Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sára Botond saját hatáskörébe vonta a józsefvárosi iskolákat-óvodákat, mert ott jó kezekben vannak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban: Józsefvárosban ismét az óvodák körül kulminált a kampányszezon.

Múlt héten pénteken akár rejtélyesnek is nevezhető közleményt adott ki a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyből konkrétumok említése nélkül ugyan, de kiderül, hogy „politikai tartalmú aláírásgyűjtő ívek jelentek meg a józsefvárosi óvodákban” – méghozzá nem is akármilyenek: a kormánypártok törekvéseit támogató ívek.

A közlemény szerint ezeket az íveket maguk az óvodai dolgozók kérték Sántha Péterné alpolgármestertől, aki a közlemény szerint „elmulasztotta az óvodai alkalmazottakat figyelmeztetni, hogy az aláírásgyűjtés nem kerülhet az intézmény falai közé.” Sára Botond polgármester ezért szankciókat is életbe léptetett, mégpedig „megvonta az alpolgármester asszony oktatás-felügyelettel kapcsolatos feladatköreit.”

Hétfőre kiderült, mi is volt a rejtélyes eset: a hvg.hu  írta meg, hogy önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek támogatói aláírásokat Orbán Viktor bevándorlásellenes pontjai mellé, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők nyíltan nem mertek szembeszállni ezzel a „kéréssel”.

Erőss Gábor (Párbeszéd) önkormányzati képviselő szeretett volna vizsgálóbizottságot  felállítani az ügyben. Erőss hétfőn a képviselő-testület emberi erőforrás bizottságának ülésén tett erre javaslatot, a fideszes többség azonban leszavazta a vizsgálóbizottság, és a botrányban érintett alpolgármester, Sántha Péterné meghallgatását. Erőss akkor azt ígérte: javaslatát a testületi ülésen is benyújtja.

Ma be is nyújtotta, a fideszes többség pedig le is szavazta azt.

Kép forrása: Facebook / Dr. Erőss Gábor – új, bal, zöld

A javaslatra 3 igen és 11 nem szavazat érkezett, 1 fő tartózkodott. Sára Botond polgármester indoklásában azzal érvelt, hogy ő maga már minden következtetést levont az üggyel kapcsolatban, és bár azt nem mondta el, hogy mi történt pontosan, de utalt arra, hogy voltak szankciói az esetnek.

Csakhogy – ahogy arra Erőss Gábor is utalt Facebook posztjában – épp a részletek feltárása lett volna a vizsgálóbizottság dolga,

„hiszen évek óta nyílt titok volt, hogy az óvodákban kemény Fideszes agitáció zajlik, aljas módon visszaélve az óvónők kiszolgáltatottságával.”

Erőss Gábor posztja itt olvasható:

Erőss a Mércének elmondta: semmiképp sem hagyják elsikkadni a témát, kérdéseiket (melyek többek közt arra vonatkoznak, hogy pontosan milyen következtetéseket vont le Sára Botond, és hogyan szankcionálta azokat) írásban is fel fogják tenni a polgármesternek.

Az ülés végén az LMP-s Jakabfy Tamás még visszakérdezett. Egyrészt tudni szerette volna, hogy miután az óvodákat kivonták Sántha Péterné alpolgármester hatásköréből, kihez kerültek. Emellett tudni szerette volna, hogy a polgármester szerint mi garantálja, hogy Sántha Péterné nem fog a többi szférában is hasonlóan eljárni, ami a hatáskörébe esik.

Utóbbi kérdésre Sára kifejtette, hogy arra kérte az alpolgármestert, „hogy nagyobb körültekintéssel legyen” a többi hatáskörébe tartozó intézménnyel kapcsolatban.

Az előbbi kérdésre adott válasza pedig az volt:

„A nevelési-oktatási intézmények felügyelete a polgármesterhez került, mert ott jó kézben van.”

Ezzel kapcsolatban emlékeztetnénk arra a tavalyi esetre, amikor a július 8-ra kiírt időközi polgármester-választás (melyre azért volt szükség, mert Kocsis Máté beült a Parlamentbe) kampányának idején az egyik óvodában az akkor még csak alpolgármester Sára Botond szignójával ellátott levelet adtak át minden szülőnek, akiknek a levél átvételét saját aláírásukkal kellett igazolniuk.

A levélben egyébként, amelyet Sára Botond jegyzett, hosszasan méltatta a Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezettségét a „családok terheinek csökkentése mellett”, illetve felsorolta, hogy hány millió forintból újul meg a kerület minden bölcsődéje és óvodája, továbbá hogy a konkrét óvodában milyen eszközöket biztosít a – fideszes – városvezetés ingyenesen (toalettpapír, szalvéta, fogkefe, fogkrém, fogmosó pohár, törülköző, fésű).

Vagyis Sára Botondtól sem áll távol az óvodákban kampányolás – még ha akkor feltett kérdésünkre az önkormányzat azóta sem válaszolt, így még mindig nem tudjuk, hogy az akkor aláíratott átvételről szóló ívek minek számítanak a polgármester szerint.

A józsefvárosi képviselő testület mai ülését itt lehet megnézni.

Címlapkép: Sára Botond a józsefvárosi képviselő-testület április 30-i ülésén (Forrás: Facebook / Dr. Sára Botond)