Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdogan ellenes blokád: „Harcoljunk Rojaváért itthon, ahogyan Rojava harcol értünk Szíriában”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Délután 2-kor kezdődött a budapesti Erdogan ellenes tüntetés az Oktogonon. Elsőként Kaya Elif beszélt, aki a kurdok 20. századi történelmére és Mustafa Kemal Atatürkkel kötött egyezségükre emlékeztett, valamint arra, hogy Erdogan most ezzel szemben „el akarja törölni” a kurdokat.

Eztuán Pálfi Lenke és Főző Dominika szólalt fel a Nők Rojaváért csoport nevében, akik szolidaritásukat fejezték ki a kurd nők mellett, és hangsúlyozták, hogy elhatárolódnak minden politikustól, aki a megszállást támogatja.

„A világ vezetői elárulták Rojavát” – mondták.

Violeta Tomic, a szlovén Baloldali Párt (Levica) parlamenti képviselője is beszélt a tüntetésen. Felszólalásában a rendszerszintű elnyomást hangsúlyozta: a munkásmozgalmak és szakszervezet visszaszorítását a neoliberalizmus által, a kapitalizmus miatti klímaválságot és az emberi jogok pusztítását, valamint a bankok embereket megnyomorító hatását.

„Olyan korban élünk, amikor a diktátorok egyesülnek ellenünk: Trump és Johnson, Erdogan és Orbán… A közbeszéd hatalmától azonban félnek, ezért próbálják eltiporni a médiát és a sajtót” – hangoztatta Tomic.

A képviselő megemlékezett Hervin Khalaf kurd politikus október 12-i meggyilkolásáról, ami szerinte tragikusan jelzi, hogy Törökország milyen mértékben képes fellépni a nők és a szabadság ellen.

„Olyan diktátort lát vendégül Orbán, aki börtönbe veti az ellenzéket és az aktivistákat; akinek az emberi jogok iránti megvetése teljességgel elfogadhatatlan. Vajon miért látja vendégül? Talán azért, mert közösek az értékeik” – mondta el beszéde végén a szlovén parlamenti képviselő.

A tüntetés jelenleg is zajlik, a Mérce Facebook oldalán élőben követhetőek az események: