Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 79 éves férfit fosztott meg az otthonától Budafok-Tétény önkormányzata

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy 79 éves, egyedülálló férfit tett hajléktalanná Budafok-Tétény önkormányzata, derül ki az A Város Mindenkié közleményéből.

Az eset a tegnapi nap folyamán történt: az idős férfi egy kicsi, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt. Az AVM értesülései szerint a férfit a kerületi családsegítő központ egyik munkatársa (valószínűleg ökormányzati utasításra) vette rá, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, ezek után pedig „elhelyezte” őt egy soroksári hajléktalanszállón.

A közlemény szerint az idős férfi segítségre szorult az önálló életvitelhez, ám azt meg is kapta és bár érkezett rá panasz korábban a lakás rendetlensége miatt, amikor az AVM aktivistái nála jártak, „példamutató rendet és tisztaságot” találtak.

A férfi többször is elmondta nekik: nem szeretné elhagyni az otthonát és nem szeretne hajléktalanszállóra költözni sem.

A férfinek egy – kórházi kezeléssel összefüggésben- 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Az AVM szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.

A hatályos törvényi szabályozás szerint az önkormányzatok kötelező feladata biztosítani a hajléktalanná válás megelőzését – ám ennek pont az ellentétét cselekedte most Budafok-Tétény önkormányzata.

Értesüléseink szerint az idős férfi a tegnapelőtt estét a hajléktalanszállón töltötte, ezek után viszont eltűnt. Az AVM aktivistái a szállón, illetve volt otthonánál is keresték, de egyik helyen sem bukkant fel.