Budapest Elértük a facebookos közvetítés maximális hosszát, ezért új élő videót indítottunk. Itt lehet nézni tovább az Erdogan elleni tüntetést:


 

Jutott egy maréknyi tüntető a Margit-Hídhoz is ahol a rendőrség szintén lezárta az emberek elől a Margit körutat.

Itt percekkel ezelőtt haladt el Erdogan konvoja aki így elhagyta Budát.

Gül Baba Türbe és Rózsakert A tüntetők egy része, körülbelül 300-400 fő a Gül Baba türbéje felé vette az irányt, ahol rendőrsorfal sorakozott fel, hogy lezárják az emlékehelyhez vezető utat. „Janicsárok vagytok” – skandálják a tüntetők. A tömeg nagyobb része eközben a Margit utcánál van.

A momentumosok leszakadva a tömegtől elindultak a Türbéhez, de rendőrség elállta az útjukat és lezárták a területet. A Momentumosok most próbálják megkerülni a rendőröket. Tudósítónk beszámolója alapján kisebb lökdösődésbe keveredtek a rendőrökkel.

(Videó: Mérce)

margit híd A Széll Kálmán térről a Margit hídhoz indult meg az Erdogan ellen tüntető tömeg, ugyanis a török elnököt nemsokára arrafelé utaztatják. Itt lehet nézni az élő közvetítésünket:

Marikovszky Andrea a Nők nemzetközi ligája a békéért és szabadságért tagja beszédében elmondta, hogy a szervezet 1915-ben alakult, amikor háborúk dúltak világszerte, de a feministák szembeszálltak ezzel a világgal és egy békésebb világot akartak építeni. Az örmény népirtás idején a szervezetben már volt két magyar nő akik akkor is felléptek a népirtással szemben.

Elmondta, hogy Rojava feminista állama pedig megmutatta, hogy lehetséges egy ilyen világ építése, nekik sikerült, az ami a kapitalista patriarchátus kutyáinak nem. A háború romjaiból felépítettek egy új társadalmat. Küzdenek a nők kizsákmányolása, elnyomása ellen a nők elleni erőszak, szexizmus, ageizmus ellen. Mindezzel példát mutatnak a Nyugat számára.

Mintát mutatnak a szolidaritásból és társadalmi felelősségvállalásból. A Rojava ellen folyó háborúban elhunyt kurd áldozatokat sajátunként kell hordoznunk.  A férfi politikusoknak itt az ideje, hogy komolyan vegyék a nők szavát. Igenis megmutatta Rojava, hogy fel lehet építeni egy békés feminista államot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat viszont csak fegyverkezésben és népirtásben érdekelt. Erdogan, Putyin, Trump és Orbán csak a kizsákmányoláshoz és az erőszakhoz ért. A nőkben csak az olcsó munkaerőt, a kizsákmányolható anyát, a szülőgépet csupán egy bábot látnak.

A beszélő elmondta, hogy fél három gyerekét, amiből kettő lány egy ilyen világban felnevelni, ahol a politikusok bebörtönzik vagy megölik a kritikusaikat, leépítik az oktatást és a gazdagokat támogatják. 

„Környezetpusztítás, népírtás ebben nőnek majd fel a gyerekeim család barát Miniszter Úr?”-kérdezte a felszólaló

Végül elmondta, hogy hisz a béke, szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjében és, hogy létezhet egy állam elnyomás nélkül, ezt megmutatta nekünk Rojava.

Végül pedig követelte a háború befejezését és a károk helyreállítását.

Erős feminista, demokratikus szocialista beszéddel zárult a tüntetés.
A színpadon álló nők arról beszéltek, a nemzetállamok fasizálódnak, és egyre kevesebbek kezében koncentrálódik a tőke, miközben nem közös vagyon az aminek közösnek kéne lennie. Szerintük a nemek között nincsen egyenlőség.

Arról beszéltek, hogy a választás viszont a miénk. Szerintük az ember embernek farkasa. Választani kell a versenyt vagy az együttműködést, az egyént vagy a közösséget választjuk. Ha az elsőt választjuk akkor a legkiszolgáltatottabbak lesznek az áldozatok. Kiálltak a színpadon a menekültek üldözése ellen is. Szerintük az erőforrások elosztására, nemek közötti egyenlőség megteremtésére, szolidáris gazdaság létrehozására van szükség. Rozsava szerintük megmutatta, hogy van ilyen alternatíva. Törökország viszont ezt pusztítja most el a nagyhatalmak és Magyarország cinkosságával.

Szerintük nem elég az EU szimbolikus gesztusa, de Orbán még erre se képes.”Elég volt a vérontásból, kisebbségek elnyomásából, hogy passzív szemlélői vagyunk a nagyhatalmak harcának.” – mondták végül.

Budapest November 7-én 4 órakor tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan. Az esemény elején 10 együttműködési nyilatkozatot írtak alá magyar és török miniszterek, ezt követően Orbán kezdte a találkozásról szóló beszámolót.

A miniszterelnök elmondta, hogy 2013 óta minden évben egyszer találkozik a két ország vezető testülete, az idei alkalom történt meg most Magyarországon. Hozzátette, az ország számára az Ankarával, Moszkvával és Berlinnel való szoros együttműködés a meghatározó, így örül, hogy néhány napja Putyin, majd a német külügyminiszter, most pedig Erdogan van nálunk látogatóban.

Orbán kijelentette, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, így biztonsági és migrációs kérdésekben stratégiai partnereknek kell lennünk. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a törökök október közepéig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel – hozzátette, ha ezt nem tették volna, azok az emberek most a déli határainknál lennének. Szó volt továbbá arról is, hogy a NATO-ban is katonai szövetséges a két ország, ezért törekszenek a katonai és hadiipari együttműködésre is, amely „megindult és jó ütemben halad”.

Orbán elmondta, hogy van valami, amiről a nyilvánosságnak eddig még nem beszéltek: egy török-magyar, közös finanszírozású program Afrikában. Korábban Kenyába küldtek orvosmissziót, nemsokára pedig egy vízügyi és egészségügyi segítséget fognak nyújtani Ghánának.

A kereskedelmi és gazdasági együttműködéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, hogy 6 milliárd euróra  növelik a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, ezért egy üzleti fórumot is tartanak a sajtótájékoztató után, ahol 15 török és magyar nagyvállalati képviselő találkozik a két elnökkel. Hozzátette, egy 200 millió dolláros hitelkeretet is megnyitott Magyarország a török-magyar együttműködés finanszírozására az Eximbanknál.

Orbán azzal zárta beszédét, hogy ha Magyarország energetikai függetlenségre törekszik, akkor szükségünk van a török gázra, ezért nagyjából 2021 végére már létrejöhet az a vezeték, ami Közép-Európába szállítja a törökországi gázt. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök is beszlt arról a friss bejelentésről, hogy megtörtént a magyar gazdaság legnagyobb külföldi tőkebefeketetése: a MOL részt vásárolt egy hatalmas azerbajdzsáni olajmezőből.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan közös sajtótájékoztatója a török elnök 2019. november 7-i látogatása után (Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt)

Recep Tayyip Erdogan nagyjából ugyanezekről a kérdésekről beszélt törökül. Elmondta azt is, hogy hálásak azért, hogy Magyarország mindvégig támogatta Törökország Európai Unióhoz való csatlakozási szándékát, a továbbiakban is szeretné fejleszteni kapcsolatait a V4 országaival.

A török elnök kifejtette az általa létrehozni kívánt biztonsági zónákkal kapcsolatos tervét is, és részletesen beszámolt arról, hogy milyen sok ISIS-harcost fogtak el és börtönöztek be a közelmúltban. Később elmondta, hogy eddig Törökországnak 40 milliárd dollárba került a menekültválság, az Európai Unió pedig mindössze 6 milliárd eurót ígért nekik segítségül, de ennek a felét máig nem kapták meg.

Beszámolt arról is, hogy megegyeztek Oroszországgal és az Egyesült Államokkal is, hogy 120 órán belül kiürítik a terroristákat ebből a biztonsági zónából, ám ezt egyikük sem teljesítette.

A török elnök szerint emiatt áll fenn az is, hogy a kurd népvédelmi erők továbbra is fellépnek és jelen vannak a térségben. Erdogan továbbá azt állította, közel 300 ISIS harcos szabadítottak ki a kurdok, akiket nekik újra be kellett börtönözniük.

Erdogan többször hangsúlyozta, hogy nem szabad különbséget tenni a terroristák között, mindegy, hogy „jó vagy rossz, itt az emberiség békéjéről és nyugalmáról van szó”.

Az MTVA a sajtótájékoztató végén megkérdezte Erdogantól, hogy átengedi-e a menekülteket Európába, ha továbbra sem érkezik meg a 3 milliárd eurónyi EU-s segítség. A török elnök erre azt felelte, ha nincs megoldás, ki kell tárniuk kapuikat, mert az ország már nem bírja tovább a menekültáradat terheit. Orbán hozzátette, hogy Magyarország – bár nem tartozik a gazdag országok közé –, amennyire tud, részt vesz majd a biztonsági zónák újjáépítésében és támogatja azt.

Az Origo arról kérdezte Orbánt, mit szól ahhoz, hogy Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos lehet az Európai Parlamentben. A miniszterelnök hosszan kifejtette, miért a leghálátlanabb portfólió ez az EU-ban, így az, hogy az országunk ezt a feladatot magára vállalta, az EU melletti elköteleződésünket szimbolizálja.

A törökországi A Haber televízió kérdezett utoljára, akik arra voltak kíváncsiak, Orbán mit üzen a többi európai vezetőnek, akik elítélték a kurdok törökök általi megszállását. A miniszterelnök azt nyilatkozta, Törökország és Magyarország egyaránt ősi nemzet, ezért „mi megadjuk nekik a tiszteletet” és „elfogadhatatlan, hogy valaki Törökországon gúnyolódjon”, még ha Nyugat-Európában most „ez a divat”.

Budapest Kaya Elif, Magyarországon élő törökországi kurd lány rövid beszédet intézett a Széll Kálmán téri tömeghez.

„Nagyon sokan vagytok, gyönyörűek vagytok, nem találom a szavakat”

-kezdet mondanóját.

„Milyen jogon jössz Magyarországra? Neked börtönben a helyed!”

– tette fel a kérdést Erdogannak.

Nem fogja ezt  a mocskot lemosni magáról Erdogan, de akik őt támogatják, ők sem – hangsúlyozta Elif. Szégyentelennek, gyalázatosnak nevezte Törökország észak-szíriai beavatkozását.

Orbán Viktortól pedig azt kérdezte: milyen jogon támogat egy gyilkost? Ezt a mondatát hangos fújolás kísérte. Akik Rojava és a nők mellett állnak, azok az igazság mellett állnak- zárta beszédét.

Kaya Eliffel 2015-ben az Abcúg készített interjút.

Budapest Karácsony Gergely, Budapest frissen megválasztott főpolgármestere is kilátogatott a kurdok melletti szolidaritási demonstráción. Kérdésünkre elmondta, azért gondolta fontosnak kijönni az eseményre, a választópolgároknak meg kell tudniuk, hogy kicsoda valójában az az ember, aki miatt ma Budapesten nem lehet közlekedni, és hogy milyen mély bugyrokban van az a politika, amivel a magyar kormány barátkozik. „Mindezt ráadásul egy olyan kormány teszi, amely különösen fontosnak érzi a határon túli magyar kisebbségek képviseletét” – tette hozzá.

„Madarat tolláról embert barátjáról” – kezdte beszédét Nagy Blanka. Nem pártagként, aktivistaként, hanem emberként van jelen mondta. Szerinte elviselhetetlen az a fajta embertelenség amit Orbán képvisel Erdogan fogadásával.

Orbán Viktor nézetei a kurd népirtással kapcsolatban nem egyenlőek a magyar emberek nézeteivel –  folytatta Nagy Blanka. A magyar emberek elítélik a népirtást, ahogy Erdogan látogatását is az aktivista szerint. Arról is beszélt meg kell mutatni mindenkinek, hogy Orbán nézetei nem egyenlők a magyar emberekével.

Szerinte Erdogan gyerekgyilkos. Egy igazi vezető kiáll az elesetekért Nagy Blanka szerint, aki szerint Orbán ezért nem jó vezető: „Egy igazi vezetőt nem hívnak, Erdoganak, Trumpnak, Putyinak, de nem hívnak Orbán Viktornak sem.”

Egy perc néma csendet kért, azoknak akik a szabadságért fogtak fegyvert a beszéde végén. Nagy Blanka azt mondta amikor látott egy képet egy lerobbant lábról ami egy 4 éves kisgyerekhez tartozott, akkor tudta, hogy itt kell lennie. Szerinte a hazájának ezt el kell utasítani. Végül azt kérte, hogy minden fideszes pártag, képviselő, polgármester, szavazó jelezze az ország felé, ha nem értenek egyet Erdogánék támogatásával.

„Vétkesek közt cinkos aki néma” – idézte végül Babitsot Nagy Blanka.

 

Megérkezett a tömeg a a Széll Kálmán térre, ahol újabb beszédeket fogunk hallani. A tömeg teljesen megtölti a teret és még nem ért oda a menet vége. Több ezer embere fejezi ki Szolidaritását a kurd nép mellett és Erdogannal szemben. 

Fotó: Mérce

(tovább…)

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere szolidaritását fejezte ki Facebookon a kurd nép mellett és Erdogan politikájával szemben. A Polgármesteri Hivatalra pedig kitűzte a kurd zászlót. 

A már több ezer fősre duzzadt tömeg kurd indulókat énekelve halad át a Margit hídon. A híd közepén a tömeg kifeszítették a kurd zászlót és úgy haladnak tovább a Széll Kálmán térre. Közben „Nem kell háború!”, „Szabad Rojavát!”, „Erdogan takarodj!”, „Erdogan terrorist!”, „Náci Erdogan” skandálásokkal viszik a zászlót.

Fotó: Mérce

Közben a kurd zászló színeivel megegyező színű füstbombákat lengetnek a tüntetők (tovább…)

Rendőrök igazoltattak az Erdogan elleni tüntetésen egy férfit. Megkérdezték tőle mivel nem ért egyet és megmotozták, majd a zsebeit is kiürítették. A rendőrök nem adtak választ arra a kérdésre, hogy miért igazoltatták a férfit.

Fotó: Mérce

Végül elvitték a rendőrök a férfit, de nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy miért és hova viszik.

Budapest Délután 2-kor kezdődött a budapesti Erdogan ellenes tüntetés az Oktogonon. Elsőként Kaya Elif beszélt, aki a kurdok 20. századi történelmére és Mustafa Kemal Atatürkkel kötött egyezségükre emlékeztett, valamint arra, hogy Erdogan most ezzel szemben „el akarja törölni” a kurdokat.

Eztuán Pálfi Lenke és Főző Dominika szólalt fel a Nők Rojaváért csoport nevében, akik szolidaritásukat fejezték ki a kurd nők mellett, és hangsúlyozták, hogy elhatárolódnak minden politikustól, aki a megszállást támogatja.

„A világ vezetői elárulták Rojavát” – mondták.

Violeta Tomic, a szlovén Baloldali Párt (Levica) parlamenti képviselője is beszélt a tüntetésen. Felszólalásában a rendszerszintű elnyomást hangsúlyozta: a munkásmozgalmak és szakszervezet visszaszorítását a neoliberalizmus által, a kapitalizmus miatti klímaválságot és az emberi jogok pusztítását, valamint a bankok embereket megnyomorító hatását.

„Olyan korban élünk, amikor a diktátorok egyesülnek ellenünk: Trump és Johnson, Erdogan és Orbán… A közbeszéd hatalmától azonban félnek, ezért próbálják eltiporni a médiát és a sajtót” – hangoztatta Tomic.

A képviselő megemlékezett Hervin Khalaf kurd politikus október 12-i meggyilkolásáról, ami szerinte tragikusan jelzi, hogy Törökország milyen mértékben képes fellépni a nők és a szabadság ellen.

„Olyan diktátort lát vendégül Orbán, aki börtönbe veti az ellenzéket és az aktivistákat; akinek az emberi jogok iránti megvetése teljességgel elfogadhatatlan. Vajon miért látja vendégül? Talán azért, mert közösek az értékeik” – mondta el beszéde végén a szlovén parlamenti képviselő.

A tüntetés jelenleg is zajlik, a Mérce Facebook oldalán élőben követhetőek az események:

Megindult a mostanra már ezer főnél is nagyobbra duzzadt tömeg. Először a Nyugati teret fogják érinteni, majd a Margit hídon a tömeg kifeszít egy zászlót és tovább haladnak a Széll Kálmán térre. Várhatóan 17:00-kor érkeznek meg a térre, ahol további beszédek várhatóak.

(Videó: Mérce)

A tüntetők az Oktogon és a Nyugati között gyülekeztek délután 2-kor. Nem sokkal negyed 3 után ugyanakkor a rendőrség egy újabb lezárást hajtott végre, amely miatt az Andrássy utat újra lezárták. Így a tüntetés lényegében most csak a nyugati irányából közelíthető meg. Ellenben ugyanezen a szakaszon jár a 6-os villamos. Erről adott tájékoztatást a BKV is.

Egy olvasónk, aki még az utolsó itt megálló földalattiról szállt le, azt jelezte, hogy a rendőrök nem engedték fel. Először azt mondták, menjen el a Deákig a földalattival (ami egyébként a Mexikói út felé halad), és ott menjen fel a felszínre. Végül 10 perc után felengedték, de csak a Jókai tér felé kerülve tudott csatlakozni a tüntetéshez.

Így egyébként a közben több mint 1000 fősre duzzadt tömegnek nagyon kevés helye maradt a villamosok mellett.

Az Oktogonon gyülekeznek az  Erdogan elleni tüntetők. Már több száz ember gyűlt össze. Kettőkor megkezdődnek a beszédek, háromkor pedig megindul a menet a Széll Kálmán térre.

Itt láthatjátok a képeinket a helyszínről.

Fotó: Mérce

(tovább…)

Budapest Elindult élő közvetítésünk a budapesti Erdogan-ellenes tüntetésről:

Kispest

„Közel 10 éves testvérvárosi kapcsolat köt minket a török nagyvároshoz, Isztambul-Pendikhez. Számtalan kulturális és diákcsere programot szerveztünk már a vezetőkkel és a Yunus Emre Intézettel. Így esett Emine Erdoğan asszony választása ma a Kispesti Szivárvány óvodára, ahol kollégáimmal fogadtam. Több mint 10 millió forintot hozott az itt zajló török-magyar programok keretében az intézmény eszközfejlesztéséhez és további felújításához, amit ezúton is köszönünk!”

Ezt írta Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere Facebookon, aki a török elnök feleségével látogatta meg a Szivárvány Óvodát, amíg Erdogan Áder Jánossal és Orbán Viktorral találkozik a Budai Várban.

Budai Vár Vörös szőnyeg, erkély, kézfogás, tanácskozás, avagy íme a miniszterelnök sajtóiroda fotói a török elnök és a magyar miniszterelnök randevújáról:

Budapest, 2019. november 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt (j3) a Karmelita kolostorban 2019. november 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapest, 2019. november 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt (középen b) a Karmelita kolostor elõtt 2019. november 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapest, 2019. november 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2019. november 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapest, 2019. november 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2019. november 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapest, 2019. november 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b9 megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2019. november 7-én. A kormányfõ mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3), az elnök mellett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b2, háttal).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapest Áder Jánossal való találkozása után Orbán Viktor fogadta Erdogant a Budai Várban. 15.45-től tartanak közös sajtótájékoztatót a Várkert Bazárban, amiről mi is beszámolunk majd élő közvetítésünkben.

Orbán Viktor fogadja Erdogan török elnököt 2019. november 7-i budapesti látogatása során. (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Budapest Mint arról az MTI újabb fotója tanúskodik, a török elnök nemcsak kívülről, hanem belülről is megtekintette a Sándor-palotát, ugyancsak Áder János társaságában.

Budapest, 2019. november 7.
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palotában 2019. november 7-én.
MTI/Illyés Tibor

Áder János köztársasági elnök fogadja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt a Sándor-palota előtt a Szent György téren 2019. november 7-én. MTI/Illyés Tibor

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt a Sándor-palota előtt a Szent György téren 2019. november 7-én. MTI/Illyés Tibor

Budapest A rendőrség közzétett a weboldalán egy interaktív térképet, ahol élőben lehet követni, hol van éppen forgalomkorlátozás a török elnök látogatása miatt. Ezen kívül érdemes figyelni a BKK Facebook oldalát is, ahol szintén folyamatosan közlik a tömegközlekedéssel kapcsolatos változásokat.

washington Recep Tayyip Erdoğan elfogadta Donald Trump amerikai elnök meghívását a Fehér Házba. A török elnök november 13-án, azaz jövő szerdán látogat majd Washingtonba.

A két elnök tegnap telefonon beszélt egymással, Trump ezt követően azt írta a Twitterre, hogy a telefonbeszélgetésben szó volt arról, hogy a törökök elfogták az Iszlám Állam számos tagját, valamint beszéltek a szíriai helyzetről is.

A találkozó annyiban is érdekes lesz, hogy Erdoğant két voksolás is feldühítette a minap az amerikai képviselőházban, ahol október 29-én megszavazták, hogy népirtásnak ismerik el az örmények ellen száz évvel ezelőtt a törökök által elkövetett mészárlásokat, illetve szankciókat sürgettek Törökország ellen az északkelet-szíriai offenzívája miatt.

Korábban a török hadsereg azután indított nagy szabású offenzívát, hogy Trump közölte Erdoğannal, hogy az amerikaiak kivonulnak a térségből.

Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti látogatásával összefüggésben.

Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik. A Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról – mutatott rá.

Elmondta azt is, az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel. Az EU kötelezettséget vállalt Törökország migrációval kapcsolatos tevékenységének komoly anyagi eszközökkel történő támogatására – emlékeztetett.

Forrás: (MTI)

Gül Baba Türbe és Rózsakert A HVG egyik olvasója vette észre, hogy egy vörös festékkel írt felirat került Gül Baba türbéjére, ami azt üzeni, Erdoğan háborús bűnös. Egyelőre nem tudni, ki írta fel, de már reggel elkezdték lemosni, mivel a török elnök a hivatalos program szerint ide is ellátogat a mai nap folyamán.

Gül Baba türbéje (Forrás: Wikipédia)

Budapest Csütörtök éjjel a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX plakátokkal és matricákkal ragasztotta tele Budapestet, délelőtt pedig molinókkal tiltakozott a török elnök budapesti látogatása ellen. A „gyerekgyilkos Erdogan” feliratú plakátok arra hívják fel a figyelmet, hogy a török elnök Észak-Szíriában indított háborújában már számos kurd civil, köztük sok gyerek is meghalt.

A szervezet továbbá hangsúlyozza, hogy miközben Orbán Viktor a kereszténység védelmét tűzi a zászlajára, nemhogy nem védi az ott élő kurd keresztényeket, de az ellenük zajló háborút támogatja.

A Momentum TizenX szerint szégyen, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátjaként üdvözli a háborús bűnöket elkövető török elnököt. Ráadásul Erdogan nemcsak barátja, hanem mentora is Orbán Viktornak: úgy vélik, az orosz elnök mellett tőle tanul a legtöbbet az illiberalizmusról és elnyomásról.

Mint ahogy arról a Mérce is beszámolt, egy hete Putyin látogatása idején egy férfi bemutatott az orosz elnök konvojának, amiért egy civil ruhás rendőr intézkedett ellene. A Népszava megkereste a TEK-et, hogy mi lehetett az intézkedés alapja. A rendvédelmi szerv pedig így válaszolt:

„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa.”

Ez a Népszava szerint azt jelenti, hogy a TEK és partnerszervei a középső ujj felmutatása elől meg akarták védeni Putyin méltóságát. A lap szerint ma is hasonlóan járhatnak majd el a rendvédelmi szervek.

A Népszava megkérdezte a TASZ-t, akik szerint viszont nem szabadna a méltóságot így értelmezni.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nemzetközi egyezmények valóban kimondják, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed méltóságuk megőrzésére is. Fontosnak tartotta azonban pontosítani, hogy azt ebben az esetben nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell megvédeni. Ráadásul kérdéses, hogy mi számít – ahogy a vonatkozó egyezmény fogalmaz – a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak. Hegyi Szabolcs úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja, mit gondol Putyinról vagy éppen Erdogan török elnökről, megtapsolhatja őket vagy beinthet nekik. Szerinte ezt addig teheti, amíg nem okoz kárt, nem erőszakos és nem sérti mások szabadságjogait.

A Demokratikus Koalíció a konvoj várható útvonalán tart majd fel plakátokat, hogy így szembesítsék Erdogant a szerintük háborús bűneivel.

Barkóczi Balázs, a párt szóvivője elmondta, hogy szégyenteljesnek tartják, hogy Putyin után most Erdogant fogadja Orbán Viktor Budapesten. A DK azoknak az ártatlanoknak a képével tüntet, akik elszenvedői a török elnök politikájának.

A sajtótájékoztató visszanézhető itt:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}