Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keszthelyen, Miskolcon és Debrecenben is tüntetnek Erdoğan budapesti látogatása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Holnap látogat Magyarországra Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke, Budapesten pedig városszerte több demonstrációval, tüntetéssel készülnek civilek és pártok ebből az alkalomból. Mutatjuk, hová lehet kimenni, ha szolidaritást akarunk vállalni az Erdogan emberei által megszállás alatt tartott Észak-Szíriai Kurdisztánnal, amely hadműveletet a magyar kormány is támogatja. Az Európai Unió ugyanis egységesen el akarta ítélni a török hadműveletet, de Orbán Viktor ezt egyedüliként megvétózta.

A szíriai helyzetet a Mérce az utóbbi hónapban szorosan követte: még október elején beszámoltunk róla, hogy Törökország elkezdett benyomulni Észak-Szíriába, Rojava, a baloldali kurd népállam területére, hivatalosan azért, hogy egy biztonsági zónát hozzon létre déli határa mentén, ahová több millió szíriai menekültet telepítene le. Valójában azonban a kurdok elleni háború részeként megpróbálják szétzúzni Rojavát, miután az amerikai katonák távozásával Trump elnök gyakorlatilag zöld utat adott az offenzívának.

Mielőtt kimennénk tiltakozni a kurdisztáni népirtás ellen, érdemes megnézni a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kurd-magyar főzőcskézését, amely reggel tízkor keződik a párt II. kerületi főhadiszállásán: a szervezők arra bíztatnak mindenkit, hogy hozzanak különböző összetevőket, mint például leveles káposzta, jázmin rizs, bulgur, paprika, padlizsán vagy szárazbab.

Az elkészült ételekből a Budapesten tüntetők számára is jut majd, akikhez egész délután és este is lehet majd csatlakozni, három ponton:

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher