Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Borkai az ellenzéknek: „Kuplerájt csinálnak a Városházából!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Óriási botrány kerekedett a győri Városházán, miután nem engedték be az érdeklődőket a győri közgyűlés – elvileg nyilvános – alakuló ülésére. Az eseményt azért övezi fokozott érdeklődés, mert a testület azt követően tartja meg alakuló ülését, hogy szerdán a korábban korrupciós botrányba keveredett, majd október 13-án megválasztott polgármestere, Borkai Zsolt bejelentette lemondását.

Borkai maga is részt vesz az alakuló ülésén, sőt esküjét is letette.


Helyszíni közvetítésünkben látszik, ahogyan a Városháza biztonsági szolgálata eltorlaszolja az ülésterem bejáratát, visszatartva több tucat, egyre dühösebb érdeklődőt. A lakosok között ott volt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is, akit szintén nem engedtek be.

Kérdésére az egyik biztonsági ember azt mondta, mindezt a jegyző utasítására teszik.

Gyõr, 2019. november 7.
Ellenzéki szimpatizánsok a Gyõri Közgyûlés alakuló ülése közben a városháza díszterme elõtt 2019. november 7-én. Az alakuló ülés ideje alatt a terem ajtajait teremõrök tartották zárva.
MTI/Krizsán Csaba

Az erősen foghíjas ülésteremben kezdetét vette az alakuló ülés, mindeközben a dühös, visszatartott győri polgárok jól hallhatóan a díszterem ajtaján dörömbölnek és hangosan fújolnak. Íme az egyik ajtónálló biztonsági őr:

Fotó: Mérce

A jelenlévő újságírókat, így helyszíni tudósítónkat is az ülésterem karzatára küldték fel, interjú készítésére, kérdések feltevésére nincs elehetőségük.

Az előtérben egyébként kivetítőn lehet követni az alakuló ülés történéseit.

Délután fél négy előtt a rendőrség is kiérkezett, hogy biztosítsa a helyszínt.

Fotó: Mérce

 

„Jussunk be valahogy”

– ezzel a javaslattal érkezett a helyszínre a jobbikos Varga-Damm Andrea, aki korábban meghívót kapott az ülésre, és kijelölt helye volt a díszteremben. Eközben ellenzéki aktivisták is megjelentek a Városházán, akik „Korrupció, kokain, kurvák” feliratú táblákat mutattak fel.

Borkai Zsolt egyébként az ülésen elmondott beszédében kirohanást intézett az ellenzék irányába, amiért megkérdőjelezték  polgármesterválasztás eredményét. Az ülésre érkező elégedetlen győriekre utalva Borkai azt mondta az ülésen, hogy az ellenzék

„kuplerájt csinált a Városházából.”

Az ellenzék erre kinevette Borkait. Glázer Tímea, az ellenzék korábbi MSZP-s polgármesterjelöltje azt javasolta, Borkai menjen el egy drogtesztre. Erre Borkai azt felelte, hogy

„fogjuk meg egymás kezét, és menjünk együtt.”

Borkai azt is mondta, hogy nincs olyan polgármester Magyarországon, aki ilyen „morális körülmények” között is működő várost tud átadni. Azt is hozzátette, hogy nem büszke arra, amit tett.

Gyõr, 2019. november 7.
Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 7-én délutáni határidõvel lemondó polgármester a Gyõri Közgyûlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én.
MTI/Krizsán Csaba

Az alakuló ülés után az ellenzéki helyi képviselői, és az ellenzéki pártok országgyűlési képviselői sajtótájékoztatót tartottak.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint Győr városa többet érdemel. Szerinte ami itt ma történt az a demokrácia megcsúfolása volt, a választás előtt le kellett volna mondani a Borkainak, de ezt Orbán Viktor parancsára nem tette meg, miszerint meg kell tartania a Fidesznek Győrt bármi áron. Jó lenne, ha a győri önkormányzatba visszatérne a nyugodt hang – mondta Gréczy. Hozzátette: bíznak abban, hogy „demokrata” polgármestert választ Győr az időközi választáson. Szerinte felháborító, hogy egy középületbe nem engedték be igazolványuk felmutatása ellenére sem a megjelent országgyűlési képviselőket.

Glázer Tímea szerint Borkainak le kellett volna mosnia a gyalázatot, amely Győr városát érte. Mind mondta, a helyi ellenzéki önkormányzati képviselők megkérték a Fidesz-frakciót, hogy közösen válasszanak egy köztiszteletben álló civil alpolgármestert, aki elvezeti a várost az időközi választásig, de ők ezt elutasították. Ehelyett ma az alakuló ülésen megválasztották két alpolgármesterüket, és a fizetésüket is megemelték (ennek pontos összegét Glázer nem tudta fejből megmondani.) Megismételte Borkai ma elhangzott, gyorsan ikonikussá váló aranyköpését, miszerint az ellenzék „csinált kuplerájt a Városházán”, ezt ismét kollektív derültség övezte.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselőjét társaival ellentétben beengedték, szerinte a mai nem egy ünnepi közgyűlés, hanem „halotti tor” volt. Korózs arra biztatott minden képviselőt és újságírót, hogy Borkai és a Fidesz minden gyanús ügyletét fel kell deríteni. Szerinte ez azért is lehetséges utólag, mert

„ezek (Borkaiék – a szerk.) úgy húzzák maguk után a digitális jelet, mint a csiga a taknyos nyálát”

Szerinte az elkövetkező időközi választásokon győzedelmeskednie kell az ellenzéknek országszerte.

Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke szerint Borkai rettegve elbújt ma a díszterembe az emberek elől.  Az ellenzéki politikus védelmébe vette az embereket kint tartó biztonságiakat, mondván, a NER utasításait követték, így magát a rendszert kell leváltani.

Varga-Damm Andrea szerint azonban nem lehet felmenteni a „verőembereket”, akik kint tartották a dühös tömeget. Borkai távozása szerinte lehetett volna olimpiai bajnokhoz méltó, de képtelen volt rá, mert a fideszesek azt hiszik, nekik már mindent szabad.

Hegedűs Ákos, a győri momentum elnöke – akit szintén nem engedtek be – elmondta, hogy Borkai legfőbb bűneit nem a jachtokon, hanem a Városházán követte el, ahol még most is a korábbi lopások nyomait akarja eltüntetni. (Emlékezetes, hogy szerdán a Borkait leleplező Az ördög ügyvédje blog új bejegyzésében azt pedzegette, hogy Borkai csak azért lépett újra hivatalba, hogy korrupciós cselekmények nyomait tüntesse el – a szerk.)

Megerősítette, hogy előválasztást szeretnének, hogy megtalálják az ellenzék legerősebb győri jelöltjét.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba