Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három ponton indult meg a szíriai kurd népállam török megszállása, a kurdok egyelőre visszaverték őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 23.00: A török hadvezetés bejelentette, hogy három belépési ponton keresztül megkezdődött Szíriai Kurdisztán (Rojava) török megszállása. A szárazföldi csapatok mindhárom pontnál komoly tűzharcban állnak a Szíriai Demokratikus erők csapataival.

A megindulást a teljes délutánt és estét felölelő, az összes rojavai várost érintő török légicsapások előzték meg, amelyeknek máris több tucat civil áldozata van, és menekülők ezrei indultak meg a biztonságosabb belső területek felé.

Az első szárazföldi török offenzívát Tel-Abjadnál, Ajn-Diwarnál és Deriknél a kurd egységek visszaverték, több páncélautót is felrobbantva, így az első hullám megakadt. A török tűzerő azonban a védők tűzerejének többszöröse, jelenleg is.

Frissítés, 18:45: A 24.hu információi szerint Magyarország vétóján bukott el az a határozat, amelyben az EU el akarta ítélni Törökország észak-szíriai kurdok elleni agresszióját.

Mint a német Spiegelre hivatkozva írták,

„a 28 tagállam egy közös nyilatkozatot akart kiadni, mert az újabb véres harcok újabb menekültáradattal veszélyeztethetik az európai biztonságot.

A tagországok kedden elkészítettek egy szövegtervezetet, amelyben felhívták a figyelmet a veszélyekre. A szöveget szerda reggel a politikai és biztonsági tanács ülésén írták volna alá, azonban a magyar fél anélkül, hogy bármilyen konkrét indokot mondott volna, megvétózta azt „

Részletek itt.

Frissítés, 17:40: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság hivatalban lévő elnöke elítélte az Észak-Szíriai kurd enklávé elleni török agressziót, és annak „azonnali leállítását” kérte Ankarától. Hozzátette, ha Törökország terve egy „biztonsági területet” akar a térségben létrehozni, úgy „ebben nem számíthat az EU anyagi segítségére.”

Heiko Maas német külügyminiszter ugyancsak nagyon élesen ítélte el az offenzívát, azt mondva, az „tovább destabilizálja az amúgy is instabil Szíriát.”

Jen Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyancsak „mértékletességre” intette a török hadsereget egy rövid közleményben, ugyanúgy, ahogyan az ENSZ biztonsági Tanácsának főtitkára, aki megismételte Maas szavait, még ha hozzá is tette, hogy Ankara biztonsági aggodalmai a térségben „amúgy megalapozottak.”

Az ENSZ brit és francia nagykövetei a helyzetről való informálódás után az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kezdeményezték az invázió miatt, ezzel szembemenve a Fehér Ház korábban Trump Twitterén kifejezett véleményével, amely szerint az Egyesült Államok nem avatkozik bele többé abba, mit csinál Törökország.

Frissítés, 15.45: Megindult a török légierő bombázása az északkelet-szíriai, kurd Serekaniye (Ras-al-Ajn) és Girespi (Tel-Abjad) városa közötti Misrefa falu ellen. A török HaberTürk hírtelevízió a helyszínről, Akcakale egyik házának tetejéről élőben közvetíti az onnan pár kilométerre folyó támadásokat:

Recep Tayyip Erdogan török elnök délutáni beszédében azt mondta, „hadműveleteket indít” a hadsereg az „észak-szíriai terrorkorridor” felszámolására.

„Felszabadítást és békét hozunk, megszabadítjuk a helyi közösségeket a terroristáktól!”

-mondta még

A török, megszállásra készülő hadsereg mellett azonban feltűnt több, szíriai iszlamista milícia, így a már Afrin megszállásánál is résztvevő, aleppói „Al-Hamza” brigádok is, miközben a valamikori Iszlám Állam-fővárosban, ar-Rakkában, hajnalban történt támadásokat pedig egyenesen az ISIS vállalta magára, pár órával a török offenzíva elindulása előtt.

A légicsapások minden bizonnyal a Török Hadsereg nagyobb, szárazföldi invázióját készítik elő a kurd szocialist Rojava ellen. A megszállások tervét korábban az Arab Liga országai, a szíriai rezsim is elítélték, most Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és az iráni vezetés is azonnali tárgyalásokat kezdett el sürgetni egy Basár al-Aszad és a szíriai kurdok közötti szövetség érdekében.

Emmanuel Macron hivatalára hivatkozva közben kisebb meglepetésre hivatalos szíriai kurd források nyilvánosságra hozták, hogy kedden találkozott a szíriai kurd népállam társelnökével Ilhan Ehmeddel, és a francia állam támogatásáról, és folytatólagos jelenlétéről biztosította Rojavát.

Frissítés, 13.45: A damaszkuszi, központi kormány élesen elítélte, és „szuverenitása súlyos megsértésének” értékelte a török hadmozdulatokat. Basár al-Aszad kormánya ezenfelül kijelentette, „minden, a nemzetközi jognak megfelelő eszközt bevet”, hogy területi integritásának megsértését megakadályozza. (Ez a diplomácia nyelvén akár a Szíriai Arab Hadsereg és Aszad közvetlen beavatkozását is jelentheti a konfliktusba).

Ezenkívül a kurd népállammal kapcsolatban Damaszkusz közleménye úgy fogalmazott:

„Készek vagyunk eltévedt gyermekeinket keblünkre ölelni, ha azok a komolyan vehető gondolkodást választják.”

A rojavai haderők központi parancsnoka korábban már jelezte, készek Aszaddal tárgyalásokat folytatni a török invázió megállítása céljából.

Emmannuel Macron francia elnök, akinek ellenőrzése alá tartozó francia csapatok még mindig a törökök által megtámadni szándékozott térségben vannak, ugyancsak „aggodalmát fejezte ki” a mai történések miatt.

Korábban írtuk:

Bármelyik pillanatban megindulhat a törökök újabb szíriai, általános offenzívája a rojavai kurd népállam törzsterületei ellen, jelentette a déli órákban az AP hírügynökség.

Hulusi Akar török védelmi miniszter ma, magyar idő szerint 11.30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján bejelentette, az Urfa tartományban, Akcakale határátkelő körül gyülekező szárazföldi- és páncélos egységek tovább folytatják a felkészüléseket egy azonnali offenzíva megindítására a szíriai oldalon, 2015 nyara óta a kurd Népvédelmi Egységek (YPG-YPJ) ellenőrzése alatt álló Tel Abjad megszállására.

2014 és 2015 között az akcakalei, nyitott határ az Iszlám Állam egyik legfontosabb, Törökország felé irányuló kereskedelmi pontja volt, de a török-szír határ egyik hagyományosan legfontosabb, közlekedési csomópontja békeidőben is itt volt.

Az Arab Liga vezetői azonban, tőlük szokatlan módon, élesen elítélték a török invázió terveit és azok felfüggesztésére szólították fel Ankarát.

A török haderő koncentrációja azután indult, hogy tegnap reggel Donald Trump elnök hivatalosan is eldöntötte a még a Szíriai Demokratikus Erők mellett maradó amerikai hadierő kivonását és erődítményeik lerombolását, ezzel biztosítva Törökországot, hogy nem gördít akadályt hadmozdulatai ellen.

A kurd népállam által vezetett Szíriai Demokratikus erők ma kora reggel általános mozgósítási parancsot adtak ki, és jelentős csapatösszevonások folynak jelenleg is Tabka, Deir-ez-Zor, Manbidzs térségéből a Kobáni kantonhoz közeli Tel-Abjad irányába:

Tell Abjad (kudul Girespi) városának lakói a rojavai központi vezetőség felhívására „élő fallal” tüntetnek a határon az azt átlépni szándékozó török egységek ellen, és az utolsó órákban, Ankara bejelentése után, hogy a határt a török hadsereg hamarosan átlépi, ott várják őket a helyszínen:

A törökök által most ellenőrzés alá vonni kívánt terület az Eufrátesz folyó nyugati partján helyezkedik el, és a kevert etnikumú Észak-Szíria arabok, türkmének és kurdok által vegyesen lakott területének számít, amelyet egy évig még az Iszlám Állam is sikeresen tartott ellenőrzése alatt.

Az innen pár kilométerre, nyugatra fekvő Kobáni azonban már kurd többségű terület, amely Rojava alapító kantonjai közé tartozik. A legújabb, meg nem erősített hírek szerint ebbe az irányba egy 6 páncélos járműből álló amerikai őrjárat indult el Tel Abjad térségének elhagyása után, hogy „biztosítsák, hogy a megszállás erre a területre nem terjed majd ki.”

Kobáni akkor lett szimbólum a világsajtóban, amikor a kurd YPG gerillái a nyugati koalíciós légitámogatással 2014 őszén és telén itt állították meg először az Iszlám Állam dzsihádistáinak ostromát, és vetették vissza hódító hadjáratukat.

A török vezetés már régóta követeli NATO-szövetségeseitől egy észak-szíriai „biztonsági zóna” rendelkezésre bocsátását abból a célból, hogy Ankara ellenőrzése alá vonhassa azokat a déli határán található kurd többségű városokat, ahonnan a területükön is aktív kurd felkelők és politikai szárnyuk Erdogan vezetése szerint „terrorakcióikhoz kapnak támogatást.” A nyugati szövetségesek azonban egészen 2015 óta a YPG/YPJ-vel együtt harcolta a szíriai Iszlám Állam ellen, azt a nyáron végleg legyőzve.

A török hadsereg korábban a 2018 eleji „Olajág” hadműveletben egy rojavai kantont, a nyugati Afrin enklávét már erőszakosan hatalma alá hajtott, azelőtt pedig türkmén milíciák támogatásával foglalta el Dzsarabulusz térségét ahonnan a YPG által vezetett Szíriai Demokratikus Erők és a koalíciós csapatok még békében vonultak ki.