Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg megkaphatja a Fidesz jelöltje a bővítési európai biztosi portfóliót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megkaphatja a szomszédsági- és bővítési portfóliót a fideszes Várhelyi Olivér, miután Ursula von der Leyen EB-elnök a román jelöltnek inkább a közlekedési tárcát szánja, írja Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára, az EP egyik, DK-s alelnöke.

Dobrev rövid bejegyzésében ehhez hozzáteszi, a döntést még formailag az Európai Parlament plénumának is el kell fogadnia, eddig a pontig szeptember 30-i leszavazása után az előző fideszes biztosjelölt, Trócsányi László volt igazságügyminiszter viszont már nem jutott el. Éppen ezért Dobrev hangsúlyozta, nagyon várja Várhelyi EP szakbizottsági meghallgatását

Felhívta azonban a magyar jelöltet arra, hogy az EP-képviselők bizalmának megszerzése érdekében, nyilvános meghallgatásán „ell kell határolódnia Orbán szavaitól.”

Miután jelölését összeférhetetlenségi ügy miatt leszavazták a jogi bizottságban, Trócsányi helyett a Fidesz Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét nevezte meg, mint újabb jelöltet. Várhelyi pozíciójánál fogva jóval otthonosabban mozog brüsszeli ügyekben, összesen 25 évet töltött uniós kérdésekkel, és fontos szerepet vállalt Magyarország 2004-es EU-csatlakozásának előkészítésében is. Eközben azonban mára feltétlenül lojálisnak is számít Orbánékhoz, így ő ideális jelöltnek bizonyult.

Mindez annak ellenére is így van, hogy korábban az Index nyilvánosságra hozta, Várhelyi október 25-én, egy V4-es fórumon  élesen kritizálta az EP intézményét. Egészen pontosan azt mondta róla:

„Az Európai Parlamentnél alapelv, hogy olyan pénzt költs el, amit nem keresel meg”