Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Afrinnal vagyunk – a török (t)error ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A török nagykövetség elé szervezett villámtüntetést a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval Facebook csoport, Afrin török megszállása ellen.

Kép: Tóth Fruzsina

A demonstráció résztvevői – főleg magyarok és kurdok, főleg fiatalok – a Hősök terei földalatti megállójánál gyülekeztek, ahol szigszalagot ragasztottak szájukra és különböző transzparenseket tartottak a kezükben. Innen vonultak rendőri kísérettel a nagykövetséghez: ott kordonokkal elválasztva állt egy csapat erdoganista török ellentüntető.

Erdoganista ellentüntetők. Kép: Tóth Fruzsina

„Azért jöttünk ma ide – ismertették a rendezők – hogy kifejezzük a szolidaritásunkat az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval, és az Észak-Szíriában élő emberekkel. Erdogan parancsára Törökország lerohanta Észak-Szíria területét, és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egy hét alatt 86 civilt ölt meg, és további 200-at sebesített meg. A területen kialakult demokratikus mozgalom a nemek egyenlősége, a közvetlen demokrácia és a szövetkezeti, szociális gazdaság szellemében született. Törökország terroristának tartja őket.  2018. január 18. és 19. között az Erdogan-rezsim hivatalosan is jóváhagyta Szíria észak-nyugati részének (aleppói kormányzóság) megszállására irányuló hadjáratát.

Mindamellett, hogy támogatjuk a Rojavában megszülető demokratikus mozgalmat, és határozottan elítéljük az ún. nemzetközi közösség [USA, EU, Oroszország, Irán] hallgatását, közös minimumnak tartjuk azt, hogy kiálljunk az értelmetlen vérontás és a háború ellen.”

A két rövid beszéd után a tüntetők negyed órán át csendben álltak, miközben szemből, az ellentüntetőktől egyre hangosabban hallatszott eleinte az Allahu akbar, később az, hogy gyerekek még ezek, akik tiltakoznak, biztos valaki ideküldte őket.

Korábban itt is kifejeztük szolidaritásunkat Észak-Szíria török megszállása és az ott zajló háború ellen.