Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék ünnepelt, Orbán Viktor elbújt, Bede Zsolt trollkodott, a Légió Hungária pedig balhézott a nemzeti ünnepen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sűrű volt a mai napi program, ami elsősorban abból fakadt, hogy mindenki külön megemlékezést tartott.

Az elmúlt évekkel ellentétben az ellenzék nem tüntetéssel, hanem ünnepléssel töltötte a nemzeti ünnepet: a DK, az MSZP és a Momentum is Nagy Imre szobránál koszorúzott, míg a Jobbik a Corvin közben tartott megemlékezést (ott, ahol Pikó András, Józsefváros megválasztott ellenzéki polgármestere is). A különböző pártok az egyes megemlékezéseken mind hangsúlyozták az egységet, az összetartás, szolidaritás fontosságát.

Karácsony Gergely főpolgármester például külön hangsúlyozta:

fontosnak tartja, hogy az új vezetők végre ne példabeszédeket tartsanak, hanem példát mutassanak becsületből és tisztességből, nyitottságból és elfogadásból, emberségből, és abból, hogy nem hagyják magukat megosztani.

Orbán Viktor (szintén magához képest szokatlan módon) viszont inkább zárt térben, szűk körben mondta el beszédét, ami túl sok izgalmat nem tartogatott – bár azért a miniszterelnök oda-odaszúrt az ellenzéknek, és ahogy kezdte a napot, úgy is fejezte be: egy Wass Albert idézettel (ami szintén kikacsintás Karácsony felé).

Néhány gondolat a mai napból:

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a párt megemlékezésén arról beszélt, hogy október 13-án, az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet és a nagyvárosokat az elnyomás alól.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hazafias ellenzék létrehozására szólította fel az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló politikai erőket és civileket.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke közölte: az 1956-os forradalom fontos üzenete, hogy egy nemzet sem tud elnyomásban élni, és a demokrácia, a sajtószabadság, egy nemzet méltósága, erkölcsi tartása soha nem magától értetődő, azért újra meg újra meg kell harcolni.

Kendernay János, az LMP társelnöke azt mondta: ma is vannak forradalmárok, akik a gazdasági és társadalmi rendszer igazságtalanságaival és a kihalás veszélyével szemben emelik fel hangjukat.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a független és szabad Magyarország igényét nevezte 1956 máig érvényes üzenetének. Hozzátette: ma is egy kizsákmányoló, korrupt, bolsevik típusú rendszer ellen kell küzdeni.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke kijelentette: az a „sátáni erő”, amelyet 1956-ban bolsevizmusnak neveztek, ma a balliberalizmus, ám a magyar olyan nemzet, amely azt is képes legyőzni.
Debrecen kormánypárti polgármestere, Papp László a magyarok „elpusztíthatatlan, félelmet nem ismerő szabadságvágyáról” beszélt az önkormányzat megemlékezésén.

Salgótarjánban közös rendezvényen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Fekete Zsolt ellenzéki polgármester és Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés kormánypárti elnöke.

Kolozsváron Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt hogy, 1956 mércét állított a magyarság elé, és ennek a mércének kell megfelelnünk a jelenben is és a jövőben is.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a vajdasági központi ünnepségen, Szabadkán azt mondta, „hőseink példája és bátorsága ma is azt üzeni számunkra: a magyarok együtt, összefogva nagy dolgokra képesek”. Hozzátette: „ma is csak együtt tudjuk megvédeni ezeréves értékeinket, keresztény hitünket, nemzeti kultúránkat, édes anyanyelvünket, magyar identitásunkat”.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Dél-Koreából telefonon nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc nélkül nem lett volna rendszerváltozás.

A fővárosban demonstrált a Mi Hazánk is, akik szintén a Corvin közben várták szimpatizánsaikat. Akik szép számmal meg is jelentek, hogy aztán Józsefvárosban mászkálva először az Auróra előtt gyújtsanak fel egy szivárványos zászlót, majd a Jobbik megemlékezését zavarják meg többek közt WC-papír dobálásával.

Kisebb csetepaté volt egyébként a Zeneakadémiánál is, ahol Bede Zsolt, a Vadhajtások szerzője, és a Fidesz önkéntes védelmezője kötött bele a DK-ba, miután a párt néhány aktivistája táblákkal próbált üzenni a bent beszédet mondó Orbánnak („ORBÁN=BORKAI”, stb.). Bedét végül a rendőrök terelték odébb, miután néhány plakátot széttépett, és szorgosan magyarázott a DK-s aktivistáknak, nem éppen irodalmi stílusban.

Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezen az ünnepen mondott először beszédet polgármesterként jónéhány frissen megválasztott ellenzéki városvezető, így V. Naszályi Márta (I. kerület), Baranyi Krisztina (Ferencváros), Soproni Tamás (Terézváros) és Pikó András (Józsefváros) is, a megemlékezésekről élőben tudósítottunk.

És ha már itt tartunk: Győrben viszont pont nem a frissen újraválasztott Borkai Zsolt mondott beszédet, aki a luxusjachtozós botrány óta egyszer állt csak ki a köz elé, hogy bejelentse: a Fideszből kilép, de Győr polgármesteri székéről nem mond le. Azóta viszont nem nagyon tudni, merre jár, mit csinál, hogy igazgatja a várost – így kapott ma helyette lehetőséget az ünnepi beszéd megtartására Radnóti Ákos, Győr fideszes alpolgármestere. A Győr+ beszámolója alapján Radnóti  elég neutrális beszédet mondott, bár a kormánypárti retorikához igazodva ’56 kapcsán is hangsúlyosan ecsetelte az utána következő „kommunista diktatúra” rémségeit. Ha valaki kíváncsi rá, Borkai Zsolt hogy oldotta meg a forradalmi megemlékezést, itt egy korábbi évekből származó beszéde, én egy mondatot idéznék belőle:

„A holnaphoz nem a semmibe kanyargó, zavaros és számolatlan ígéretek ösvénye vezet, hanem tettek és elszántság. Igen, a holnaphoz őszinteségre, igazságra, átlátható viszonyokra, a korrupció és a visszaélések teljes felszámolására és összefogásra lesz szükség.”

És a nap végére még egy jó hír: az Auróra a délutáni atrocitás ellenére is kinyitott, és estére a szivárványos zászló is visszakerült az épületre.

Ismét büszkén lengeti a szél a nemzeti trikolór mellett a szivárványos zászlót a józsefvárosi Auróra szórakozóhely és kulturális tér homlokzatán, miután hungaristák egy csoportja letépte és elégette az előzőt az 1956-os forradalom ünnepén, 2019. október 23-án. Fotó: Mérce

Ezzel a szép képpel zárjuk mi is mai percről percre tudósításunkat, köszönjük, hogy velünk követtétek az eseményeket! És külön köszönöm a kollégáknak, hogy a várost keresztbe-kasul szelték, hogy minél több helyről közvetíthessünk élőben, és nagy köszönet a szerkesztőségben ülőknek is, akik serényen írták a híreket reggeltől estig.

A Mérce kizárólag az olvasók támogatásából működik. A te támogatásoddal tudunk cikkeket írni, élőben közvetíteni a legfontosabb eseményekről és eljuttatni a híreinket az ország minden szegletébe.

Támogasd a Mércét, hogy fennmaradhassunk, folytathassuk és fejlődhessünk!

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás