Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter, a DK szerint kampánylejáratás zajlik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közleményt adott ki ma délelőtt az ügyészség, amelyben bejelenti:

„Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.”

A közlemény elmondja: a megalapozott gyanú szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel.

A találkozó során Varju László – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselő-jelöltségtől lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította.

A szóban forgó férfi, az egykori szocialista Horváth Imre, aki 2017 novemberében lépett ki az MSZP-ből, akkori sajtóinformációk szerint azért, mert a 2018-as országgyűlési választáson az újpesti egyéni választókerület ellenzéki jelöltségét nem ő, hanem a DK-s Varju kapta meg.

Horváth végül elindult a választásokon az újpesti választókerületben, ám a szavazatoknak csupán 2,34 százalékát szerezte meg. A képviselői mandátumot Varju nyerte el, a voksok 40,8 százalékával.

A Demokratikus Koalíció közleményben állt ki képviselője mellett, és hangsúlyozta: koncepciós eljárásnak tartják a Polt Péter vezette ügyészség fellépését.

A DK kifogásolja a bejelentés időzítését is. A párt szerint az Országgyűlés hónapok óta nem ülésezik és még pár hétig nem is fog, így dönteni sem tudna a mentelmi jog felfüggesztéséről. Időközben azonban eljutottunk az önkormányzati választási kampány finisébe, az ügyészség pedig „véletlenül” pont ekkor teszi meg a bejelentést.

„A Demokratikus Koalíció kiáll Varju László mellett és koncepciós eljárásnak tartja az ügyészség vádjait. A DK szerint ezzel a Rendőrség és az Állami Számvevőszék után az Ügyészség is megérkezett a kampányba, ezzel már majdnem teljes a Fidesz által megszállt állami szervek részvétele az ellenzék lejáratásában. A Fidesz nagyon is jól érzi: bukni fog jövő vasárnap” – áll a közleményben.

A mostani kampányban valóban nem példa nélküli, hogy az elvileg pártpolitikától mentes állami szervek ellenzéki politikus ellen lépnek fel „példás” gyorsasággal, és ezzel az érintettek hírnevét ássák alá. Így történt ez Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt esetében, akinek stábját egy kormánypárti kiszivárogtatás után vádoltak meg személyes adatokkal való visszaéléssel. A rendőrség villámgyorsan házkutatást is tartott a kampányközpontban, a teljes kormánypárti holdudvar pedig csalásról, törvénysértésről beszélt. Pár hét után azonban a rendőrség megszüntette a nyomozást – a hírnévbeli kárt azonban ez már nem föltétlenül tudja helyrehozni.

Címlapkép: Demokratikus Koalíció / Facebook