Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TEK védi Erdogan méltóságát, úgyhogy ne mutassanak be neki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint ahogy arról a Mérce is beszámolt, egy hete Putyin látogatása idején egy férfi bemutatott az orosz elnök konvojának, amiért egy civil ruhás rendőr intézkedett ellene. A Népszava megkereste a TEK-et, hogy mi lehetett az intézkedés alapja. A rendvédelmi szerv pedig így válaszolt:

„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa.”

Ez a Népszava szerint azt jelenti, hogy a TEK és partnerszervei a középső ujj felmutatása elől meg akarták védeni Putyin méltóságát. A lap szerint ma is hasonlóan járhatnak majd el a rendvédelmi szervek.

A Népszava megkérdezte a TASZ-t, akik szerint viszont nem szabadna a méltóságot így értelmezni.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nemzetközi egyezmények valóban kimondják, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed méltóságuk megőrzésére is. Fontosnak tartotta azonban pontosítani, hogy azt ebben az esetben nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell megvédeni. Ráadásul kérdéses, hogy mi számít – ahogy a vonatkozó egyezmény fogalmaz – a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak. Hegyi Szabolcs úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja, mit gondol Putyinról vagy éppen Erdogan török elnökről, megtapsolhatja őket vagy beinthet nekik. Szerinte ezt addig teheti, amíg nem okoz kárt, nem erőszakos és nem sérti mások szabadságjogait.

Címlapkép: 444 videó