Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor csütörtöki programja egy háborús bűnös mosdatása, és erre emlékeztethetjük is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tulajdonképpen már megszokhattuk, hogy Magyarország miniszterelnöke háborús bűnösöket méltat, népirtások résztvevőivel bájcseveg és az európai kultúra megvédelmezésének állítja be, hogy fasisztoid hajlamú politikusok emberiségellenes bűntetteket követnek el Európa határainál, mikor inkább vízbefullasztják a menekülteket, minthogy engednék őket partot érni.

Jelenleg Törökország amellett, hogy népirtást követ el déli határai mentén, ami már önmagában háborús bűncselekmény, globálisan az egyik legelőremutatóbb társadalmi szerveződést is felszámolja.

Erdoğan török elnök azért folytatja hadjáratát a Szíriában, de autonóm területen létező kurd népállam, Rozsava ellen, hogy ezzel országának belpolitikai válságát kezelje, és megpróbálja biztosabb lábakra helyezni hatalmát, melyet egyébként megingathatnak a gazdasági nehézségek.

Közben persze arra hivatkozik, hogy a terroristák ellen is fog tudni így védekezni – miközben éppen ő maga támogat terroristákat a kurdok elleni harcban, azon kurdok elleni harcban, akik rengeteget tettek, vérüket áldozták azért, hogy Észak-Szíriát megtisztítsák az iszlamistáktól.

Azért is teszi, hogy ezzel területet foglaljon, egy úgynevezett biztonsági zónát, ahova tervei szerint az országban lévő 3,6 millió menekültet letelepíthesse, mondván úgyis Szíriából származnak és csak visszatelepíti őket (ami abból a szempontból hülyeség, hogy az ország más részeiből, más népcsoportokból).

Ennek nagyon örülhet a magyar kormány is, mondván, hogy lám-lám, a magyar és a török érdek milyen szépen egyezik, hiszen ott az a rengeteg menekült Törökországban, és azért az mégiscsak jobb, ha dél felé hagyják el az országot, mintha nyugatra.

Azt ugyanakkor ritkán teszik hozzá, hogy nem valószínű, hogy csökkenni fognak a régióban a feszültségek, amennyiben az elüldözött emberek helyére betelepítenek olyanokat, akik korábban nem ott éltek, mindezt megtámogatva az iszlamista milíciák megerősítésével, de ez mindegy is.

Ahogy az is mindegy, a fent felsorolt valós vagy mondvacsinált okok közül melyiket tartjuk felháborítónak, és melyiket nevetségesnek.

Ugyanis a lényeg az, hogy bármi is legyen az invázió indoklása, teljes mértékben vállalhatatlan, hogy a török haderő egy olyan kvázi-államot rohan le, mely a régióban a legprogresszívabb elveket hirdeti, és melynek lakosai elévülhetetlen érdemeket szereztek a vallásos fundamentalista terrorállam és gyilkosok elleni harcban.

Sőt, ez akkor is vállalhatatlan lenne, ha ennek az államnak a lakosai soha, egy követ nem hajítottak volna a dzsihadistákra.

Ahogy arra sem lehet mentség, hogy bárki barátkozzon egy ilyen hatalommal, akár csak hallgatólagosan támogatásáról biztosítsa. Ebben pedig éppúgy bűnös a NATO, Oroszország, az Európai Unió – mely hosszú évek óta profitál abból, hogy busás járandóság megfizetése mellett Törökország nem engedi útnak a területén gyakorlatilag fogva tartott menekülteket -, ahogy bűnös Orbán Viktor és kormánya.

Amely az egyetlen az Európai Unióban, mely fogadja a népirtó Erdoğan elnököt, ezzel legitimálva politikáját.

Az ilyen politika ellen pedig kötelességünk mindannyiunknak felszólalni. És még ha egy tüntetéssel nem is fogunk véget vetni a kurdok elleni népirtásnak, az iszlamista milíciák török támogatással végrehajtott féktelen tombolásának, és Rozsava felszámolását sem hátráltatjuk érdemben, kormányunknak és tagjainak megüzenhetjük, hogy nem kérünk ebből a politikából, és nem kérünk az iszlamista diktátorok támogatásából.

Emberként nem hagyhatjuk szó nélkül a háborús bűnöket, a népirtást, a megszállást. Baloldaliként pedig emellett azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy egy olyan társadalmat, egy olyan rendszert taposnak halálra ezekkel az emberekkel együtt a török páncélosok, mely nem csupán a régióban, de az egész világon egyedülállóan képviseli a progresszív, feminista és ökoszocialista elveket.

Szóval találkozunk csütörtökön, két órakor az Oktogonon.

Ha pedig szeretnétek többet olvasni arról, mi is zajlik jelenleg Rozsavában – és hogy mi is az a Rozsava – hogyan szúrta hátba a kurdokat az Amerikai Egyesült Államok, és milyen fejlemények történtek, mióta a törökök elkezdtek bevonulni, akkor katt erre a linkre. Ha pedig a török elnökkel kapcsolatos cikkeinket is elolvasnátok, azokat itt találjátok.

A tüntetés szervezőinek közleménye

A Mi Időnk internetes újság, a Nők Rojaváért és a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációért csoport november 7-én, csütörtökön demonstrációt tart Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen néven – a török elnök látogatása elleni tiltakozásként.

Ahogy a világ, úgy Magyarország népe is megdöbbenéssel figyelte, ahogy pár hete Erdoğan török elnök utasítására a török hadsereg és Szíriában tevékenykedő iszlamista csatlósai megtámadták Szíria északi-északkeleti autonóm, kurdok és más népek lakta régióját, Rojavát.

Erdoğan, bár hadműveletét a „béke forrásaként” nevezte el, célja egyértelmű: annak a kurd autonóm régiónak az elpusztítása, amely a nemzetközi közösség támogatásával legyőzte az Iszlám Államot és eközben területén önkormányzó tanácsok, kommunák és szövetkezetek alakultak, és otthona volt a női önrendelkezés inspiráló kísérletének.

Bár a nemzetközi közösség nem tette meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megállítsa az értelmetlen vérontást, annyi a világ szinte valamennyi országának vezetőjében volt, hogy nyilvánosan elhatárolódjon az agressziótól.

Európában egyedül a magyar kormány volt az, amely nem csak nyíltan támogatja a törökök háborúját, de vendégül is látja a török elnököt azzal egy időben, hogy annak parancsára ártatlanokat bombáznak, rángatnak ki személyautóikból és lőnek agyon.

Annak érdekében, hogy egy emberként megmutassuk, Orbán Viktor miniszterelnök nem a magyar nép nevében beszél akkor, amikor háborús bűnöket és egy lehetséges népirtást támogat, Erdoğan látogatásakor Budapest több pontját érintve tervezünk tiltakozni a kurdok és más kisebbségek ellen észak-Szíriában és Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények ellen.

A demonstráció az Oktogonon kezdődik 14 órakor, ahol várhatóan női aktivisták, egy Budapesten élő kurd lány és a szlovén Levica párt egyik képviselője mond beszédet. Ezt követően 15 órakor az összegyűlt autósok, biciklisek, gyalogosok elindulnak a Nyugati Pályaudvaron és a Margit hídon át a Széll Kálmán térre, ahova várhatóan 17 órakor érkeznek meg. A Széll Kálmán téren rövid beszédek után az Ostrom utcán keresztül a Szentháromság térre vonulnak a tüntetők, ahol véget ér a demonstráció.

A közösségi médián meghirdetett tüntetésre eddig több, mint 17 ezren jeleztek vissza. Több szervezet is kifejezte támogatását és részvételét a demonstrációval kapcsolatban, mint a(z):

A szervezők továbbra is várják minden demokratikus szervezet csatlakozását a tüntetéshez. A cél, hogy látványosan bizonyítani lehessen: Magyarország népe szolidáris a kurd néppel, és nem látja szívesen a diktátorokat.

A csütörtöki tüntetést több demonstráció és szolidaritási akció is megelőzte. A Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval csoport már 2018 februárjában, mikor Erdoğan még „csak” Rojava az Eufrátesz folyótól nyugatra eső részeit szállta meg, a török nagykövetség elé vonult több tucat aktivistával és Budapesten élő kurdokkal, hogy némán, szájuk leragasztásával fejezzék ki szolidaritásukat a terület lakóival, akiknek a „fejlett világ” egy vezetője sem hallja meg a hangját.

Idén októberben két szolidaritási tüntetés is szerveződött, az október 19-i „Menet a kurdokért” demonstráció részeként Karácsony Gergely dolgozószobájának ablakába is kikerült az észak-szíriai kurd zászló.

November 3-án vasárnap pedig a Nők Rojaváért csoport a Parlament épülete előtt egy akció keretében hívta fel a figyelmet a kurdok ellen zajló agresszióra.

A november 7-i demonstrációra várjuk a sajtó munkatársait, bármilyen kérdés esetén kérjük írjanak a [email protected] címre, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher