Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyi Fidesz szerint a VIII. kerületben az óvónők kértek aláírásgyűjtő íveket

Ez a cikk több mint 4 éves.

A VIII. kerületben elég frekventált helyek az óvodák: tavaly a Mérce írta meg, hogy a július 8-ra kiírt időközi polgármester-választás (melyre azért volt szükség, mert Kocsis Máté beült a Parlamentbe) kampányának idején az egyik óvodában az akkor még csak alpolgármester Sára Botond szignójával ellátott levelet adtak át minden szülőnek, akiknek a levél átvételét saját aláírásukkal kellett igazolniuk.

A levélben egyébként, amelyet Sára Botond jegyzett, hosszasan méltatta a Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezettségét a „családok terheinek csökkentése mellett”, illetve felsorolta, hogy hány millió forintból újul meg a kerület minden bölcsődéje és óvodája, továbbá hogy a konkrét óvodában milyen eszközöket biztosít a – fideszes – városvezetés ingyenesen (toalettpapír, szalvéta, fogkefe, fogkrém, fogmosó pohár, törülköző, fésű).

Akkor is kerestük a Józsefvárosi Önkormányzatot az ügyben, ám válaszra nem méltattak minket, megkeresett viszont az óvoda igazgatónője egy helyesbítési kérelemmel, amelyben azt írta:

„sem az önkormányzat, sem az óvoda vezetősége részéről nem történt olyan utasítás, kérés, hogy az óvó nénik írattassák alá a szülőkkel, hogy az alpolgármester levelét átvették. Amennyiben mégis kért valaki aláírást, akkor az
adott óvodában értelmezte valaki rosszul azt a feladatot, hogy osszák ki a (tényeket, és nem ígéreteket tartalmazó) levelet, azoknak a szülőknek, akiknek 2018. szeptemberében óvodáinkba fog járni a gyermeke.”

A helyesbítési kérelemnek egyébként nem tettünk eleget, ugyanis a Mércének 5 szülő is jelezte, hogy az óvónők határozottan az inkriminált levél átvételének igazolására kértek tőlük aláírást.

A köznevelési törvény 24. § (3) kimondja, hogy „nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

De jegyezzük meg a sémát: tehát miközben egyébként törvény tiltja, hogy oktató-nevelő munkát végző intézményben pártpolitikai céllal kampányolás folyik, ilyen levél mégis került be az óvodába – majd amikor az ügyre fény derült, akkor az önkormányzat nem válaszolt, az igazgató pedig az óvónők félreértésével magyarázta a helyzetet.

Az ügynek semmilyen következménye nem lett.

És lám, idén sem maradtunk meglepetés nélkül. A 444.hu írta meg, hogy a KDNP-s alpolgármesterről, Sántha Péternéről az a hír járja, óvónőket utasított arra: gyűjtsenek aláírásokat a Fidesznek az óvodákban. gyorsan ki is adtak egy közleményt, melyben az üggyel kapcsolatban ez áll:

„az alpolgármester senkinek sem adott arra vonatkozó utasítást, hogy az óvodákban szerezzék be az aláírásokat, csak az őt megkereső óvónők rendelkezésére bocsátotta az íveket, amelyeket azok kértek. Ám megállapították, hogy Sántha Péterné elmulasztotta felhívni a figyelmet arra: az aláírásgyűjtés nem történhet az intézményben. A polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy semmilyen intézkedés nem volt annak elkerülésére, hogy a politikai célú tevékenységeket távol tartsák az óvodáktól, s nehezményezi, hogy az alpolgármester nem kellő körültekintéssel járt el, ezért úgy döntött, hogy elveszi a nevelési-oktatási felügyeleti hatáskört Sán­tha Péternétől.”

Tételezzük tehát fel, hogy az óvónők nem voltak tisztában azzal, hogy pártpolitizálás nem folyhat oktató-nevelő intézményekben, tehát óvodákban sem, nagy ügybuzgalmukban pedig bevitték az íveket. Sántha Péterné (aki egyébként kifejezetten szeret például gyerekekkel fotózkodni különböző rendezvényeken) pedig elmulasztott szólni nekik arról, hogy ezt nem tehetik.

A lényeg, hogy az eset nem maradt következmények nélkül: Sántha Péternét leváltották.

Ismerve egyébként a kormánypártok azon gyakorlatát, hogy a számukra kínos ügyeket figyelembe sem veszik, már ez is elég nagy dolognak tekinthető. Persze, az még jobb lenne, ha úgy általában nem kampányolnának az óvodákban – hiszen azt amúgy törvény tiltja.

Arról, hogy a politikusok előszeretettel járnak kisgyerekek közé kampányolni, és hogy miért problematikus ez, korábban itt írtunk.