Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem történt bűncselekmény, ezért szüntette meg a rendőrség a nyomozást Pikó Andrásék ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint ahogy mi is megírtuk, csütörtök délután a rendőrség megszüntette a nyomozást Pikó András és kampánycsapata ellen. Most a BRFK válaszolt kérdésünkre, hogy mi volt a megszüntetés oka. Válaszuk szerint a nyomozás megszüntetésének oka az volt, hogy a cselekmény nem bűncselekmény.

„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 398.§ (1) bekezdés a) pontja alapján szüntette meg” -írta meg szűkszavú levelében a BRFK sajtóosztálya a Mércének, mi volt az indoka a Pikó András kampánycsapata elleni nyomozás megszüntetésének.

Ez az információ azért volt fontos, mert a nyolcadik kerületi Választási Iroda, amely a feljelentést tette, és ezért egyedüliként értesítést kapott a döntésről, nem volt hajlandó közölni Pikóékkal, hogy mi alapján szüntették meg a nyomozást az ellenzéki jelölt és stábja ellen.

Úgy tűnik, erre jó oka is volt a kerületi jegyző által vezetett hivatalnak. Ugyanis a fent hivatkozott jogszabály alapján azért szüntették meg a nyomozást, mert nem találtak bűncselekményt. Ez azt jelenti, hogy az ügyben a nyomozók egyetlen olyan tényt sem tártak fel, ami bűncselekmény lenne. A megszüntetésnek lehetett volna más oka is. Bizonyíték hiányában például akkor szüntethet meg nyomozást a rendőrség vagy az ügyészség, ha nem tudnak elegendő bizonyítékot begyűjteni.

Itt nem ez történt, a rendőrség a fellelhető bizonyíték begyűjtése után döntött úgy, nincs olyan tény, ami alapján bűncselekménnyel lehetne vádolni Pikót és kampánycsapatát.

A nyolcadik kerületi jegyzőnek egyébként már csütörtöki nyilatkozata is furcsaságokat tartalmazott. Ugyanis mint a Helsinki Bizottság mai Facebook-posztja megjegyzi, a kerületi jegyző csütörtöki nyilatkozata, hogy panaszt fog tenni az ügyben, nem állja ki a jog próbáját. Ugyanis erre a jegyzőnek nincs lehetősége.

„A Fidesz ugyanis már 8 éve úgy változtatta meg a büntetőeljárási törvényt, hogy „a feljelentő nem élhet panasszal a feljelentés elutasítása miatt, ha a bűncselekménynek nem sértettje”. A helyi választási iroda pedig nem az. Senki nem sértettje, hiszen a rendőrség megszüntette az eljárást, tehát nem volt bűncselekmény, annak hiányában sértettje sem lehet. De ha történt volna jogsértés, annak sértettje a jegyző vagy az általa vezetett választási iroda akkor sem lehetne. Ezért nem kérheti a nyomozást megszüntető határozat megváltoztatását.” – írja a Helsinki Bizottság

Ahogy arról egyébként folyamatában tudósított a Mérce is: szeptember 9-én egy zárt Facebook-csoportból egy beépült kamuprofil kiszivárogtatott egy fotót a kormánypárti propagandalapoknak, amelyre hivatkozva levonták a következtetést, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester-jelölt kampánystábja jogsértő adatrögzítést végezHET. A Fidesz-KDNP kifogást nyújtott be az ügy miatt a Helyi Választási Irodához, amely egyrészt feljelentést tett a rendőrségen, másrészt határozatban ki is mondta jogsértést.

Pikóék kampányirodájába a fotó kiszivárgását követő második(!) napon kiszállt a rendőrség, laptopot foglaltak le, kihallgatást eszközöltek, órákig tartott a procedúra.

Tegyük hozzá: Pikó András többször is elmondta, hogy a fotón aktivisták láthatóak, akik összesítik a választási irodához leadandó ívek sorszámait, illetve, hogy minden aláírásgyűjtő aktivistától visszaérkeztek-e már az ívek (a hiányzó ívekért ugyanis bírságot kell fizetnie minden jelöltnek, ezért van szükség az alapos ellenőrzésre).

Később egyébként a Fővárosi Választási Bizottság felülbírálta a HVI döntését, és kimondta: a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk. Ellenben az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság még nem zárta le a vizsgálatát.

Címlapkép: Pikó András, az ellenzék VIII. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce