Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazta a vizsgálóbizottság felállítását a Fidesz, miután kiderült, óvónőkkel íratták alá a párt támogatói íveit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 11:00 – Miután a hvg.hu cikkéből kiderült (lásd lejjebb), hogy óvónőkkel íratták alá a legújabb fideszes támogatói íveket Józsefváros több önkormányzati fenntartású óvodájában, Erőss Gábor (Párbeszéd) önkormányzati képviselő vizsgálóbizottságot szeretett volna felállítani az ügyben. Erőss a képviselő-testület emberi erőforrás bizottságának ma délelőtti ülésén tett erre javaslatot, a fideszes többség azonban leszavazta a vizsgálóbizottság, és a botrányban érintett alpolgármester, Sántha Péterné meghallgatását. Erőss ígéri: javaslatát a holnapi testületi ülésen is benyújtja.

Korábban írtuk:

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken akár rejtélyesnek is nevezhető közleményt adott ki a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyből konkrétumok említése nélkül ugyan, de kiderül, hogy „politikai tartalmú aláírásgyűjtő ívek jelentek meg a józsefvárosi óvodákban” – méghozzá nem is akármilyenek: a kormánypártok törekvéseit támogató ívek.

A közlemény szerint ezeket az íveket maguk az óvodai dolgozók kérték Sántha Péterné alpolgármestertől, aki a közlemény szerint „elmulasztotta az óvodai alkalmazottakat figyelmeztetni, hogy az aláírásgyűjtés nem kerülhet az intézmény falai közé.” Sára Botond polgármester ezért szankciókat is életbe léptetett, mégpedig „megvonta az alpolgármester asszony oktatás-felügyelettel kapcsolatos feladatköreit.”

Az önkormányzat közleményét szinte a teljes kormánypárti sajtó is szemlézte, különösebb megvilágító adalékok feltárása nélkül.

Nem mindennapi látvány, hogy egy kormánypárti polgármester nagy nyilvánosság előtt regulázzon meg egy szintén kormánypárti alpolgármestert, úgyhogy sejteni lehetett: több van a háttérben, mint amit a közlemény feltár. Érdeklődtünk mi is józsefvárosi forrásainknál, de az ügy konkrétumairól nekik sem volt tudomásuk, annyit feltételeztek, hogy a közleményben foglaltaknak megfelelően valamelyik sajtótermék kezdhetett el a józsefvárosi óvodákban történő aláírásgyűjtésekről írni, az önkormányzat pedig ezzel a közleménnyel próbál „előremenekülni”.

Nem tévedtünk nagyot, a hvg.hu hétfő reggeli cikke alapján önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek támogatói aláírásokat Orbán Viktor bevándorlásellenes pontjai mellé, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők nyíltan nem mertek szembeszállni ezzel a „kéréssel”.

A hvg.hu névtelen informátora telefonjával rögzített hangfelvételeket, amelyen a VIII. kerület egyik önkormányzati fenntartású óvodájának dolgozói beszélik meg a „felülről jött kérés” problémáját. Az aláírások összegyűjtéséhez határidőt is kaptak a pedagógusok, és mint a HVG-nek beszámoltak, az aláírás után feltehetően felkerültek „Kubatov-listára”, ugyanis elkezdték kapni a Fidesz kampányüzeneteit.

A portálhoz eljutott hangfelvételen a dolgozók mérlegelik, vajon kirúgnák-e őket, vagy milyen más következményei lennének annak, ha nem írnák alá a bevándorlásellenes kormányfői manifesztum támogatását. A munkájukat féltő óvónők végül aláírtak.

„Semmilyen politikai nyomásra nem szeretnék cselekedni, semmilyen zászló alatt nem szeretnék kivezényelve menetelni. Ehhez nincs joga és felhatalmazása senkinek, de még ahhoz sincs semmi köze, hogy milyen politikai nézeteket vallok, vagy vallok-e egyáltalán valamilyet. Közalkalmazottként minden tudásommal, tapasztalatommal, lojalitásommal dolgozom megalázóan alacsony fizetésért, mint annyian az óvodapedagógus szakmában, visszautasítom, hogy elém tegyenek ilyen papírokat, mintha azt mondanák, hogy ‘ugye, tudod, hogy mi a kötelességed’?”

– nyilatkozta a hvg.hu-nak az egyik névtelenséget kérő pedagógus.

Az önkormányzat a portál kérésére közölte:

„Sántha Péterné az európai parlamenti választásokkal összefüggő aláírásgyűjtéssel kapcsolatban sem közvetlenül, sem közvetve semmilyen önkormányzati utasítást nem adott, semmilyen kérést nem fogalmazott meg az oktatási intézmények dolgozói felé, minden ezzel ellentétes állítás hamis”.

Ezzel alapból az a probléma, hogy a Fidesz-KDNP már leadta az EP-választási induláshoz szükséges aláírásokat, jelen pillanatban már a bevándorlásellenes pontok mentén gyűjtenek támogatói aláírásokat. Ezt az összemosást a Kúria múlt héten egy másik ügyben jogsértőnek nevezte, a Fidesz aláírásgyűjtését pedig megtévesztőnek.

Az óvodákban történő aláírásgyűjtés ezen túl azért is problematikus, mert a köznevelési törvény 24. § (3) kimondja, hogy

„nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

Ahogy hvg.hu is emlékeztet, ráadásul az önkormányzati vezetések politikai színezetét ismerve joggal feltételezhető, hogy főként a kormánypártoknak van ilyen hozzáférésük a közintézményekben dolgozókhoz, ez pedig a pártok közötti esélyegyenlőség biztosításának kampányidőszakra vonatkozó előírását is megsérti.

Morálisan még az is problémát jelent, hogy az önkormányzati fenntartású óvodában dolgozók kiszolgáltatottak a munkáltatójukkal szemben, így nem szerencsés velük szembe ilyen típusú politikai cselekvést „sugalmazni” nekik.

A VIII. kerületben elég frekventált helyek az óvodák: tavaly a Mérce írta meg, hogy a július 8-ra kiírt időközi polgármester-választás (melyre azért volt szükség, mert Kocsis Máté beült a Parlamentbe) kampányának idején az egyik óvodában az akkor még csak alpolgármester Sára Botond szignójával ellátott levelet adtak át minden szülőnek, akiknek a levél átvételét saját aláírásukkal kellett igazolniuk.