Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmeszelték Józsefváros önkormányzati újságját, mert a lap fele Sára Botondról szólt a kampányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megsértette az esélyegyenlőség elvét, ezért elmarasztalta a Fővárosi Választási Bizottság a VIII. kerületi önkormányzat kiadásában megjelenő Józsefváros című lapot – erről Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje számolt be Facebook-oldalán, aki kifogást nyújtott be a bizottsághoz az újság két lapszámával kapcsolatban.

Az ellenzéki jelölt egyébként az újság 31. és 32. (vagyis utolsó szeptemberi és első októberi) lapszámával kapcsolatban tett panaszt, a nyomtatott lap digitális archívumában itt megtekinthetők a példányok.

Pikó beadványában azt sérelmezte, hogy a heti rendszerességgel nyomtatásban megjelenő ingyenes újság adott számának 20 oldalából 10-en szerepel Sára Botond, a kerület fideszes polgármestere, az alpolgármester vagy a fideszes képviselők, miközben ellenzéki jelöltek egyáltalán nem.

Az FVB határozatában ugyan megjegyezte, hogy ezekből néhány oldalon joggal szerepelt polgármesteri minőségében Sára Botond, ám összességében arra jutott, hogy a lap szerkesztősége megsértette a jelöltek esélyegyenlőségének biztosítására vonatkozó alapelvet azzal, hogy részint indokolatlanul említik meg a polgármester nevét a cikkekben, más esetekben pedig kampánytevékenységnek minősítették szerepléseit, miközben az ellenzéki jelölt nem jelenhetett meg ugyanezen a felületen.

A Bizottság nemcsak eltiltotta az újságot a további jogsértéstől, de egyben arra is kötelezte is, hogy a határozat rendelkező részét következő számában közzétegye.

Pikó András kampánya során többször említette a megoldásra váró helyi problémák között a nyilvánosság állapotát: amikor például a szeptemberben tartott fórumán megkérdezték, mivel tölti majd az első napját polgármesterként, arról beszélt:

„Bemegyek a Józsefváros című újság szerkesztőségébe, és adnék nekik egy esélyt, hogy megmutassák, mit tudnak az újságírók. Aztán felmondom a Lokálban a józsefvárosi önkormányzat összes hirdetését” – utalt az ellene folyó propaganda-hadjáratra. Kérdésünkre ugyanezt felelte ellenzéki polgármesterjelölteket bemutató videoriportunkban:

Pikó András és kampánycsapata nem csak az önkormányzati újság összefüggésében harcol igazáért a nyilvánosságban: mint ismert, a Fővárosi Választási Bizottság az ellenzéki jelöltnek és stábjának adott igazat abban a nagy visszhangot vert ügyben is, amelyben egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikk feltételezésekre  alapuló razzia is történt, majd a BRFK választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást. Utóbbit aztán a rendőrség azért szüntette meg, mert nem találtak bűncselekményt. Az ellenzéki jelölt és stábja helyreigazítást kér  a médiumoktól, amelyek átvették, vagy kész tényként közölték, hogy törvénysértést követtek volna el.

Címlapkép: Sára Botond, Pikó András és Karácsony Gergely. / Mérce