Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Választási Bizottság szerint nincs baj azzal, hogy óvodában kampányolt a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elutasította a Fővárosi Választási Bizottság Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beadványát, amelyben kifogást emelt az ellen, hogy a Fidesz egy 8. kerületi, önkormányzati óvodában gyűjtött a dolgozók között aláírásokat Orbán Viktor bevándorlásellene programjának támogatására.

A HVG Online értesülései szerint a testület érdemi vizsgálat nélkül, 3 szavazattal 2 ellenében visszadobta az erre vonatkozó panaszt, amely a HVG esetről szóló, hétfői cikek után született.

A bizottság indoklása szerint formai hiba történt a kifogás benyújtásánál, és azt közölték, az nem érkezett meg időben, ráaádsul a HVG cikkének megjelenése előtti, a szerkesztőségtől érkezett megkeresésre a bizottság már választ adott.

Ugyanakkor a bizottság szerint Szél a megkereséshez „nem csatolt bizonyítékokat sem.”

A képviselőnek ma, 16 óráig lehetősége van fellebezni a Fővárosi Választási Bizottság döntése ellen.

Józsefváros ellenzéki képviselői az eredeti hír megjelenése után az önkormányzatnál is felvetették, vizsgálják ki az aláírásgyűjtés körülményeit, de ezt a javaslatot a testület fideszes többsége ugyancsak visszautasította., ezzel práhuzamosan viszont Sántha Péterné alpolgármester aláírási jogköreit Sára Botond fideszes kerületi polgármester elvonta.

Ez nem az első eset, amikor a kormánypártok politikai célokra használnak fel önkormányzati intézményeket: korábban több esetben is kampányidőszakban tartottak mikulásünnepségeket fideszes képviselők óvodákban, egy alkalommal a 2018-as kampány során pedig maga Orbán Viktor is megjelent egy óvodában, utóbbi ügy miatt Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke akkor meg is bírságolta a miniszterelnök pártját.

Frissítés 14.38: Cikkünk megjelenése után a 8. kerületi Fidesz közleményt juttatott el hozzánk, ebben arról írnak, álláspontjuk szerint a párt semmiféle központi utasítást nem adott az óvodában, mint közintézményben történt aláírásgyűjtésre. Ebben felhívták figyelmünket, tévesen állítottuk, hogy az óvodákban a szülők között is történt aláírásgyűjtés, ezzel szemben csupán az óvodai dolgozók kértek és kaptak aláíróíveket. A cikket ennek megfelelően javítottuk.

A teljes közlemény alább olvasható:

„A Fidesz nem kampányolt és nem gyűjtött aláírást egyetlen közintézményben sem. A szóban forgó támogatói aláírásgyűjtő ívek óvodai dolgozóknál voltak, nem képezték részét a párt központi gyűjésének.

Ahogyan azt Józsefváros Önkormányzata korábban közölte: „Sántha Péterné alpolgármester asszony sem közvetlenül, sem közvetve semmilyen önkormányzati utasítást nem adott, semmilyen kérést nem fogalmazott meg az oktatási intézmények dolgozói felé az európai parlamenti választásokkal összefüggő aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Minden ezzel ellentétes állítás hamis! A szülők felé természetesen szintén nem fogalmazódott meg ilyen kérés részéről, ezt még csak nem is állítja senki. A valóság az, hogy több esetben kértek tőle támogatói aláírásgyűjtő íveket – köztük óvodai dolgozók is – azért, hogy akik egyetértenek a kormánypártok törekvéseivel, aláírhassák. Józsefváros polgármestere és jegyzője részletesen tájékozódott az ügyben, minden kérdésre kiterjedő egyeztetést folytatott az érintettekkel, vezetőkkel, mely e tényekre egyértelműen rávilágított.

Szintén tény, hogy az aláírásgyűjtő ívek megjelentek az óvodákban, ami elfogadhatatlan. Sántha Péterné nem kellő körültekintéssel járt el, mert elmulasztotta az óvodai alkalmazottakat figyelmeztetni, hogy az aláírásgyűjtés nem kerülhet az intézmény falai közé, ennek elkerülésére semmilyen intézkedést nem tett, ebbéli felelőségét elismerte. Ennek következtében Józsefváros polgármestere végleg megvonta az oktatás-felügyeletre vonatkozó feladatköröket az alpolgármester asszonytól.