Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ostobának tartja Trumpot a normandiai partraszállásban részt vett kurd veterán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azzal indokolta csapatainak kivonását Rojavából, hogy a kurdok nem segítettek nekik a normandiai partraszállásban, így nem tudja, mégis miért kéne most az Egyesült Államoknak segítséget nyújtania a kurdoknak. A Rudaw kurd hírügynökség azonban talált egy kurd veteránt, aki maga is végig harcolta a D-napot.

Az idén kilencven éves költő, Ahmed Dilzar 1943-ban lépett be -az egyébként addigra már függetlenné vált Irakban – a brit hadseregbe. Elmondása alapján kilencezer iraki kurd és további kilencezer szír keresztény szolgált önkéntesként a brit hadseregben a második világháború alatt.

Nem csak a normandiai partraszállásban volt nagy szerepük, de például Albánia felszabadításában is részt vettek egységeik. Dilzar ostobának nevezte Trumpot meggondolatlan kijelentése miatt, sőt az interjúban azt is elmondta, hogy a térség jövőjét illetően Trump politikája kifejezetten aggasztó.

Dilzar a rövid interjút azzal fejezte be, hogy nem várhatja el az USA elnökétől, hogy tisztában legyen azzal, kik is harcoltak a második világháborúban, hiszen még csak meg sem született akkor.