Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordmennyiségű uniós támogatási pénzt vonhat vissza az Európai Csalás Elleni Hivatal Magyarországtól

Rengeteg Európai Uniós támogatási pénzt kérne vissza Magyarországtól az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal, írja az Euronews.

Egy tavaly kiadott jelentés szerint a 2014-2018-as időszakból összesen 277 esetben zárták le a nyomozást pénzügyi javaslattal, ebből 52 magyar eset volt, 66 pedig román.

Pénzügyi javaslatot – amely a gyakorlatban általában a támogatások visszafizetését jelenti – Magyarországnak az esetek 3,84 százalékában tettek, ez a legmagasabb aránynak számít az egész Unióban.

Az Euronews-nek Ernesto Bianchi, az OLAF vizsgálatokért felelős igazgatója azt nyilatkozta: a pénzügyi javaslatok egy részét jelenti csak a visszafizetés, amelyet az Európai Bizottság kérhet.

A tavaly nyilvánosságra hozott OLAF-jelentésben szerepelt Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az ügye is, amiről mi is többször írtunk: a közvilágítással foglalkozó Elios Zrt. többször keveredett korrupciós botrányba, a magyar hatóságok pedig párszor már elutasították az ügy kivizsgálását, bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva. A magyar kormány végül kivette az Európai Bizottságnak leadott végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított közvilágítási projektek számláit, Tiborcz Istvánt pedig jelenleg a száz leggazdagabb ember között tartják számon Magyarországon.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője lapunknak azt nyilatkozta:

 „Az OLAF sokadik alkalommal állít ki szégyenletes bizonyítványt az Orbán-kormány állami korrupciójáról, a most megjelent számok kiugróan magasak és durvák. A Fidesz lopása miatt egyértelműen veszélybe került Magyarország pozíciója és érdekérvényesítő képessége a következő hét éves uniós költségvetés most következő vitájában; ez világosan és kizárólag az Orbán-kormány felelőssége. Az államilag szervezett és támogatott lopás rendszerét a magyar választók tudják megállítani azzal, ha leváltják a narancsmaffiát. „

Emellett pedig Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is azt írja: az ügyet holnap, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának ülésén mindenképpen felveti majd.

Ahogyan azt pedig a Euronews megtudta, az OLAF főigazgatója, Ville Itala jövőre látogat Magyarországra: ekkor többek között Polt Péter legfelsőbb ügyésszel is találkozik majd.