Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Károly bácsit hajléktalanná tevő Budafok is felfüggeszti a kilakoltatásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Október 31-től Budafok-Tétényben is életbe lépett a téli kilakoltatási moratórium. A 24.hu szúrta ki, hogy ezt Karsay Ferenc fideszes polgármester jelentette be a kerület honlapján.

„Karsay Ferenc polgármester döntése alapján október 31-én kilakoltatási tilalom lépett életbe kerületünkben. Ennek értelmében a mai naptól nem indítanak új kilakoltatási eljárást, és a már folyamatban lévőket is felfüggesztik a budafok-tétényi önkormányzati lakásokra vonatkozóan” – áll a rövid közleményben.

Az országos kilakoltatási moratórium egyébként november 15-én lép életbe.

Ezzel Budafok a Fővárosi Önkormányzat, Józsefváros, Újbuda, Erzsébetváros és Pesterzsébet példáját követi, ahol szintén bejelentették már az előrehozott kilakoltatási moratóriumot.

Budafok-Tétény és személyesen Karsay azzal került a hírekbe többször is az elmúlt hónapokban, hogy a kerület vezetése hajléktalanná tett egy 79 éves férfit, Károly bácsit. Az idős férfi egy kicsi, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt, a kerületi családsegítő központ egyik munkatársa (valószínűleg önkormányzati utasításra) vette rá, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, ezek után pedig „elhelyezte” őt egy soroksári hajléktalanszállón.

Egy szeptemberi önkormányzati határozat értelmében az ügyet október 4-i határidővel kellett volna a polgármesternek kivizsgálnia, azonban Karsay csak október 10-én küldte meg jelentését Bodrog Zoltán önkormányzati képviselőnek, ráadásul a jelentés semmiféle, érdemi vizsgálat nyomát nem tartalmazta. Károly bácsi továbbra se kapta vissza a lakását, annak ellenére, hogy kiderült, nem is tartozott az önkormányzatnak, sőt, az önkormányzat tartozott neki.

A nagy port kavart ügy ellenére október 13-án Karsay maradt a polgármester, miután 312 szavazattal többet kapott ellenzéki kihívójánál. A kerület képviselőtestülete azonban többségben ellenzéki lett: a testületbe 5 kormánypárti képviselő, 11 ellenzéki együttműködés által támogatott képviselő és egy képviselő a Budafok-Tétény Baráti Köröktől került be.

Ez az arány még változhat kicsit, mivel az egyik egyéni kerületben új választást kell kiírni, miután két szavazattal nyert az ellenzéki összefogás által támogatott, DK-s Nádor István László fideszes kihívója, Csiszár Zsuzsanna ellen; de mivel 79 érvénytelen szavazat volt, ezért három szavazókört is újraszámoltattak, itt az eredmény végül döntetlenre jött ki.

Címlapkép: Mérce