Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje ígéri, győzelme esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Budapest 8. kerületében, Józsefvárosban, mivel Kocsis Máté korábbi polgármestert országgyűlési képviselővé választották. A Fidesz jelöltjével, Sára Bontonddal szemben Győri Péter független jelölt indul, akit az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok támogatnak, valamint helyi civil szervezetek is. Győri szerdai sajtótájékoztatóján azt ígérte, választási győzelme esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot.

Győri szerint amennyiben Sára Botond nyeri az időközi választást, folytatni fogja a Kocsis által megkezdett szegényellenes kerületi politikát, amit a választásig a gyakorlatban szüneteltettek. Győri állította, tudomása van róla, hogy több kerületi család is összepakolva várja a választást, szerinte Sára megválasztása eesetén kilakoltatási hullám várható.

Az ellenzéki jelölt beszélt arról is, hogy az önkormányzat 2017-ben mindössze 20 millió forintot költött lakhatási támogatásra – ez a kerületi költségvetésnek csupán az ezreléke. Mindeközben pedig a kerület szociális bérlakás-állományának nagy része nincs szociális alapon kiadva, a 4700 önkormányzati lakásból körülbelül 400 üresen áll, és csak 500-ban laknak rászoruló családok. Ráadásul a 4700 lakás felének az eladását tervezi az önkormányzat.

Győri szerint támogatással elkerülhetők a kilakoltatások, és ő azt hirdeti meg, hogy nem fog aláírni kilakoltatási határozatot, ha polgármester lesz. „Mert tudom, hogy rengeteg szociálisan rászorulónak más módon, ha lassan és nehezen is, de megoldható a problémája, és nem szándékom családokat, idős embereket, beteg embereket, akik az életüket végigdolgozták, megrokkantak és most nem tudják a lakásukat fenntartani, azokat hajléktalanná tenni.”

A sajtótájékoztatón felszólalt Erőss Gábor, a Párbeszéd politikusa is, aki szerint a vasárnapi választás tétje az, hogy „engedjük-e, hogy egy olyan polgármesterjelölt – Sára Botond – nyerjen, aki már alig várja, hogy több száz embert az utcára tegyen.”