Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy új bizonyíték alapján az önkormányzat tartozott a szállóba kilakoltatott 79 éves beteg bácsinak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Város Mindenkié csoport tartott ma sajtótájékoztatott Budafok-Tétény önkormányzati hivatala előtt, ahol új bizonyítékot mutatott be annak a 79 éves beteg úrnak az ügyében, akit 35 ezer forintos tartozása miatt az aktivista csoport állítása szerint őt megtévesztve lakoltatott ki az önkormányzat, majd egy soroksári hajléktalanszólába kísért. Az önkormányzat korábban cáfolni igyekezett az AVM állítását.

A 79 éves Károlyt 2019 januárjában értesítette az önkormányzat, hogy a fennálló 35 ezer forintos tartozása miatt februári határidővel ki fogják lakoltatni. Végül júliusban fosztották meg lakhatásától, úgy, hogy az önkormányzat nem tett eleget azon törvényi kötelezettségének, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy polgárai ne váljanak hajléktalanná.

Az AVM szerint az önkormányzat az ügyben a lakásmaffia módszereit használta az idős ember megtévesztésére, és a családsegítő, amelynek egy tagja a soroksári hajléktalanszálóra vitte el a férfit, nem a szociális munkások etikai kódexének megfelelően járt el.

Az ügyben az önkormányzat a férfi lakásának rossz állapotára is hivatkozott, de az AVM által még a kilakoltatás előtt készített fotók alapján ez se tűnik meggyőzőnek:

Az aktivista csoport most egy új „terhelő” bizonyítékkal is előállt. Eszerint a férfinek 47 ezer forintot túlfizetés miatt (egy 2017-től kezdődő számlázási időszakra vonatkozóan) visszautalt az önkormányzat még májusban. Ez pedig azt jelenti, valójában a férfinek túlfizetése volt, nem hátraléka. Így azt AVM szerint a budafoki önkormányzat tartozás jogcímének, amely alapján a 79 éves férfit kilakoltatták, nem volt valós alapja.

Az AVM szerint ez megmagyarázza, miért járt el furcsán az ügyben az önkormányzat: miért nem akarták lehetővé tenni az ügyben keletkezett anyagok megismerhetőségét, miért léptek fel a Mérce az ügyben érdeklődő újságírójával agresszívan, és miért szabotálták el, hogy a szociális bizottság ülésén az ügyben egy helyi képviselő kérdéseket tehessen fel.

Az AVM aktivistái azt is elmondták, az elmúlt hónapokban számos budafoki bérlő kereste meg az AVM-t, akikkel szemben hasonlóan járt el az önkormányzat és a családsegítő. Volt, akit a téli moratórium alatt fenyegettek kilakoltatással, volt olyan, akit rendszeresen felszólít az önkormányzat, hogy fizessen olyan lakbérszámlákért, amit már befizetett, amikor pedig reklamál ezért, még őt teremtik le.

Nem egy bérlő mondta azt is az aktivista szervezetnek, hogy vagyongazdálkodási irodán fenyegető és sértő módon jártak el vele. Illetve számos olyan jelzés érkezett az aktivistáknak, hogy hiába kértek lakhatási problémákban segítséget helyi lakosok, az önkormányzat nem segített. De volt olyan eset is, amelyben olyan dolgokat vártak el a lakóktól, ami szerződés szerint az önkormányzat dolga lett volna.

Ezért az AVM „ismételten, sokadszor, szépen és tisztelettel, de határozottan” arra kéri az önkormányzatot és Karsai Ferenc polgármestert, engedje vissza az idős férfit a lakásába. Ezt szeertné egyébként 100 környékbeli helyi lakos, és szomszédok is, akik támogatták az AVM erre vonatkozó petícióját, amit már 1600-an aláírtak.

A szervezet emellett azt is jelezte, bár előfordul tévedés, de azt helyre kell hozni, ezért a helyi képviselőket arra kérték, gondoskodjanak róla, hogy az önkormányzat kivizsgálja a családsegítővel és vagyongazdálkodással kapcsolatos hiányosságokat.