Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az óvodába küldött levelet a józsefvárosi fideszes polgármester-jelölt a szülőknek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Alig egy napja nyilatkozta Sára Botond, Józsefváros jelenlegi alpolgármestere és a VIII. kerületi időközi polgármester-választáson a Fidesz-KDNP színeiben induló polgármesterjelölt a 888.hu-nak, hogy

„Józsefváros nem a politikai pártok játszótere!”

Ehhez képest pont tegnap a kerület egyik óvodájában több szülő elég nagy felháborodására egy takaros levelet nyomtak a kezükbe Sára Botond aláírásával, és hogy mindez még szebb legyen, az óvónéniknek alá is kellett íratniuk a szülőkkel egy papírt arról, hogy a polgármesterjelölt levelét átvették.

Józsefvárosban azért kellett időközi polgármester-választást kiírni július 8-ra, mert a kerület eddigi vezetőjét, a fideszes Kocsis Mátét országgyűlési képviselővé választották, így összeférhetetlenség miatt április 17-i hatállyal lemondott a tisztségről. Kihívója egyébként az a Győri Péter, akit a helyi civileken kívül, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, sőt még a Liberálisok és az Együtt helyi szervezete is támogat.

„Köpni-nyelni sem tudtunk, eléggé felháborodtam” – nyilatkozta a Mércének az egyik szülő. „Amikor megkérdeztem, hogy mi ez a levél, az óvónő csak annyit mondott, hogy nem tudja, neki csak az a feladata, hogy kiossza mindenkinek és aláírassa az átvételről szóló ívet.”

A levélben egyébként, amelyet Sára Botond jegyez, hosszasan méltatja a Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezettségét a „családok terheinek csökkentése mellett”, illetve felsorolja, hogy hány millió forintból újul meg a kerület minden bölcsődéje és óvodája, továbbá hogy a konkrét óvodában milyen eszközöket biztosít a – fideszes – városvezetés ingyenesen (toalettpapír, szalvéta, fogkefe, fogkrém, fogmosó pohár, törülköző, fésű).

A Mérce legalább 5 szülőről tud, akik hasonló körülmények közt vették át a levelet.

Mindez leginkább azért érdekes, mert a köznevelési törvény 24. § (3) kimondja, hogy „nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

És bár az tény, hogy a szülőknek átadott levél valóban sehol, egyszer sem említi Sára Botond polgármesterjelölt pártját (Fidesz-KDNP), az minimum elgondolkodtató, hogy az időközi polgármester-választás kampányának idején kapnak kézhez a szülők egy ilyen levelet a gyerekük ovijában, főleg, hogy még aláírásukkal is igazolniuk kell, hogy a levelet átvették.

És még egy fontos dolog: a levélben, amelyet a szülők megkaptak, áll egy kitétel, mi szerint „A fentiek alapján 2018 szeptemberétől Önnek kizárólag a gyermek váltóruhájáról kell gondoskodnia.”

Milyen jól hangzik, nem?

Az önkormányzat, illetve hát Sára Botond levele alapján tehát az óvodás gyermekek szüleinek idén szeptembertől amiatt, hogy a városvezetés mindenféle felszereléseket (szalvétát, fogkefét, gyümölcsöt, stb.) biztosít az intézményeknek, semmi másról nem kell gondoskodniuk, mint a váltóruháról. Csakhogy az óvodáknak – ahogy arra például egy másik szülő felhívta a figyelmünket – van egy saját, bejáratott rutinjuk, amelyet a szülőkkel közösen alakítanak ki. Azzal, hogy az önkormányzat most anélkül, hogy erről megfelelően konzultált volna az óvodákkal, közli a szülőkkel, hogy eztán semmi mást nem kell vinniük, mint váltóruhát, ebbe a rutinba is beleszól, ráadásul persze kecsegtető a szalvétabiztosítás meg a gyümölcsök ígérete, de ha ezek alapján legközelebb elfogy a papírzsepi, akkor az eddigi rutin megborul.

Mert persze a fogkefe meg a fogkrém is fontos, de míg ezeknek a megvételére az intézményvezető még informálisan persze kérhette a szülőket, addig például játékszereket – amikből azért helyenként szintén van hiány – nem kérhet tőlük, az önkormányzat viszont a szalvéták helyett foglalkozhatna azok biztosításával is…

Az, hogy például egy ilyen, előre le nem egyeztetett, jól láthatóan a kampányban a szülőket csábítgató ígérettel újra csak az intézmény és a szülők közti feszültséget sikerülhet növelni, mutatja, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat hova helyezi a hangsúlyokat, ha kampányidőszakról van szó.

„Szerintem ez az egész csak arról szól, hogy Sára Botond neve alá oda lehetett írni, hogy ‘polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester’, mint ahogy a levelet is politikai tartalmú levélnek gondolom. De szülőként, pláne névvel nem fogok hangosan tiltakozni ellene, hiszen a gyerekem van olyan kiszolgáltatott, hogy nem kockáztatom, hogy neki bármilyen kára származzon ebből” – nyilatkozta a Mércének egy édesanya.

Aki pedig tud a sorok közt olvasni, annak beszédes lehet az is, hogy a jelenleg polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester 2018 szeptemberétől ígéri ezeket a változásokat, vagyis az időközi polgármester-választás utántól, ami szintén felfogható egy fajta kampányígéretnek. Márpedig kampányolni semmilyen oktatási-nevelési intézményben nem lehet, ugyebár.

De ami miatt a szülők kifejezetten kellemetlennek minősítették az esetet, az az, hogy mivel alá is kellett írniuk az átvételről szóló ívet, kifejezetten azt érezték, hogy amennyiben ez nem történik meg, vagy ők, vagy az intézmény dolgozói kerülnek kellemetlen helyzetbe.

Orbán Viktort még a választások előtt a Nemzeti Választási Bizottság bírságolta meg 360 ezer forintra, miután meglátogatott egy óvodát, ahol a gyerekekkel fotózkodott anélkül, hogy a szülők beleegyeztek volna ebbe. A büntetést (amelyet egyébként azért szabott ki az NVI, mert jogsértő politikai kampányt folytatni óvodákban) Orbán elég nehezen heverte ki, ám nemrég visszatért ugyanabba az óvodába, és még ajándékokat is vitt, illetve bőszen fotózkodott a gyerekekkel, mintha egy elmarasztaló ítélet mit se számítana a megnyert választás után…

Természetesen az esettel kapcsolatban megkerestük a Józsefvárosi Önkormányzatot is, de cikkünk megjelentéséig nem válaszoltak. Amennyiben megtörténik, frissítjük a cikket.

(A címlapképen Sára Botond Kocsis Mátéval közösen gondolkodik „Józsefváros jövőjéről”, a kép Kocsis Máté Facebook-oldaláról származik.)