Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszüntette a rendőrség a nyomozást, Pikó bocsánatkérést vár Kocsis Mátétól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megszüntette a rendőrség a nyomozást Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármester-jelöltjének kampánycsapata ellen – írta meg a Magyar Nemzet.

Ahogy arról egyébként folyamatában tudósított a Mérce is: szeptember 9-én egy zárt Facebook-csoportból egy beépült kamuprofil kiszivárogtatott egy fotót a kormánypárti propagandalapoknak, amelyre hivatkozva levonták a következtetést, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester-jelölt kampánystábja jogsértő adatrögzítést végezHET. A Fidesz-KDNP kifogást nyújtott be az ügy miatt a Helyi Választási Irodához, amely egyrészt feljelentést tett a rendőrségen, másrészt határozatban ki is mondta jogsértést.

Pikóék kampányirodájába a fotó kiszivárgását követő második(!) napon kiszállt a rendőrség, laptopot foglaltak le, kihallgatást eszközöltek, órákig tartott a procedúra.

Tegyük hozzá: Pikó András többször is elmondta, hogy a fotón aktivisták láthatóak, akik összesítik a választási irodához leadandó ívek sorszámait, illetve, hogy minden aláírásgyűjtő aktivistától visszaérkeztek-e már az ívek (a hiányzó ívekért ugyanis bírságot kell fizetnie minden jelöltnek, ezért van szükség az alapos ellenőrzésre).

Később egyébként a Fővárosi Választási Bizottság felülbírálta a HVI döntését, és kimondta: a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk.

Most pedig kiderül az is: a rendőrség sem nyomoz tovább.

A Mérce érdeklődésére egyébként a BRFK azt válaszolta:

„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a BRFK ügydöntő határozatot hozott, amelyet annak kézhezvételéig nem kommunikálunk.”

A Magyar Nemzetnek viszont a Helyi Választási Iroda elismerte, hogy az eljárást megszüntették, viszont azt is hozzátették: mivel a határozat egyelőre nem jogerős, kérvényezni fogják a vizsgálat folytatását, mert álláspontjuk szerint „a hatóság számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott.”

Vagyis bár sem a Fővárosi Választási Bizottság, sem a BRFK nem talált okot arra, hogy törvénysértést állapítson meg Pikó András és kampánycsapata ügyében, a Helyi Választási Iroda tovább ütné a vasat.

A Magyar Nemzet sem tűnik túl elégedettnek a végeredménnyel. Mint írják:

„A rendőrségi eljárás gyors megszüntetése arra utal, hogy a hatóság nem találta még gyanúsnak sem a törvénysértést, ugyanakkor különös, hogy nem várták meg az adatvédelmi hatóság vizsgálatának eredményeit.”

Emellett külön érdekesség, hogy Pikó András (többek közt a Mércének adott) nyilatkozatait felhasználva igyekeznek rámutatni, hogy „a nyomozók valóban nem jártak el túl alaposan”, utalva például arra, hogy a tanúmeghallgatásokon nem foglaltak le laptopokat, vagy hogy „a meghallgatott aktivisták nem is azok, akik a Facebookon megosztott képen adatrögzítéssel foglalkoznak”.

Ahogy a Magyar Nemzet összegez:

„Az eddigi nyomozás tehát több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.”

Vagy csak savanyú a szőlő.

Frissítés 16:50:

Pikó András és kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza a hírre reagálva csütörtök délután fél ötkor sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondták, szerintük politikai lejáratókampány áldozatává vált a polgármesterjelölt és kampánycsapata. Beszéltek arról is, hogy ők maguk ugyancsak a sajtóból tudták meg, hogy nem nyomoz tovább ellenük a rendőrség, így az eljárás megszüntetésének okairól sem tudnak semmit.

Emellett elvárják Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselőtől, a kerület előző polgármesterétől, hogy személyesen kérjen bocsánatot Pikó kampánystábjától, kampányfőnökétől és magától a jelölttől is azért, mert a Magyar Nemzetben megjelent feltételezéseket állításként fogalmazta meg egy sajtótájékoztatón szeptemberben – vagyis kijelentette Pikóékról, hogy a választópolgárok személyes adatait rögzítették az ajánlóívekről.

A délutáni sajtótájékoztató teljes hosszában megtekinthető itt:

Címlapkép: Mérce fotó