Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump felrúgta a kurdokkal kötött szövetséget, szabad utat enged Erdogan inváziójának

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fehér Ház vasárnap késő este kiadott egy közleményt, miszerint az USA kivonja katonai egységeit Észak-Szíriából, és nem akadályozza meg a törökök bevonulását az eddig a kurdok által ellenőrzött körzetbe. A közlemény Trump és Erdogan telefonos beszélgetését követően jelent meg, a döntést az amerikai elnök a Guardian szerint a nélkül hozta meg, hogy arról a Szíriával foglalkozó amerikai diplomaták előzőleg tudomást szereztek volna.

Erdogan török elnök vasárnap jelentette be, hogy a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai terület ellen „akár ma vagy holnap megkezdődhetnek” a légi és szárazföldi műveletek, ennek tegnap még úgy tűnt, a térségben állomásozó amerikaiak még gátat vethetnek, ez azonban Trump váratlan döntése folytán immár kevésbé valószínű.

Az Egyesült Államok a kurdok koalícióját, a Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) felfegyverezte és támogatta az Iszlám Állam elleni harcban, a kurdok által ellenőrzött területen jelenleg a terrorista szervezet számos korábbi harcosát tartják fogva.

Az SDF és fegyveres erői, a YPG (Népi Védelmi Egységek) azonban szövetségese a Kurdisztáni Munkáspártnak, ami pedig nemzetközileg terrorszervezetnek van minősítve.

Az USA és Törökország között lassan egy éve folynak tárgyalások az észak-szír területről, az amerikaiak egy biztonsági övezetet szerettek volna kialakítani az övezetben, Erdogan viszont egy szélesebb (32- km-es) demilitarizált ütközőzónát és a térség feletti teljes török ellenőrzést szeretett volna. Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője korábban jelezte, hogy amennyiben nem tudnak megállapodni az övezet felügyeletéről és kialakításáról, Törökország kénytelen lesz maga megteremteni azt.

Még augusztusban úgy tűnt, a két fél sikeresen megállapodott abban, hogy egy „biztonságos zónát” alakítanak ki a török és a szír határ között, ennek értelmében az SDF erői visszavonultak volna a török határtól. Ezt a megállapodást a Fehér Ház mostani közleménye nem említi. A közlemény szerint

„Törökország hamarosan megkezdi régóta tervezett műveletét Észak-Szíriába. Az Egyesült Államok fegyveres erői ebben a műveletben nem vesznek részt és nem támogatják, az amerikai erők pedig, miután legyőzték az Iszlám Állam helyi „kalifátusát”, nem állomásoznak a továbbiakban a területen.”

A közlemény utal arra, hogy cserébe azért, hogy az USA nem avatkozik be a török műveletbe, Erdogan biztosította Trumpot arról, hogy Törökország felelősséget vállal az Iszlám Állam elfogott harcosainak kezeléséért. Trump és Erdogan azzal kapcsolatban is megállapodtak beszélgetésük során, hogy a török elnök ellátogat a Fehér Házba a következő hónapban.