Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánat, tessék mondani, Orbán Viktor videóját nem Mikszáth forgatta véletlenül?

Ez a cikk több mint 5 éves.

2 perc 3 másodperc tiszta művészet: nem lehet máshogy jellemezni Orbán Viktor humoros videóját, ami egyszerre száll mikszáthi magasságokba és süllyed gogoli mélységekbe, mutatja be a vegytiszta szervilizmust és a tökéletes mindenek felett állást.

Hogy Orbán Viktor azért túráztatja Patyi Andrást, az (elméletben ugyebár legalábbis) független Nemzeti Választási Bizottság elnökét, mert megbírságolták? Muhaha, de vicces, le kell szakadnia az ember májának a röhögéstől, de komolyan.

Az a vicc kifutása, hogy a jegyet a HÉV-en kell venni, mert „betyárok” ellopták a jegyautomatát, és nincs aki pótolja? Ugye a tisztelt utazóközönség is kuncog, minden reggel, a csúcsforgalom idején?

Orbán Viktor szerint hülyeség, hogy az autóban be kell kötnie magát, nem tudja, hogy ez benne van a KRESZ-ben, és Pintér Sándor árulja el neki? Jáj, tejóég, de mekkora humor!

Hogy a sárban dagonyázva elérhető magasles „inkább a Semjénnek való?” Na jó, ezt már tényleg nem lehet bírni, mit evett a miniszter úr, tréfarépát??!?

Orbán humorosnak szánt videója tényleg kétpercnyi művészet, tökéletes kisfilm arról, hogy hogyan viszonyul Magyarország miniszterelnöke a környezetéhez, a problémákhoz, a nemi és társadalmi szerepekhez. A miniszterelnök, aki adomázgat jóízűen, miközben az ajánlóíveket aláíratja, és közelebb áll az ajtóhoz, mint az őt vendégül látó idős pár, akik elvileg beinvitálják az otthonukba. A miniszterelnök, aki nem retten meg, ha leomlik a feje felett a tető, de a mellette álló Czunyiné a testével próbálja védelmezni.

Orbán, aki egy kutyának vallja be két fejsimogatás között, hogy nem kéne őket beengedni a házba, előtte meg megállapítja, hogy a kutya olyan, mint aki „bevezeti a tolvajt a lakásba”.

„Kleopátra hastánc? Miért nem oda megyünk?” – teszi fel a kérdést a miniszter, mindenki kuncog, csakúgy, mint amikor figyelmeztet, hogy a fényképnek, amihez minden helyi dolgozó takkra beállt, „spontánnak kell lennie”. De még Patyi is nevetgél (képzelhetjük, mennyire élvezte a helyzetet), amikor Orbán „bírság-bajnoknak” nevezi.

Alig néhány jelenet kell csak ahhoz, hogy tökéletesen felvázolódjon, hogyan áll mindenki haptákban, ünneplőben, pirospozsgásan, nevetésre készen, hogy amikor a zsebre tett kezű miniszterelnök megérkezik, és sziporkázni kezd, akkor „felszabadultan” „kuncoghasson”, de közben ugrásra készen állva várja, mikor jön egy korholó félmondat, vagy egy szemrehányás-cunami a nagy embertől (Mikszáth egy egész életművet tett rá az ilyen szituációk ábrázolására, de még Gogolnak is öt felvonásába tellett ezt a légkört felvázolni A revizorban, csak mondom).

És a legbeszédesebb az, hogy ez egy humoros videó, vagyis a célja az, hogy megnevettesse Orbán Viktor Facebook-közösségét, elhitetve, hogy a miniszterelnök, aki jár-kél az országban, mindenhol jókedvet és örömöt csempész az egyszeri ember (legyen NVB-elnök, polgármester vagy választópolgár) életébe.

Valójában azonban a helyzet az, hogy ez az egész, így egyben egyáltalán nem vicces.

Nem vicces, hogy a miniszterelnök megaláz valakit, zsinórban háromszor azért, mert az általa vezetett szervezet, aminek ez a dolga, megbüntette őt (nagyon helyesen!), mert óvodás gyerekeket használt fel a szüleik beleegyezése nélkül a kampányvideójához.

Nem vicces, hogy a miniszterelnök szerint hülyeség bekötni magunkat az autóban, mert a KRESZ nem egy vicckönyv, hanem egy szabályzat, ami mindenkire érvényes (miniszterelnökökre is!), és különben is, csak tavaly több mint 600 ember vesztette életét közúti balesetekben.

Nem vicces, hogy a Semjénnek kéne a kilátóba tapicskolnia a sárban, mert Semjén Zsolt a miniszterelnök helyettese, de továbbra sem tisztázta azt, hogy miért lőtt ki egy rénszarvast illegálisan (és még csak bocsánatot sem kért emiatt), vagy éppen miért fizette egy olyan vállalkozó az utazását, aki amúgy állami pénzekkel üzletel.

De leginkább az nem vicces, hogy Orbán Viktor szerint ilyen a vicc. Mások lenézése, megszégyenítése, a fennsőbbrendűség folyamatos bizonygatása  azonban valójában nem humorforrás, hanem erődemonstráció, álságos becsomagolása annak a ténynek, hogy a miniszterelnök, a maga zsebre dugott kezével ilyennek látja Magyarországot.

És ez tényleg nem vicc. Szerencsére Virág elvtárs gyönyörűen rá tud mutatni a lényegre: