Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A falusi CSOK épp csak a rászorulóknak nem érhető el egyszerűen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Július óta igényelhető a kormány Magyar Falu Programjának részeként a falusi CSOK, mely a szegény, elnéptelenedő települések fejlesztését tűzte ki célul. A programban 2486 település vesz részt, ahol egy gyerek esetén legfeljebb 600 ezer, két gyereknél 2,6 millió, három gyerek esetén pedig 10 millió forintos állami támogatással vásárolhatnak felújításra váró ingatlanokat a családok. Az összeg legalább felét felújításra kell fordítaniuk, de egy meglévő ház korszerűsítésére vagy bővítésére is jár 5 millió forint.

Az állami támogatás mellé kedvezményes hitelt is kínálnak a családoknak: lakásvásárlás esetén két gyereknél maximum 10 millió, három vagy több gyereknél 15 millió forintnyit, meglévő ingatlan korszerűsítésére pedig ennek a felét.

A falusi CSOK azonban – ahogy arra a Napi.hu felhívja a figyelmet – nem érhető el túl könnyen:

az OTP-n és a Takarékbankon kívül a  nagybankok nem kínálnak hitelt a családoknak a falusi házak vásárlására és/vagy felújítására

– habár a Budapest Bank és az UniCredit az ígéri, ősszel már náluk is elérhető lesz ez a konstrukció.

A bankok lassú reakciójának több oka is lehet: egyrészt az, hogy egyszerre indult be a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a babaváró hitel és a használt lakásokra a CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitelprogram is, a bevezetésük pedig időigényes.

Másrészt az is közrejátszhat, hogy a falusi CSOK-kal igencsak ellentmondásos helyzetbe kerülnek a bankok.

A szegény kistelepüléseken ugyanis a bankok egy része egyből elutasítja a lakáshitel-kérelmeket, de olyan házakat sem finanszíroznak szívesen, amelyeknek probléma lehet a szerkezetükkel, vagy a komfortfokozatukkal (pl. lakószobák száma, területe, közművek, mellékhelyiségek megléte), mivel ezek rizikót jelentek. A családoknak a hitel felvételéhez önerőre is szükségük lenne, mivel az állam csak a vételárba száll be, ez azonban sok családnak nem áll módjában.

Csakhogy ezzel éppen a falusi CSOK lényege veszik el.

(Napi.hu)