Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem veszi fel képviselői mandátumát Sára Botond volt fideszes polgármester Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bejelentette Sára Botond, az október 13-i önkormányzati választáson leváltott 8. kerületi, fideszes polgármester, hogy nem veszi fel kompenzációs listán szerzett mandátumát, és nem ül majd be holnap a józsefvárosi közgyűlésre.

A bejelentést is tartalmazó Facebook-bejegyzésében Sára úgy fogalmaz:

„Az elmúlt kilenc évben képviselőként, alpolgármesterként, majd polgármesterként szolgálhattam Józsefvárost. Ez idő alatt olyan eredményeket értünk el a kerületiekkel közösen, melyek miatt nincs okunk szégyenkezni.”

Ezzel együtt Sára arra is célzott „új feladatok előtt áll”, emiatt pedig nem tudna a kerületi munkájára koncentrálni, azt azonban még nem osztotta meg a nagyközönséggel, pontosan milyen feladatokra is célzott.

„ez nem azt jelenti, hogy eltávolodom Józsefvárostól, továbbra is részese maradok a kerületi közéletnek, a józsefvárosiak továbbra is számíthatnak rám, bizalommal fordulhatnak hozzám! Új feladatom során is Józsefváros és a kerületiek érdekeit fogom szem előtt tartani, a megválasztott új városvezetéssel a lehető legtöbb kérdésben együttműködöm.”

-tette még hozzá.

Sára Botond 2014 óta volt a kormánypárt önkormányzati képviselője a kerületben, és Kocsis Máté polgármestersége alatt alpolgármesterként is funkcionált. Végül tavaly tavasszal, amikor Kocsis frakcióvezető és országgyűlési képviselő is lett a Fidesznél, a józsefvárosi időközi választáson az ellenzéki jelöltet, Győri Pétert legyőzve beülhetett a kerületi polgármesteri székbe.

Több mint egyéves polgármesteri tevékenységéhez kötődik többek között számos önkormányzati kilakoltatás, egy májusi, hajléktalan embereket támadó „konzultáció” és az Auróra közösségi ház kiújult, folyamatos hatósági zaklatása is. A mostani választási kampányban pedig ellenfelét, Pikó Andrást és kampánycsapatát egyenesen a BRFK korrupcióellenes ügyosztályának munkatársai látogatták meg egy Facebookra feltöltött fotó miatt.

Később azonban, még ugyancsak a kampány alatt bűncselekmény hiányában a nyomozást megszüntették, ezzel tisztázva Pikóékat a tiltott adatszerzés vádja alól.

A kampányra és az azt megelőző időszakra egyébként jellemző volt Sára és mások folyamatos, és megkérdőjelezhető etikájú turnéja a kerület óvodáiban, valamint a szinte csak róla és a Fideszről szóló önkormányzati újság osztogatása is.

Hiába takarították azonban az önkormányzat dolgozói lelkesen Pikó járdára felfújt kampányüzeneteit, október 13-án Sára Botond és szinte összes önkormányzati képviselője is alulmaradt a választásokon, őt pedig mindösszesen 322 szavazattal verte meg Pikó András, a jelenlegi polgármester.

Sára sokáig még gratulálni sem gratulált ellenfelének a győzelemhez, ezt csak körülbelül egy hete tette meg, miután a fővárosi választási bizottság elutasította az eredménnyel szembeni fideszes kifogásokat.

Címlapkép: Facebook / dr. Sára Botond