Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindössze a legszegényebb családok nem részesülnek az iskolakezdési támogatásból egy borsodi településen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókaza önkormányzata úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatást nyújt, írja a 168 óra. Annak ellenére, hogy az állam biztosítja az általános iskolai tankönyveket, az iskolakezdés anyagilag így is rengeteg család számára megterhelő.

A rendelet megalkotásakor viszont csavartak egyet a dolgon: csak azok veheteik igénybe a támogatást, akik rendszeres gyerekvédelmi támogatásra nem jogosultak, illetve akik más település iskolájába járnak.

Így viszont pontosan azok nem fognak részesülni az 5-10-15 ezer forintos támogatásból, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, a rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény ugyanis a legszegényebb családoknak jár. Még beszédesebb a másik feltétel: a helyi, szegregált, átlagosnál rosszabb oktatási színvonalú általános iskola helyett általában a tehetősebb családok választanak más környékbeli intézményt. Hasonló tehát a helyzet, mint a kormány által nyújtott többi családvédelmi, szociális támogatásnál, mint a CSOK vagy a falusi CSOK, csak kicsiben.

És bár a határozat ezt nem mondja (mondhatja) ki nyíltan, de így éppen a település roma gyerekei fognak elesni a támogatásoktól.

A 168 óra az ügyben megkereste a település polgármesterét, Stefán Lászlót, hogy megtudják: mi indokolja, hogy éppen a legszegényebbeket zárják ki az iskolakezdési támogatásból, ám választ még nem kaptak.

Nemrég írtunk arról, hogyan gyűjtenek országszerte tanszereket roma gyerekeknek, hogy egyáltalán megkezdhessék a tanévet: a kezdeményezésben több roma önkormányzat, valamint civilek is résztvettek.