Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordmennyiségű uniós támogatási pénzt vonhat vissza az Európai Csalás Elleni Hivatal Magyarországtól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Rengeteg Európai Uniós támogatási pénzt kérne vissza Magyarországtól az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal, írja az Euronews.

Egy tavaly kiadott jelentés szerint a 2014-2018-as időszakból összesen 277 esetben zárták le a nyomozást pénzügyi javaslattal, ebből 52 magyar eset volt, 66 pedig román.

Pénzügyi javaslatot – amely a gyakorlatban általában a támogatások visszafizetését jelenti – Magyarországnak az esetek 3,84 százalékában tettek, ez a legmagasabb aránynak számít az egész Unióban.

Az Euronews-nek Ernesto Bianchi, az OLAF vizsgálatokért felelős igazgatója azt nyilatkozta: a pénzügyi javaslatok egy részét jelenti csak a visszafizetés, amelyet az Európai Bizottság kérhet.

A tavaly nyilvánosságra hozott OLAF-jelentésben szerepelt Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az ügye is, amiről mi is többször írtunk: a közvilágítással foglalkozó Elios Zrt. többször keveredett korrupciós botrányba, a magyar hatóságok pedig párszor már elutasították az ügy kivizsgálását, bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva. A magyar kormány végül kivette az Európai Bizottságnak leadott végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított közvilágítási projektek számláit, Tiborcz Istvánt pedig jelenleg a száz leggazdagabb ember között tartják számon Magyarországon.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője lapunknak azt nyilatkozta:

 „Az OLAF sokadik alkalommal állít ki szégyenletes bizonyítványt az Orbán-kormány állami korrupciójáról, a most megjelent számok kiugróan magasak és durvák. A Fidesz lopása miatt egyértelműen veszélybe került Magyarország pozíciója és érdekérvényesítő képessége a következő hét éves uniós költségvetés most következő vitájában; ez világosan és kizárólag az Orbán-kormány felelőssége. Az államilag szervezett és támogatott lopás rendszerét a magyar választók tudják megállítani azzal, ha leváltják a narancsmaffiát. „

Emellett pedig Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is azt írja: az ügyet holnap, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának ülésén mindenképpen felveti majd.

Ahogyan azt pedig a Euronews megtudta, az OLAF főigazgatója, Ville Itala jövőre látogat Magyarországra: ekkor többek között Polt Péter legfelsőbb ügyésszel is találkozik majd.